torsdag 27 juli 2017

Alf testar - blindtest av industrilager

För några år sedan genomförde jag ett test (ej blindtest) av parkbänksbira, de fem bäst säljande ölen på Systembolaget det året plus en annan svensk ljus lager.

Härom dagen skrev bloggarkollegan Johan Lenner (Portersteken) om ett triangulärt blindtest av tvillingölen Mariestads Export och Norrlands Guld Export.
Det inlägget delades av mig i gruppen "Vi snackar öl" på Facebook, rätt många hävdade med bestämdhet att än den ena än den andra var ju så mycket bättre än den andra....

Då föddes tanken att jag också skulle försöka genomföra ett blindtest av samma öl, men för att lyckas med detta så måste jag ta hjälp av min kollega på jobbet.
Passar ju bra att köra testet just den dag då BrewDogs stora BeerGeek tasting challenge genomfördes.

Portersteken körde ju ett triangeltest - två olika öl fördelade i tre stycken glas.  Öl nummer ett i ett (1) glas och öl nummer två i två olika glas. Varför? För att göra det "lite svårare", dels måste testpersonen kunna skilja de två olika ölen åt, men också säkerställa vilken öl som figurerar i två glas.

Jag kör ett quad-test - tre olika öl i fyra stycken glas (en öl i två glas, övriga två öl i ett glas vardera). Samtliga öl är av typen "Ljus lager", men i Systembolaget listor hamnar de i olika stilar.
Nyss inhandlade!

Tre burkar inköpta och fotograferade, alla öl är inköpta samma dag, i samma butik och inställda i kylskåp samtidigt, fem timmar före test. Dock skiljer de sig åt vad gäller bäst före datum.


Ölnamn - Bryggeri - förpackning - bäst före datum - volym - literpris - abv% - Stil
  • Norrlands Guld Export (NGE) - Spendrups - burk - 28 juni 2018 - 500ml - 27.20 kr/liter - 5.3% - Internationell stil
  • Mariestads Export (ME) - Spendrups - burk - 5 juli 2018 - 500ml - 31.40 kr/liter - 5.3% - Dortmunder Helles
  • Pripps Blå Export (PBE) - Carlsberg Sverige AB - burk - 18 april 2018 - 500ml - 23 kr/liter - 5% - Internationell stil

Enligt systembolagets doft- och smakbedömningar så borde Mariestad likna Pripps Blå mer än Norrlands.....? Tittar man på bolagets smakklockor så är PBE och NGE identiska, medans ME skiljer sig något. Matrekommendationerna är också snarlika, husmanskost med fisk, fläsk och fågel. De ska även fungera som sällskapsdryck.

Kunde jag under dessa premisser klara av att skilja dessa öl åt?

Facit
Det var inte helt lätt, utseendemässigt hittade jag inga tydliga skillnader. Doftmässigt var det framför allt en som utmärkte sig, och det på ett bra sätt, den hade dessutom en ok kropp plus en trevlig sötma i smaken. En annan öl hade lite låg bubbelnivå. I övrigt väldigt små skillnader.
Ganska omgående pekade jag ut just den väldoftande "röda" ölen som ett av de glas vars innehåll inte fanns i något av det andra glasen.
Efter en del hattande fram och tillbaka pekades också det gula glaset ut som ensammen om sitt innehåll. Följaktligen skulle de vita och gröna glaset innehålla samma öl, men det kändes inte riktigt rätt.....

Kunde det vara så illa att testledaren Leffe skojat med mig och halat fram en fjärde öl?
Nej, han hävdade sin oskuld å det bestämdaste.

Till slut så bestämde jag mig att gå på min första linje och peka ut vit och grön som samma öl.
Min tanke var att Mariestads Export nog var den som borde skilja sig mest från övriga därför satte jag den i det röda glaset. I det gula glaset hamnade Pripps Blå Export och via uteslutningsmetoden så kom jag  följaktligen fram till att det rimligtvis borde var Norrlands Guld i de två övriga glasen.

När jag så hade spikat mitt resultat så halade testledaren fram facit, och det var ingen rolig läsning för mig som testare......

Ett (1) rätt hade jag!? Dessutom hade jag missat två glas-ölet helt, både vad gällde innehåll och parkamrat! Den öl som jag framhöll som favorit var det ju dessutom fel innehåll i glaset, men det fanns inte i något annat glas precis som jag sa, borde generera en halv poäng extra i alla fall.

Mitt protokoll, efter rättning......

GLASFÄRG - MIN GISSNING - KORREKT SVAR
  • Vit - Norrlands Guld - Mariestad
  • Grön - Norrlands Guld - Norrlands Guld
  • Röd - Mariestad - Pripps Blå
  • Gul - Pripps Blå - Mariestad

Till mitt försvar vill jag framhålla att jag inte dricker någon av dessa öl särskilt ofta, nästan inte alls. Dessutom så var jag lite snuvig i näsan........


Lite överraskad är jag att jag pekar ut Pripps Blå som nästan god........ åtminstone i denna trio.
Kanske beror det på att den är lite mindre färsk än de två övriga testdeltagarna?

Firar segern!
Stort tack till Leffe för hans insats som testledare, han får snart ersättning i flytande form!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar