torsdag 11 april 2019

ECHO, ett cirkulärt samarbete mellan NCB och Fotografiska


Detta inlägg var tänkt att ingå i serien "Med fokus på ekologisk öl", men ECHO är inte eko-märkt!  Trots att den innehåller ekologisk malt och humle, och det överblivna surdegsbröd som bakats hos Fotografiska innehåller KRAV-märkta ingredienser. Anledningen till detta är tydligen att museets bageri inte är eko-certifierade.
Det är dock ett öl med mycket miljötänk, ett cirkulärt (eller ett eko om man så vill) öl dessutom, då draven från bryggningen även blir råvara till nytt bröd.

ECHO är en samarbetsöl mellan Nya Carnegiebryggeriet och Fotografiska museet, en belgisk blonde på 5.6%. Den kommer initialt bara serveras på museets restaurang, både i flaska och från fat.


Echo reflekterar väl hela tanken bakom Fotografiskas vision att bidra till en mer medveten värld. Att restaurangen utnämnts till Museum Restaurant of the World av Leading Culture Destinations är ett kvitto på detta engagemang. Ett annat är det faktum att Paul Svensson är med på listan över världens 50 mest inflytelserika kockar inom det växtbaserade köket. Stycket är lånat ur press-releasen.

Allt helt enligt Fotografiskas zero waste-filosofi när brödresterna i bageriet, restaurangen och kaféet tas tillvara istället för att slängas. Vid bryggningen blandas sedan brödresterna med malten. Draven som blir över vid lakningen torkas och blir till nytt mjöl som Fotografiska sedan bakar nytt bröd av. Echo - ett öl som alltid kommer tillbaka. Stycket är lånat ur press-releasen.

Jag fick via Facebook en inbjudan till den stora releasefesten för ECHO, för att lyssna på NCBs bryggmästare Chris & och Paul Svensson, restaurangchef på Fotografiska.
Något som jag givetvis inte kunde motstå att anmäla mig till, även om det krockar lite grand med ett annat fredagsevenemang. Jag räknar kallt med att hinna till Munkbrons Bar & Brasserie efteråt.

EDIT - har fått svar från Fotografiska angående ölens eko-märkning, jag klistrar in svaret rakt av;
Hejsan Alf!
Tack för ditt mail och jag hoppas här kunna klargöra din fråga angående ingredienserna i Echo.
Saken är den att, som du så riktigt skriver, malten och humlen som används är ekologiska. 
Brödet som Fotografiska skickar till Nya Carnegiebryggeriet kommer från BAK som också är Eko-certifierade. 
Nästa steg är att dravet som Carnegie skickar tillbaka till Fotografiska och blir nytt bröd, inte kan definieras som ekologiskt då Fotografiska som bagare har inte blivit licensierade som varken KRAV-märkt eller ekologiskt. 
Detta då vi använder oss av lokalproducerande och andra leverantörer med liten verksamhet som driver en hållbar produktion utan att vara licensierade och vi vill ha frihet att kunna samarbeta med de som brinner för samma sak som oss, oavsett licensiering eller ej.
Var det svar på din fråga? I annat fall är det bara att ringa mig.

Varm hils Margita Ingwall
PR & Informationschef
Fotografiska 


OBS! Samtliga bilder i detta inlägg härstammar från Press-releasen, därifrån har också den kursiva citat-texten lånats.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar