När jag häromveckan var ute på min lilla cask-runda, så var det en öl från detta bryggeri som föll mig bäst på läppen, Örebro Bitter.
Därför passar det ju extra bra att det är Berith Karlsson och Håge från Närke Kulturbryggeri som besvarar min frågor.
Berit under SBWF2017. |
Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); När började ni brygga Cask första gången?
- Berith Karlsson & Håge, Närke Kulturbryggeri (BKoH, NK); 2005.
ATOÖ; Varför brygger ni cask?
- BKoH, NK; Vi gillar traditionell ölhantering. Vi gör också ”Bayrischer Anstich” (självrunnet / gravity), dvs på tyskt traditionellt vis, sedan flera år. Båda sätten har sitt ursprung i tiden före ölflaskorna. Och så blir det så himla gott!
ATOÖ; Skillnaderna i produktion av en cask och en ”vanlig” fat/flasköl?
- BKoH, NK; Vi fyller cask på traditionella rostfria firkins i slutet av primärjäsningen.
ATOÖ; Första stället ni levererade er cask till?
- BKoH, NK; Ravintola Pikkulintu (Helsingfors) och Akkurat.
ATOÖ; Hur mycket cask producerar ni per år? Hur många olika sorter?
- BKoH, NK; Ca 1500 liter.
ATOÖ; Producerar ni någon ekologisk cask?
- BKoH, NK; Nej.
ATOÖ; Hur stor geografisk spridning har ni på era cask? Var (pub/stad) säljer ni bäst?
- BKoH, NK; Hittills endast storstäderna Stockholm och Malmö.
ATOÖ; Hur uppfattar ni kundintresset för Cask är i Sverige (och/eller i ert närområde)?
- BKoH, NK; Ganska stort från intresserade ölkonsumenter, men det finns väldigt få pubar med cask-hantering.
ATOÖ; Om du själv dricker Real Ale/Cask, vad dricker du helst då (annat än egen produkt)?
- BKoH, NK; Två pint under 6 %.
ATOÖ; Var dricker du helst cask?
- BKoH, NK; Där det finns. Om det finns.
Stort tack till Berith och Håge för svaren på min enkät, och för alla goda öl ni brygger.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar