onsdag 10 april 2019

Alf besöker - Växjö Ölfestival 2019

Alf åker snälltåget, tom stol brevid var rätt smidigt
På vägen ner hade jag köpt en 2-klass biljett med Snälltåget till Alvesta och busstransport vidare till Växjö, vilket visade sig vara ett bekvämare färdsätt än den något dyrare 1-klassbiljett jag bokat för hemresan.
Jag var inbokad på ett, för mig, nytt hotell men Växjö-vädret var lika varm och stark som vanligt.
För en gångs skull så hängde jag inte på låset hos Kök 11, jag dök upp drygt en timme efter att dörrarna öppnats, jag käkade middag på Izakaya Moshi innan.

Aussie Beer specialbrygd #21 från Nynäs.
Hotel Esplanad ligger snett emot gamla kvinnofängelset och har en lite längre gångväg för att komma in till "city" än de tidigare hotellen jag bott på i Växjö. Avståndsmässigt gångvägen till festivallokalen, så är det nog jämförbart med Elite Stadshotell.
Citrus Paradisi IPA från Ryssby
Jag testade tre öl (avstod Chili-ölen) från Ryssby Bryggeri, deras Citrus Paradisi IPA blev jag småförtjust i, även deras Red Ale slank ner utan problem medans deras APA inte funkade alls.

Blev lite exalterad när bilden togs....
Mina två favoriter under årets festival, två stycken samarbetsöl. Oxblod som Tempel-Arvid brygde tillsammans med Bryggeri Ångkvarn hemma i Uppsala.
"Tord, Tord den är klar nu" brygdes hos Benchwarmers i Helsingborg, med hjälp av Bröderna Ek från Landskrona.


Festivalens näst bästa öl, Tord, en collabbeer mellan dessa två

Mörk avslutning av fredagen.

Sängfösare, sen fredagskväll.
Det blev en sen fredagskväll som ändå avslutades på hotellrummet med en lokalt Systembolagsinhandlad burköl (som fanns på festivalen).

Ny Batch, nytt omslag, samma titel och författare!
Rock Brewing Company var inte med under fredagskvällen, det blev ett kärt återseende. Deras "Sea of love" innehöll både hallon och rabarber och bägge ingredienserna var ekologiska! Ölen var dessutom riktigt god!

Ekologisk!


Erika från Hopsie Daysie pratade jag en del med i samband med Nöjesguidens festival tidigare i år, hennes "Drinking the Stars" var omtalad, men föll mig inte riktigt i smaken. "My heart on a plate" funkade bättre.
På "Stora scenen" så ordnades det intervjuer med utställare, Erik Börén, ställde frågor och bryggare svarade.

En suddig festivalgeneral.
Ett nytt inslag för i år var Södergårdens Chokladbod, Caroline och Rebecca Franzén, sålde Fair Trade- och ekologiskt certifierade chokladpraliner. Mycket goda, tyvärr verkar de bilder jag tog förvunnit.
Årets festivalöl var en lokal samarbetsöl med det långtrevliga namnet "Brygd med Passion för Bygden", det smakprov jag fick under fredagens middag var fyllt med passion. Men från Trädskogens fat kom en mer stillsam passion.

En mer tydlig festivalgeneral, Robert Andersson
Det fick bli en "Het chili med tillbehör" som sen lunch, den var tämligen mild snarare än het, till och med för mina smaklökar.

Tre stycken skåningar Brekeriet, Remmarlöv och Erik

Team Freedom, från Bänkvärmarna
Tempel hade fler goda collabbeers, denna hade jag tänkt att avstå då "Rökig Gose" inte direkt tilltalade mig på pappret. Jag lät mig dock övertalas av Arvid och tur var väl det. Inte festivalens godaste, tveklöst dock den mest positiva överraskningen!


Niklas från Kök 11 provdoftar på Idlewild-öl

Även jag provdoftade på öl från Idlewild, Supernormal var mycket god, medans deras Red Zepelin inte riktigt levde upp till sitt namn.

Ängöl var tillbaka i Växjö, med sig hade de bland annat Påskens Weisbock.

Ytterligare två nya bekantskaper, Joels Ost sålde delikata smakprov från sin ostbutik i Växjö, jag köpte med mig tre ostar hem (mer om dem i senare inlägg.)

En trevlig KYSS från Faråkra!

Tosarbo Cider härstammar från Hälsingland, rätt långt norrut för ciderpressar, men deras standardcider var god, även om jag tyckte den var lite för söt. Den Whisky-lagrade var dock en stor besvikelse, bara rök ingen ciderkänsla alls.....

Stort tack till Robert och Niklas, och givetvis alla andra medarbetare på Kök 11 (inte minst grabbarna och tjejerna i garderoben). Lika stort tack till alla utställare, tillsammans skapade ni en härlig festivalupplevelse.

SVT Lokal TV var på plats och filmad ett kort inslag under festivalen.

Årets glas var bra, stabilt och välformat. Det höll hela vägen hem också, tillsammans med den väldoftande ostpåsen. Förstaklassbiljetten på Snälltåget hem var ju som jag redan avslöjat något av ett nerköp, alla fall komfortmässigt. Jag hade i och för sig ledigt säte bredvid mig hela resan, men i gengäld så satt det en person mittemot mig, ansikte mot ansikte med ett lite bord mellan oss. Benutrymmet under bordet var klart begränsat, möjligheten att "sträcka ut" benen var allt annat än stora.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar