måndag 23 oktober 2017

Alf ordnar - Öl och ostprovning som födelsedagspresent.

Den fjärde juli i år så fyllde en kär kamrat år, jämna år dessutom (hon är några år äldre än jag). Jag köpte en fin flaska vin och en god ost till henne. Då hon önskade sig upplevelser tillsammans med givaren så la jag till en Öl och Ostprovning under ledning av mig.
Nu i helgen, drygt tre månader efter själva dagen så var det äntligen dags att leverera den delen av presenten. Hemma hos henne i Ekerö, i sällskap av hennes syster och svåger (också de kära kamrater till mig).
Osten var inhandlad och tre öl speciellt utvalda för att passa till osten. Jag la till en fjärde öl, inte för att den skulle passa särskilt bra till osten, utan för att jag gillar den lite extra.

Då jag skulle utföra ett annat blogg-uppdrag tidigare (lite längre ut på Mälaröarna) under dagen så packade jag kylväskan för att hålla lagom temperatur både på dryck och ost.
Tack vare transporthjälp  så anlände jag i precis lagom tid till hennes adress, samtidigt som de två övriga gästerna.

Som välkomstdrink fick vi ett glas läskande fläderbubbel och jag fick delge några anekdoter om mina blogg-relaterade upplevelser tidigare under dagen (mer om det i ett kommande inlägg).
Sen blev det middag med en härlig fiskgryta och med vitt vin (presentvinet från i somras) funkade mycket bra som måltidsdryck.
i bakgrunden skymtar värdinnan. (fotat av ATOÖ)
Därefter var det så äntligen dags för själva provningen.

De ostar jag valt ut för denna provning var;

  • Vit Caprino från Bränna Getgård, KRAV-märkt. (inköpt under SBWF2017)
  • Getost inköpt hos Fromageriet, de hade ingen Caprino, men denna (namn?) påminde mycket om den.
  • Pecorino Romana inköpt hos Fromageriet, lagrad torr ost var min tanke, torr var den men också väldigt salt visade det sig.
  • Shropshire Blue inköpt hos Taylors & Jones, en härlig orangegul blåmögelost som jag älskar.
Jag hade med både stark finska senap och sellerisalt, även om de deltagande ostarna inte är ultimata samarbetspartner med just dessa ingredienser.

Ölen som skulle testas mot dessa ostar var;
  • Brasserie Dupont Saison Dupont Biologique
  • Pax Brygghus Dexter Sasion med Ingefära och Lime
  • Brouwerij 3 Fonteinen Oude Geuze
  • Founders Backwoods Bastard 

Värdinnans nya favoritöl


passar utmärkt till Shropshire Blue

Så här i efterhand har jag insett att jag blandade ihop vilken ost som skulle ha testats med vilken öl. De lite funkiga Caprino-ostarna borde jag nog ha kört ihop med geuzen och den salta Pecorinon mot saisonerna. Men det funkade ändå ok, alla ostar fanns tillgängliga att testa med valfri öl.
Kvällen höjdare vad gäller öl- & ost-parningen var solklart Blue och Backwoods, en sanslöst god kombination, det var i alla fall jag och värdinnan överens om. Hon tyckte dock allra bäst om PAX-ölen, vilket glädjer mig lite extra!
Jag tror inte att hon kommer dricka den ölen (eller någon av de andra ölen) särskilt ofta i framtiden, men det är alltid kul att kunna bjuda någon på en ny härlig smakupplevelse.

Alla utom ett fotografi i detta inlägg är tagna av andra provningsdeltagare, jag tog inga (!) bilder under själva provningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar