onsdag 13 november 2019

Alf frågar om Cask - svenska bryggerier - Mohawk Brewing Co

Mohawk är ett gammalt favoritbryggeri, även de har faktiskt bryggt och levererat en begränsad mängd Cask till våra torra strupar. Jag har lyckats testa en av dem, In The Bag på Bishops Hornsgatan. Något som jag faktiskt hade glömt när jag satte ihop listan med bryggerier, men som tur var så påminde mig Stefan Gustavsson om hans Cask-bryggning i en svarskommentar på Facebook.
Stefan Gustavsson, under SBWF2017

Här följer Q&A Mr. Mohawk;


Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); När började ni brygga Cask första gången?

  • Stefan Mohawk Gustavsson (SMG); Kommersiellt gjordes det första gången 2018 i samband med SBWF. Men jag har löpande gjort provbrygder för egen utvärdering sedan millennieskiftet.

ATOÖ; Varför brygger ni cask?

  • SMG; Av både historiska och smakmässiga anledningar. En grundläggande tanke för Mohawk har alltid varit att brygga öl som visar på dryckens mångsidighet. För tio år sedan innebar det att göra moderna, ofta amerikanska öltyper. Idag är amerikansk öl de mest populära typerna och därför vill vi visa fram bra exempel på traditionella ölstilar. Under 90-talet var GBBF ett stående resmål och jag har även jobbat som voluntär där. Real Ale när den är som bäst har en unik komplexitet och smakrikhet för sin modesta alkoholstyrka.

ATOÖ; Skillnaderna i produktion av en cask och en ”vanlig” fat/flasköl?

  • SMG; Jag har gjort enstaka provbrygder av specifika öl som traditionellt serveras ur cask. Då sker normalt efterjäsningen helt på casken. Men vanligen tappar vi bara upp några cask när vi gjort en större brygd i en stil som är lämplig för detta. Då fyller vi casken från jästank efter jäsning och kylning, men innan vi trycksätter tanken. Casken får då en mycket liten dos av socker och eventuell torrhumling.

ATOÖ; Första stället ni levererade er cask till?

  • SMG; Bishops Arms Hornsgatan.

ATOÖ; Hur mycket cask producerar ni per år? Hur många olika sorter?

  • SMG; Enstaka fat när vi har bryggt en lämplig 'vanlig' öl, och det samtidigt finns möjlighet att sälja till någon av de få krogar som serverar cask. 

ATOÖ; Producerar ni någon ekologisk cask?

  • SMG; Nej. 

ATOÖ; Hur stor geografisk spridning har ni på era cask? Var (pub/stad) säljer ni bäst?

  • SMG; I Göteborg och Stockholm. 

ATOÖ; Hur uppfattar ni kundintresset för Cask är i Sverige (och/eller i ert närområde)?

  • SMG; Mycket begränsat men växande. Vi hoppas fler ställen vill börja installera utrustning för detta och kommer fortsätta supporta dessa ställen. 

ATOÖ; Om du själv dricker Real Ale/Cask, vad dricker du helst då (annat än egen produkt)?

  • SMG; Min favoritstil är Special Bitter, följt av standard Bitter, Porter, Blond Ale och special/festive. Exempel på favoriter är Brakspear Special, London Pride, Landlord, Centurions Ghost.

ATOÖ; Var dricker du helst cask?
  • SMG; I London :-D

Stort tack till Stefan för att goa öl du gjort under åren, jag hoppas att det kommer mer cask från dig i nära framtid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar