onsdag 7 juni 2017

Alf besöker - Stockholm Brewers Festival Katarina Kegger

De börjar bli ett I-landsproblem med alla dessa ölfestivaler som poppar upp! I helgen så var det premiär för den lokala (med vissa internationella inslag) nykomlingen Stockholm Brewers Festival Katarina Kegger på Orionteatern.

Jag anlände strax innan de öppnade (klockan 17.00) i fredags, inga kravallstaket behövdes för att kontrollera massorna i kön utanför, när dörrarna öppnades så var vi väl kanske ett tiotal personer som ivrigt väntade utanför.
Jag stämplade in, fick mitt ölglas (trevligt) och köpte mina beertokens (poker-chips) och en stämpel på höger handled.
Snyggt ölglas och 2 beer-tokens.
En av de utställarna som jag inför festivalen mest sett framemot att hälsa på hos och testa deras öl var det baskiska bryggeriet Basqueland Brewing Project. Efter en snabb rekognoseringsrunda så valde jag att köpa mitt första smakprov hos Kevin.
Kevin & jag dricker Begi Haundi Oatmeal Stout
Den var välkyld och den fick gå på uppvärmning i mina händer medans jag långsamt avnjöt den småtrevliga havrestouten. Men deras Coco Chango-porter (som jag testade senare) var ändå bättre.

Jag var rätt hungrig och precis i entrén till den rymliga festivallokalen stod bland andra Katarina Ölkafé och serverade Pastrami-sliders med surkål och saltgurka som tillbehör.
Såsen var i starkaste laget för min del (typ rensade bihålorna), men tillsammans så funkade det ändå!
Nynäshamns Ångbryggeri serverade under fredagen två stycken öl, en Katarina Keggers festivalöl och deras egen jubileumsöl. Ingendera hamnar på Best of Nynäs-listan, men godkänt.

En tidig favorit hos mig var "nykomlingarna" hos Frequency Beer Works, deras 08 Stockholm Style IPA var mycket överraskande bra.

Brewköltur är en annan lokal ölproducent som imponerat på mig framför allt genom deras produktion av lågalkoholöl. Jag testade deras session IPA Sunshine Lollipops, en mycket smakrik öl på 4.5%.
Lollipop

Beavertown var ett annat internationellt inslag, ett bryggeri som tidigare inte imponerat särskilt mycket på mig. Testade deras NEIPA, den var snygg och doftade bra men i slutet så dök det upp en halsbränna, inte enbart positivt denna gång heller med andra ord.
Beavertown Honulolo New England DIPA (en NEDIPA)
NEDIPA!
Kungsbryggeriet har jag tidigare testat primärt för att jag hittat flaskor med ekologisk märkning. De två öl de hade med sig till denna festival var inte eko. Men deras California Lager var klart godkänt drickbar, liknar en vienna lager i färgen. Deras Katarina Pils inte var välsmakande ens lite.

Unibärsum är också ett bryggeri där jag primärt testat folköl tidigare, alltid med godkänt betyg. Deras Granaten var en riktigt bra sexprocentig IPA.

Men min favorit för hela kvällen blev en öl från bryggeriet Modernist Brewery. Deras Herbarium Mango & Passion saison var kanske inte en klassisk bondeöl, men extremt väldoftande, ruskigt lättdrucken och god.
Bredvid Modernist så hade PKLK med sig en experimentbrygd - Abbey Style Sour Ale, smaksatt med aprikos och Physalis. Den sistnämnda ingrediensen har jag aldrig tidigare smakat i ölform. Bra öl, men jag har fortfarande lite svårt för det sura.
Många sköna bryggare på plats under fredagskvällen, några gamla bekantskaper andra nya.
Menno Olivier (de Molen) och Jessica från S:t Erik

Peter PKLK

Matthias H fick pumpa hårt för att få ut sin Sour.
Årets nykomling - Kevin med kollega från Basqueland Brewing Project
Nynäs-Lasse, firar 20 år i år!
Förutom den varma maten så fanns även svalkande glass från Snikki Nikki.
Hallon/Chokladglass (Snikki Nikki) med Push & Pull (de Molen)
Jag fotade mycket under fredagen, men de flesta bilderna blev mer eller mindre oanvändbara (?!) på grund av undermålig kvalitet, trots hyfsade förhållanden.
Denna bild tycker jag blev en mina bättre, tyvärr minns jag inte riktigt vilken öl det är som hälls upp, kan vara hos Dry & Bitter och då är det deras Imperial Stout...... Black Flag, som blev min sista öl.
Min bästa ölbild under festivalen.
Star Horse
Lagom mycket folk för mig som besökare, bra live-musik, framför allt Star Horse, tyvärr missade jag Joe Davolaz. Bakgrundsmusiken låg på en lite väl hög ljudnivå för min del. Att det dessutom såldes en samlingsvinyl med 1 låt/festivalartist var en kul grej, jag köpte dock ingen då jag saknar vinylspelare.

Folkhavet under ölflaggorna

Jag är mycket nöjd med min festivalupplevelse, det finns uppgifter om att organisationen kommer att köra festival flera gånger om året. Jag kan tänka mig att återbesöka denna lagom stora festival.
Stort tack till arrangörerna, festivalarbetare och alla utställare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar