lördag 24 december 2016

Alf testarJulöl 2016 - nu är det jul, igenl!

Jag har för vana att lägga upp en del julölstester inför julafton - men i år så har jag inte testat så många av de ölen som figurerar i Systembolagets sortiment.
Men jag tänkte att jag bör i alla fall skriva något om en av årets på pappret bästa julöl.
Gouden Carolus Noel/Christmas från Het Anker.

Gouden Carolus-serien innehåller ju flera olika öl - bland annat Easter, som likt påskmusten är nära nog tvilling med julölen. Jag har testat den några generationer nu och den är onekligen en favorit (både i påsk och jul). I samband med att flaskan skulle släppas på systembolaget så uppstod oförutsedda problem. På bolagets hemsida angavs abv till 8.5%, men på flasketiketten angavs 10.5%. Initialt korrigerades "missen" med att små klisterlappar klistrades över "tryckfelet" på etiketten, dessa angav 8.5%. Men flaskorna säljstoppades (lagom tills att jag kom ut i butik för att tillfredsställa mina behov. Det dröjde någon vecka - men så till slut släpptes flaskan igen, nu utan de extra klisterlapparna.

En annan sak som är omöjlig att inte lägga märke till är förpackningsstorleken, tidigare år såldes Christmas i stor (750ml) flaska, men i år dök den upp i 330ml-formatet istället. Dessutom till ett lite lägre pris - 24.90 kr styck (75 kr/liter). Jag har generellt inga problem att dricka starka öl ur stor flaska, går både att tömma den själv eller dela med 2-4 personer. Men en 33a funkar ju det med.


Jag lyckades - till slut - få tag på min önskade mängd (9 flaskor), men när jag provsmakade den första flaskan hemma så blev jag först lite skeptisk - den var inte lika god som tidigare år... eller?

Ölen testades på fat hos Pressklubben och i den versionen så fick den fullgott betyg. Men inför julafton så körde jag ett flasktest hemma. Lite bättre tempererad och med gott tilltugg - juliga pepparkakor med blåmögelost.
Dan före dopparedagen var det dags ett slutgiltigt test - givetvis i bryggeriglaset., skulle flaskan duga på julbordet?


Det otvivelaktiga svaret blir givetvis - JA! Alf gillar Gouden Carolus Christmas 2016!

För den som redan hunnit dricka upp sina flaskor, eller inte köpt några än, det verkar finnas rätt stora mängder ute i butik nära mig (i alla fall fredagen den 23e).

Alla mina läsare tillönskas en mycket välsmakande helg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar