onsdag 31 maj 2017

Sveriges oberoende småbryggerier förstärker


Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier består idag av 36 stycken hantverksbryggerier från norr till söder. Den person som jag oftast sett och hört uttala sig för föreningen hitintills är dess ordförande Berith Karlsson (Närke Kulturbryggeri). Men nu skall hon får lite avlastning i form av en kommunikatör och en politisk talesperson.

Claes Wernersson äger och driver Qvänums Mat & Malt tillsammans med Annica. Claes som tidigare suttit i föreningens styrelse och då under en tid redan skött en del av kontakterna med politiker, men också bland annat systembolaget och livsmedelsverket. Nu tillträder han i en deltidstjänst som politisk talesman för föreningen.

Jag skickade några frågor till Claes och fick efter ett tag (han var på semester) följande svar:


Våra hjärtefrågor är naturligtvis den differentierade alkoholskatten som de allra flesta länderna i vår omgivning, läs också USA och Kanada, använder för att stödja de mindre oberoende bryggerierna. Detta för att stödja småskalig verksamhet, produktvariation, landsbygdsutveckling och innovation.
Sverige har som du troligen vet valt att inte begagna denna möjligheten för sina producenter. Något som vi ser som allvarligt ur konkurrenssynpunkt gentemot våra viktigaste konkurrentländer.
En annan viktig fråga är också gårdsförsäljningen. Ur besöksnäringssynpunkt oerhört viktig. En möjlighet också för landsbygden genom ökade turistströmmar, arbetstillfällen m.m. Också viktig för produktutveckling och innovation. För många små producenter är detta en möjlighet där Systembolagets krav på administrativa rutiner och produktvolymer blir ohanterliga.


Det har ju på senare tid flaggats allt oftare bland flera politiska partier/representanter om att lätta på alkohollagstiftningen. Inte minst vad gäller gårdsförsäljning, en fråga som också ligger småbryggerierna varmt om hjärtat. 
Det har också höjts starka röster från andra aktörer (IOGT/NTO) i rakt motsatt riktning, denna debattartikel publicerades i Sydsvenskan häromveckan.

Ännu så länge tror jag knappast att det finns någon lösningen på just den frågan inom någon nära framtid, tyvärr.

Förutom Claes så har en ny tjänst som kommunikatör tillsatts, Martin Odh har tidigare jobbat med liknande frågor inom detaljhandeln 

Saxat från föreningens nyhetsbrev;

Föreningen har gjort två strategiska rekryteringar i Martin och Claes. Behovet av intern och extern kommunikation ökar i takt med att föreningen växer och vi vill också vara en del av det politiska samtalet och göra vår röst hörd i samhället, säger Berith Karlsson Ordförande på Föreningens Sveriges Oberoende Småbryggerier och fortsätter. Samtal människor emellan är det som stärker och utvecklar ett vänskapligt kompanjonskap, vilket vi ser som alldeles särskilt viktigt i vår bransch, som är en fin blandning mellan lång tradition och spännande nyskapande. 

För den som önskar bekanta sig närmare med föreningens medlemmar och deras produkter så kan jag varmt rekommendera ett besök på Spritmuseums Ölbrygga i Stockholm. Där serveras alltid ett brett urval av svensk hantversksöl och det kommer att ha ett stort antal "Meet the brewer"-evenemang under sommaren
Nu på lördag, den 3 juni så är det just Qvänum som står för värdskapet på bryggan.

Tidigare år har det även körts små ölfestivaler inne i museets lokaler, givetvis med utställare från föreningen.

Dugges invaderar Stockholm - tar över Lådan!

För ett tag sedan fick jag tips om ett nytt öl- och hamburgerställe av kollegan Anders, ett nytt ställe hade öppnats i Stockholm. Han hänvisade mig till en recension av sagda ställe i Dagens Nyheter av deras Krogkommision.

Lådan, som är kopplad till Flippin' Burger, fick överväldigande gott omdöme, maten består av hamburgare i slidersformat. Och även om DNs testpatrull inte primärt inriktade sig på ölmenyn så framgick ändå att där fanns mycket svensk hantverksöl, något som givetvis väckte mitt intresse.
Men tiden går och inte har jag varit där på besök än, men nu finns det ingen återvändo.
Bild lånade från pressmeddelande
Dugges Bryggeri gör sin största fatölssatsning hitintills, de tar med sig 20 stycken fatöl till Lådan plus två till Folkölscykeln från Folkölsbutiken som kommer stå parkerad i närområdet.

  • När; 16 & 17 juni 2017 med start klockan 12.00 tills det tar slut!
  • Var; Lådan, Luntmakargatan 63, Stockholm
  • Vad; Tap Takeover (både stark- och folköl), ölcocktails & hamburgare.
  • Vem deltager; Jag kommer vara där den 16e, kanske hänger jag på låset eller också någon gång under kvällen. Jag förväntar mig också ett gäng vänliga göteborgare från Dugges Bryggeri. Dessutom många törstiga stockholmare!
Bild lånade från pressmeddelande

Vi ses väl där!?

Ps - jag hittar ingen hemsida för Lådan, bara för Flippin' Burgers, men Lådan har en Facebook-sida i alla fall.

måndag 29 maj 2017

Blandade ölfoton - sommarn kommer igång.

Som pollenallergiker så är inte vår och försommar alltid ett hundra procent jämställt med glädje, när jag dessutom är måttligt förtjust i sol och värme så......
Men visst är det skönt att kunna sitta ute i den skuggiga svalkan och avnjuta god öl!

Not For Sale Ale Craft Lager

Saison Dupont Biologique


Månadens ölbild!

Fatlagrad Ten Fidy - en av veckans bästa!

Leon-Skum!



Även om den egna uteplatsen duger så är ju uteserveringen ÖLBRYGGAN vid Spritmuseum (som för övrigt firade femårsjubileum i helgen) på Djurgården en personlig favorit. Passade på att återbesöka Rocky-utställningen och drack givetvis utställningsölen!

Det blev några öl inomhus också denna helg, löningslördag var det och ändå knappt halvfullt på Ominpollos Hatt. Jag fick utan problem sittplats inomhus och passade på att käka Sommar-Pizza #2.
Sista Häxan från Hair of the Dog i väntan på min middagspizza.

Efterrätten - Lorelei!
På väg till bussen kom jag på att det fanns gamla godsaker på Akkurat. Fick bli två glas Storfot, för den är ju rätt bra!
Bigfoot 2012!
Många och goda öl!

Denna vecka är det ölfestival i Stockholm, på Orionteatern - vi ses väl där!?


onsdag 24 maj 2017

Alf testar - Garderobstömning 2017, del 3

Troligtvis sista delen, i alla fall på ett tag. Lördagen började med ett besök på systembolaget, det hade dykt upp lite spännande nyheter dagen innan. Två av dessa testades under dagen;
Dugges/Stillwater Mango*3 och Cuvee Dry Hopping från Dupont.


Men detta inlägg ska ju handla om gammal öl och för att kompensera förmiddagens snedsteg så plockade jag fram en fornnordisk öl från 2013.
Receptet bygger på arkeologiska fynd gjorda i Danmark, bryggdes hos Nynäshamns Ångbryggeri i samarbete med Dogfish Head. En klart positiv upplevelse, fortfarande ingen jättehöjdare, men den har bra tryck i smakerna än, mycket russin.

Emil Lindén var tidigare en av mina favoritbryggare, då jobbade han hos Sigtuna Brygghus (numer Ängöl tror jag) och bryggde flera spännande profilstarka öl. Denna Imperial Bourbon Stout var väl aldrig någon favorit hos mig.
Den har inte försämrats av lagringen, men inte heller förbättrats.
Monk's har ju en långe serie av Blend no., jag köpte no.1 Uniqum för länge sen, gillade den inte alls då och sparade därför 2 flaskor i hopp om att lagring skulle förbättra den. Innehåller en mix av deras egna Victoria Stout, Bourbon County Stout från Gooes Island och Mackmyra Whiskey.

Den har lugnat ner sig lite i spritigheten, fått lite rundare hörn och blivit ett småtrevlig öl.

Avslutar min Garderobstömning med en Imperial Russian Stout 2012 från Stone. Deras Barley Wine hade ju vuxit upp och blivit en ruskigt bra öl efter fem år, hur klarade denna samma hantering?


Jo då, Stone-bira klarar garderobsvistelse bra, ruskigt bra till och med. Denna gillade jag färsk, men nu med fem år i flaskan så har den utvecklats mycket positivt! Jag är nästa euforisk när jag mixar den med en skvätt Woodford Reserve Bourbon.


Överlag har mina lagrade flaskor stått sig väl, trots en rätt så okontrollerad lagringsmiljö utan garanterat låg temperatur.

tisdag 23 maj 2017

Ny ölfestival i Stockholm!

Under juni månad så har vi inte mindre än två stycken ölfestivaler i Stockholm, bägge två med tydligt markerad lokal prägel.
Fredagen den andra juni klockan 17.00 så blir det premiär för Stockholm Brewers Festival ”Katarina Kegger” på Orion Teatern, Katarina Bangata 77.

Det deltagande bryggerierna härstammar nästan uteslutande från ABC-området (Tempel Brygghus, Frequency Beer Works, Nya Carniegiebryggeriet, PKLK, Sthlm Brewing Co med flera), men några utländska utställare förgyller festivalen ytterligare med sin närvaro. Beavertown, Dry & Bitter och inte minst Browerij de Molen, där bryggmästaren Menno Olivier, kommer att medverka. Mest spännande känns ändå de baskiska bryggeriprojektet Basqueland Brewing Projekt.

Förutom god öl så serveras givetvis också mat under festivalen, Snikki Nikki, Indian Street food, Low & Slow och givetvis Katarina Ölkafé kommer att förse festivalbesökarna med mer än bara bukfylla.

Festivalen två dagar är uppdelade i tre sessioner;
S1 - Fredag 2 juni mellan 17.00 - 22.00
S2 - Lördag 3 juni mellan 12.00 - 17.00
S3 - Lördag 3 juni mellan 18.00 - 23.00

Dessutom kommer några artister att uppträda under festivalen, under det tidiga lördagsskiftet skulle jag gärna se och höra Julie Rhodes, men lördagen är redan fullbokad i min kalender. Jag kör fredagsskiftet istället, då uppträder bland andra Joe Davolaz.

Inträdesbiljett kostar 225 kronor, ölbiljetter säljs i häften om fem biljetter för totalt 175 kronor (35 kronor/biljett).


Den sjuttonde juni så är det treårsjubileum för festivalen ute på Adelsö, mer om det i kommande inlägg.

Alf testar - Garderobstömning 2017, del 2

Efter torsdagens hyfsat lyckade test av en 5 år gammal Old Ruffian från Great Divide så var det under fredagen dags att testa en annan Barley Wine från samma produktionsår - 2012.

Denna testades på lördagskvällen

Old Guardian från Stone Brewing har aldrig lyckats hota Bigfoot om topp-placeringen bland mina BW-favoriter, men visst är den bra redan färsk. Fem år brukar vara lagom lagringsperiod för starka Barley Wines.
Kapsyl-demon!

Detta är nog ett av mina mest lyckade lagringsprojekt, denna femåring är suverän!
Snygg kapsyl har den också!
En fullskalig Barley wine, med allt det positiva som kan åstadkommas via lagring har här gjort det, humleattacken är lite mjukare och boozigheten likaså.

Tidigare under eftermiddagen avnjöts denna oljesvarta åldring utomhus i solskenet.
Flaskan härstammar troligtvis från debutåret 2013, Hypnopompa bryggdes för Omnipollo hos Browerij de Molen och därför använde jag mig av ett av mina favoritglas med deras kvarnlogga på.
Under kapsylen!


Glaset är både snyggt, gott att använda och har minst en detalj som skapar roliga fotografiska vinklar.
Genom bubblan i glasfoten


Here's looking at you handsome!

Kvarnen!


Hur är det då att dricka en fyra år gammal Hypnopompa? Njae, visst funkar det, den smakar inte illa men den har inte heller vidareutvecklats utan snarare tappat en hel del vanilj.

I nästa del av denna inläggsserie återtestar jag bland annat en svensk-amerikansk öl som bryggdes 2013 på ett fornnordiskt recept.

måndag 22 maj 2017

Alf testar - Garderobstömning 2017, del 1

Skralt i plånboken men fullt i garderoben, lika bra att plocka ut några russin ur kakan!
Började redan i torsdags med en Old Ruffian från Great Divide. Buteljerad 2012-12-19 och med svenskt bäst föredatum jun 2014.


En amerikansk Barley Wine som väger in på 10.2% klarar sig givetvis bra i fem år, den har dock inte vidareutvecklats. Men förändrats lite grand i karaktären. Lite mjukare framtoning, doftar fortfarande bra och en ok beska.
Utomhus i den tidiga kvällssolen, inbjuder till en del motljusbilder.

Beercapart - Kapsylkonst


Ett godkänt resultat av detta lagringsprojekt, med tanke på de okontrollerade lagringsförhållandena.
Ölglas-selfie

Fotat med surfplattan


Dessa öl deltager i följande delar i Garderobstömning 2017


måndag 15 maj 2017

Alf testar - hembryggd NEIPA från Brewhouse Porsklint

Mikael "Gonzo" Porsklint är en välkänd personlighet inom ölkretsar. För mig är han lätt igenkänd bakom disken i Wicked Wines festivalmonter sedan många år, men inte lika ofta på senare tid.
Sedan en tid så har Gonzo pysslat med hembryggning under namnet Brewhouse Porsklint. För något år sedan la han upp något om sin första bryggd på Facebook. Jag slängde då iväg en förfrågan om en recensionsexemplar till bloggen, men det blev aldrig av då.
Men så häromveckan fick jag ett PM från Gonzo där han frågade om jag var intresserad av att testa hans senaste bryggd (hans sjätte). Självklart var jag det och häromdagen så fick jag två flaskor levererade av bryggmästaren själv.

Fakta
Bryggeri; Brewhouse Porsklint
Ölnamn; S:t Fune
Stil; New England IPA (NEIPA)
Förpackning; Flaska (färgat glas)
Volym; 33cl
ABV; 6.4%
IBU; 57
Bryggdatum; 2017-02-12
Flaskad; 2017-02-22
Bäst före; eget tycke å smak (ur choice)
Batch; #1 (the one and only, so far!)
Malt-innehåll; Pale ale malt, vetemalt, havregryn.
Humle-innehåll; Cascade, Azacca, Mosaic, Nelson


Flaska 1; Testdatum 2017-05-11


  • Utseende; Nästan full pott, precis så orangegult dimmig som jag hoppats. 4 av 5
  • Doft; Samma här, klockren NEIPA-doft. Frisk tropisk fruktsötma! 8 av 10
  • Smak; Lite väl kall (mitt fel), den sträva beskan skär lite väl hårt. Men vartefter temperaturen stiger så framträder en bra fruktig känsla, beskan är kvar men har mjuknat lite i kanterna. Sista skvätten (tror att bottensats kan spela in) så blir den dock lite väl mycket "sur uppstötning". 5 av 10
  • Munkänsla; Många små och väldigt kantiga bubblor svider både över tunga och gomsegel. Lite tunn i kroppen trots en hyfsad alkoholnivå. 2 av 5.
  • Sammanfattning; En riktigt snygg och väldoftande NEIPA, men det funkar inte fullt ut hela vägen in i kaklet. 11 av 20.
  • Medelbetyg; 30 av 50 (3 av 5)


Flaska 2; Testdatum 2017-05-12, utomhus. Samma glas användes vid bägge testerna.


  • Utseende; Ingen skillnad, lika vacker. 4 av 5
  • Doft; Utomhus så blir inte aromaupplevelsen lika intensiv. Men visst finns den där. 7 av 10
  • Smak; Nu har jag låtit den värma upp lite inför första smakprovet, funkar därför mycket bättre. Beskan är inte alls lika kantig och de söta tropiska frukterna får större utrymme. 7 av 10
  • Munkänsla; Kolsyran är fortfarande på gränsen till frätande. 2 av 5.
  • Sammanfattning; En bra sommaröl, utesittarbira i solskenet - det tror i alla fall jag. 13 av 20.
  • Medelbetyg; 33 av 50 (3,3 av 5)


Med en mer lagom starttemperatur så kommer smaken mer till sin rätta. Intensiteten i kolsyran är ett problem. Men överlag en välgjord NEIPA!

Med en mycket snygg etikett på flaskan, designad av Mary-Ann Andersson.

Stort tack till Gonzo för dessa smakprov, nu ser jag verkligen framemot att testa din Imperial Stout!



tisdag 2 maj 2017

Blandade ölfoton special - Last night in Sweden!

Fast i mitt fall - last night in Stockholm!


På mitt Instagram-konto så kommer jag under denna vecka lägga upp en (minst) bild tagen kvällen innan. Det kommer inte vara några direkta ölbilder, utan lite mer blandat innehåll.
Under samma period kommer ett gäng proffsfotografer runt om i landet dokumentera vad som egentligen hände igår kväll i Sverige. Fotobok skall tryckas och ett exemplar kommer att skickas till Vita Huset.


Här i bloggen fortsätter jag lägga upp ett fotoinlägg per vecka och här kommer just ölen (och ölrelaterat) vara temat, som vanligt.


Efter att jag tagit gårdagens kvällsfoton på Drottninggatan, så tog jag en promenad utmed den gatan bort mot riksdagen och slottet, genom Gamla Stan med Akkurat som tänkt slutmål. Den härligt ljumma majkvällen bjöd verkligen på inspiration.

Skebo


Akkurat var givetvis stängt (Första maj!), så jag vandrade vidare upp till Oliver Twist istället, Skebo är ju aldrig fel, och India Pale Ale på Cask var riktigt bra.
Collabbeer
Passade även på att testa en annan specialbrygd öl, Hop Smuggler är en collaboration mellan Ska Brewing, Avery och Fjäderholmarna.


Helvetete och Fördömmelsen!
Vandrade sen vidare upp till Hökensgata 3, där skulle det nämligen finnas Hel & Verdomenis på fat.

Fudge!
Jag valde att avsluta kvällens 1a majtåg med en korvtallrik och en Caramell Fudge Stout från Kees som måltidsdryck.


Bara en sorts korv......
Interiören på Hatten är alltid kul att fota.

Fisheye-selfie
Här skymtar den numera klassiska skylten!


Sen blev t-bana hem och då var det fortfarande ljust ute!
Sista backen, förbi AGA-tornen.

Samtliga foton togs under kvällen (från 18.00) den måndagen den första maj 2017.