fredag 22 november 2019

Alf frågar om Cask - svenska bryggerier - Värmdö Bryggeri

Turen har kommit till ett Sveriges senaste tillskott bland Cask-producenter, Värmdö Bryggeri har haft egna Cask-kranar både på Spritmuseums brygga (sommaren 2019) och hos Ardbeg Embassy.

Värmdös Elder Cream, på bryggan utanför Sprimuseum i somras.

Jag testade deras första staplande steg under Nöjesguidens Ölmässa (eller var det SBWF, året innan?) för några år sedan, även om det då var långt ifrån perfekt så fanns ändå potential.
Stefan Slätt har svarat på enkäten enligt följande.


Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); När började ni brygga Cask första gången?
  • Stefan Slätt, Värmdö Bryggeri (SS, VB); Vi börjande experimentera med konceptet i vår dåvarande bryggpub i Sickla under hösten 2016. Dock i väldigt liten skala och för eget behov skulle man kunna säga. Men under våren 2017 bryggde vi för vår första kunds räkning. 

ATOÖ; Varför brygger ni cask?
  • SS, VB; För det första smakar det fantastiskt gott, ser oerhört snyggt ut när den pumpas upp men sen är det också så att både den lite lägre alkoholhalten och kolsyran gör att drickbarheten blir så mycket större jämfört med konventionell kolsyremättad lageröl. Tilläggas skall kanske också att vi har ett väldigt gott öga till den brittiska livsstilen och hur avdramatiserat och självklart intagandet av en pint kan te sig i både pubar och på läktaren till ruggbyfältet. Vi skulle väldigt gärna vilja överföra lite av den kulturen även till Sverige!

ATOÖ; Skillnaderna i produktion av en cask och en ”vanlig” fat/flasköl?
  • SS, VB; I grund och botten är produktionen väldigt avskalad och enkel. Traditionerna går långt tillbaka i tiden och även om vi på Värmdö Bryggeri inte (ännu!) jäser i öppna jäskärl så försöker vi eftersträva en så autentisk tillverkning och hantering som möjligt. 

ATOÖ; Första stället ni levererade er cask till?
  • SS, VB; Brasseri Elverket på Linnégatan i Stockholm

ATOÖ; Hur mycket cask producerar ni per år? Hur många olika sorter?
  • SS, VB; Vi producerar 1 sort regelbundet men har ytterligare 1-2 sorter som kommer och går lite efter behov och humör. 2017 producerade vi 500 liter. 2018 sålde vi 800 liter och hittills i år (2019) drygt 2000 liter. Blygsamma volymer med brittiska mått mätt men det går åt rätt håll här i Sverige tycker vi nog. 

ATOÖ; Producerar ni någon ekologisk cask?
  • SS, VB; Inte i dagsläget. 

ATOÖ; Hur stor geografisk spridning har ni på era cask? Var (pub/stad) säljer ni bäst?
  • SS, VB; Vi säljer ännu så länge enbart i Stockholm med omnejd. Det är spridda skurar och ställen kommer och går som tar in cask. Ofta hänger det på att det finns ett genuint intresse hos någon i personalen bakom bardisken. 

ATOÖ; Hur uppfattar ni kundintresset för Cask är i Sverige (och/eller i ert närområde)?
  • SS, VB; Vi upplever att Cask väcker intresse och nyfikenhet men att det krävs några pints för att poletten skall trilla ner så att säga. I alla fall när det kommer till ”nybörjare”. Tyvärre är vi i Sverige, generellt, alldeles för kolsyreälskande för att rakt av byta ut den ljusa lagerölen mot den mjuka och krämiga cask’en. Den uppfattas lätt som avslagen och något för högt tempererad för den oinvigde. 

ATOÖ; Om du själv dricker Real Ale/Cask, vad dricker du helst då (annat än egen produkt)?
  • SS, VB; Svårt att säga bara en - Black Sheep Special ale och Yorkshire Terrier från York Brewery (numera ägda av Black Sheep). Båda är fantastiska representanter för respektive bryggeri och deras traditioner.

ATOÖ; Var dricker du helst cask?
  • SS, VB; Hos Black Sheep i Masham, Yorkshire! Ett fantastiskt fint bryggeri med en härlig atmosfär och underbart god öl. 


Stort tack till Stefan för svaren och för att ni brygger riktig öl!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar