onsdag 31 maj 2017

Sveriges oberoende småbryggerier förstärker


Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier består idag av 36 stycken hantverksbryggerier från norr till söder. Den person som jag oftast sett och hört uttala sig för föreningen hitintills är dess ordförande Berith Karlsson (Närke Kulturbryggeri). Men nu skall hon får lite avlastning i form av en kommunikatör och en politisk talesperson.

Claes Wernersson äger och driver Qvänums Mat & Malt tillsammans med Annica. Claes som tidigare suttit i föreningens styrelse och då under en tid redan skött en del av kontakterna med politiker, men också bland annat systembolaget och livsmedelsverket. Nu tillträder han i en deltidstjänst som politisk talesman för föreningen.

Jag skickade några frågor till Claes och fick efter ett tag (han var på semester) följande svar:


Våra hjärtefrågor är naturligtvis den differentierade alkoholskatten som de allra flesta länderna i vår omgivning, läs också USA och Kanada, använder för att stödja de mindre oberoende bryggerierna. Detta för att stödja småskalig verksamhet, produktvariation, landsbygdsutveckling och innovation.
Sverige har som du troligen vet valt att inte begagna denna möjligheten för sina producenter. Något som vi ser som allvarligt ur konkurrenssynpunkt gentemot våra viktigaste konkurrentländer.
En annan viktig fråga är också gårdsförsäljningen. Ur besöksnäringssynpunkt oerhört viktig. En möjlighet också för landsbygden genom ökade turistströmmar, arbetstillfällen m.m. Också viktig för produktutveckling och innovation. För många små producenter är detta en möjlighet där Systembolagets krav på administrativa rutiner och produktvolymer blir ohanterliga.


Det har ju på senare tid flaggats allt oftare bland flera politiska partier/representanter om att lätta på alkohollagstiftningen. Inte minst vad gäller gårdsförsäljning, en fråga som också ligger småbryggerierna varmt om hjärtat. 
Det har också höjts starka röster från andra aktörer (IOGT/NTO) i rakt motsatt riktning, denna debattartikel publicerades i Sydsvenskan häromveckan.

Ännu så länge tror jag knappast att det finns någon lösningen på just den frågan inom någon nära framtid, tyvärr.

Förutom Claes så har en ny tjänst som kommunikatör tillsatts, Martin Odh har tidigare jobbat med liknande frågor inom detaljhandeln 

Saxat från föreningens nyhetsbrev;

Föreningen har gjort två strategiska rekryteringar i Martin och Claes. Behovet av intern och extern kommunikation ökar i takt med att föreningen växer och vi vill också vara en del av det politiska samtalet och göra vår röst hörd i samhället, säger Berith Karlsson Ordförande på Föreningens Sveriges Oberoende Småbryggerier och fortsätter. Samtal människor emellan är det som stärker och utvecklar ett vänskapligt kompanjonskap, vilket vi ser som alldeles särskilt viktigt i vår bransch, som är en fin blandning mellan lång tradition och spännande nyskapande. 

För den som önskar bekanta sig närmare med föreningens medlemmar och deras produkter så kan jag varmt rekommendera ett besök på Spritmuseums Ölbrygga i Stockholm. Där serveras alltid ett brett urval av svensk hantversksöl och det kommer att ha ett stort antal "Meet the brewer"-evenemang under sommaren
Nu på lördag, den 3 juni så är det just Qvänum som står för värdskapet på bryggan.

Tidigare år har det även körts små ölfestivaler inne i museets lokaler, givetvis med utställare från föreningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar