onsdag 28 oktober 2015

30 års Jubileum - starten som seriös öldrickare....

Tanken är att detta inlägg ska indikera start en av en serie inlägg med nerslag i min personliga ölhistoria. Ni som följt mig ett tag kommer säkerligen känna igen en del.

Jag var i min ungdom rätt rabiat alkoholmotståndare, mest beroende på att jag tyckte att vuxna som drack alkohol uppförde sig så korkat. Men som de flesta andra så insåg jag också alkoholens fördelar. Och följaktligen har jag - precis som de vuxna när jag var barn - uppfört mig mer eller mindre korkat vid fler än ett tillfälle sedan dess.

Visst hade jag druckit öl tidigare, men hemma i Sverige var ju tillgången till alkoholhaltiga drycker rätt begränsad - jag var ju trots allt bara 17 år gammal. Första öl som dracks i någon större utsträckning dracks under sommarsemestern i norra Italien 1983, men det var först drygt 2 år senare som jag blev allt mer storkonsument av öl. Också detta skedde under vistelse utomlands.

Sista oktober-veckan 1985 - för 30 år sedan - var jag för första gången till London - primärt för att titta på fotboll (22e Millwall-Carlisle 3-1 och 26e Chelsea-MUFC 1-2), men givetvis konsumerades en och annan öl, företrädesvis i pint-form på diverse olika pubar runtom i staden. Nästan uteslutande använde jag mig av den klassiska beställningsfrasen "One pint of lager, please", Fosters var det självklara valet om den fanns. Jag minns att jag testade en "bitter" någon gång, men tyckte den var lite läskig. Men under veckans sista dagar så ramlade jag på en öl från bryggeriet McEwans (uttalas MackJo(h)ans) och den lagern fastnade i mitt ölminne.
Bild lånad från bryggeriet

Ett drygt halvår senare uppnådde jag tillräcklig ålder för att handla på systembolaget och rätt snart hittade jag där en flaska från McEwans, fast denna flaska var ju ingen lager - utan en McEwans Export India Pale Ale. Knubbig brun flaska (33cl tror jag) med en avsevärt mörkare färg på ölen än den jag året innan testat i London. Men det var ju riktigt god! Flaskan och etiketten på bilden ovan (fotat på bryggeriets kontor tidigare i år) är inte av samma modell som den som såldes i Sverige.
1988 under en semesterresa till Mallorca så hittade jag en pub på det engelska hotellet som låg i närheten av vårt svenska. Där fanns bland annat McEwans Export IPA på burk.

Men sedan en längre tid tillbaka så lyser McEwans med sin frånvaro i Systembolagets sortiment - ja, hela Sverige så vitt jag vet. Men bryggeriet existerar fortfarande (annan storägare i bakgrunden) och ett antal produceras - dock inte med exakt samma namn.


  • McEwan's Export (4.5 per cent ABV)

  • The third highest selling premium ale in the United Kingdom take home market. In cans, it sold 53,000 hectolitres in 2011. In Scotland it accounts for 83 per cent of the canned premium ale market. Sometimes sold as McEwan's India Pale Ale in overseas markets.
    Bild lånad från hemsidan

    Jag får se till att få ordning på passet och boka en resa till England och shoppa lite öl (inte bara McEwans). Den svenska importören Tomp står som distributör för produkter från Wells and Youngs - men sagt var - tyvärr inget från McEwans (än).

    tisdag 27 oktober 2015

    Ölfoton special - The Farmer

    En ny sydsvensk saison - som dessutom är ekologisk, sånt tilltalar givetvis mig. Det är givetvis The Farmer Organic Saison från Remmarlövs Gårdsbryggeri som jag tänker på.
    Synd bara att mina flaskor anländer i samband med min stora höstförkylning.


    Överraskande mörk i färgen.

    Hönsfarm med Gårdsbryggeri!


    Stor flaska



    Utomhus


    Trots förkylning kunde jag inte motstå frestelsen att testa denna öl i helgen, förhoppningsvis var det just mina slemmiga doft- & smakorgan som gjorde att första intrycket inte var överdrivet positivt. Jag har flera flaskor och lär ge den minst 2 chanser till!

    onsdag 21 oktober 2015

    Alf testar - 2 nya ölställen på Kungsholmen


    Andelen bra ölhak på Kungsholmen (där jag jobbar till vardags) har inte varit särskilt stor, men under hösten så har det tillkommit åtminstone 2 stycken som ser rätt lovande ut, bägge två på samma gata.

    Jag la redan i somras märke till att den lokalen (Scheelegatan 12, snett över gatan från Rådhuset) som tidigare huserade Terrenos Vinotek var på väg att bli en pub istället, skyltar var uppsatta på fasaden och stoltserade med namnet Old George Inn. Skyltfönstret var övertäckt med brun papper, men skyltarna antydde ändå att det skulle kunna vara något i ölväg. När jag tidigare idag passerade förbi så såg jag att de numer slagit upp dörrarna, bruna pappret var borta från fönstret och jag kunde spana in genom detsamma (de öppnar inte förrän klockan 16.00) och se vad som fanns på fat. Såg inget jättespännande men tyckte mig skymta en kranlapp med Sierra Nevada-loggan på - troligtvis Pale Ale. När jag snabbt ögnar igenom menyn som finns på utsidan får jag en känsla att ÅBRO är huvudleverantör.



    När jag något senare var på väg ut ur livsmedelsbutiken en bit bort snodde jag åt mig ett exemplar av lokaltidningen Vårt Kungsholmen för att ha något att läsa på lunchen. I veckans nummer fanns bland annat en recension av Nya Carnegiebryggeriets lunchservering (godkänt med guldkant). Men framför allt en kort artikel - med rubriken "Rotisserie och finöl......" om en ny krog på Kungsholmen - Chicken bar, återigen med Scheelegatan som adress, fast nu nummer 20 (jag passerad den adressen på väg till livsmedelsbutiken....). De öppnade första helgen i oktober.
    Efter att ha läst artikeln så tog jag mig en sväng förbi CB och fick en kort introduktion till deras verksamhet av Camilla och Anna.
    Det är gänget bakom Wicked Wine som utökar sin närvaro på kvarteret (driver ju hotellbaren på Amaranten som ligger runt hörnet). De kommer företrädesvis servera just kyckling (både lunch och middag) och till den så kan du välja bland ca 100 olika hantverksöl - 5 stycken fatölskranar, just nu  Sierra Nevada och Founders och en välfylld flaskkyl.

    Efter jobbet så tog jag beslutet att göra en snabbrunda utmed Scheelegatan. Startade hos gamle George, som öppnade i fredags och fortfarande hade den friska "ny-bar-doften". En rätt trevlig interiör typ klassisk brittisk pub. Långsmal lokal som ändar i en uteservering på innergården (inte säsong för det just nu, men nästa år). I nuläget finns 8 fatölskranar, men vad jag förstår av bartendern så är utökning påtänkt. En ensammen flaskkyl och några hyllor med whisky/sprit flaskor. ÅBRO är som sagt var huvudleverantör, men det innebär bland annat att det finns utrymme för Sierra Nevada - de köps in av Åbro från Wicked Wine - och även en del Fuller's (London Pride och Black Cab Stout finns nu på fat). Det lockas med After Work, husets burgare och en 50cl ÅBRO-öl för 185 kronor.


    Jag lär knappast bli någon stammis, men några ströbesök - särskilt om de får in något ur Åbros ekologiska sortiment..... Bryggmästarens Ekologiska ska finnas tillgänglig.

    Efter det var det bara en kort promenad bort till #20 - Chicken Bar, på vägen tog jag beslutet att köpa med mig lite middag hem därifrån. I väntan på att min Take Away skulle bli klar så tog jag mig en öl i baren (även om det är en restaurang så är det ok att bara droppa in för en bira). Hade tänkt mig att ge Sierra Nevada Hop Hunter en chans till (första intrycket på SBWF var inte bra) på fat, men det blev en flaska istället. Vet inte om temperaturen var beräknad eller om det var en slump/olycka att den inte var kylskåpskall - men det var en mycket behaglig serveringstemperatur - något som nog också påverkade mitt omdöme av själv ölen.


    Interiören på CB är av mer modern stil, lite mörkt men rent och snyggt. Ett långbord utmed öl- och vinkylen, plus ett antal mindre (4 pers) bord utmed fönstren. Grillen är öppen ut mot restaurangdelen, gästerna ser hur själva tillagningen går till. Baren - där jag satt - har fyra höga barstolar i rostbrunröd matt metall-färg (inte bekväma), inbjuder inte till längre barhäng, men det är nog inte heller tanken.
    Foto lånat från Camilla.


    Jag beställde med mig en kvarts-kyckling med rotstrips som tillbehör, till detta fick jag också 4 små såsbyttor, curryn-mangon var mycket god. Det blev en lagom middag för min del hemmavid.
    Flask- & vinkylarna

    Chicken Bar är ett ställe där jag kan tänka mig att gå till kvällstid, käka god kyckling och dricka god öl i trevligt sällskap. Jag lär inte bli stammis här heller men en potentiellt återkommande matgäst.
    Detta Collage är lånat från Chicken Bar på Facebook
    Länk till hemsida; www.chickenbar.se

    söndag 18 oktober 2015

    Med fokus på ekologisk öl - ny svensk ekologisk Saison


    I fredags - 16 oktober - dök det upp en ny ekologisk öl på systembolaget. Jag har inte testat den än, men några flaskor är inhandlade och fotograferad.

    The Farmer Organic Saison från Remmarlöv Gårdsbryggeri. En stor flaska (750ml) med kapsyl (inte kork), 5,7% abv.
    Jag har läst och hört bra saker om den, och har vissa förväntningar, men jag inväntar bättre personlig hälsa innan jag testar.



    Finns som tillfällig nyhet med begränsad spridning och begränsat antal på bolaget artikelnummer 11213.


    torsdag 15 oktober 2015

    TBT- Premiären för ny pub i Stockholm - på Södermalm för en gång skull......

    Hittade detta gamla inlägg - borde lagts upp i slutet av augusti, men bättre aldrig än sent - dags för TBT (till en onsdag).

    I onsdags var det så dags att öppna ytterligare en finölspub i Stockholm och för en gångs skull så hamnar den på Södermalm ( ;) ). Den är gänget bakom/kring BrewDog Bar-franchisen som tyckte det var läge att öppna en South Side-pub. Med en av britterna från Kungsholmen Thom (I'm gonna miss you man!) som Barchef.
    Alf var givetvis där - dock hängde jag inte på låset (14.00 på en vardag är lite tidigt även för mig). Men strax innan 16.00 anlände jag till lokalen som i det läget var lagom välfylld, några välbekanta ansikten på bägge sidor av baren.

    Mitt första intryck av interiören är mycket positivt - bättre än Kungsholmen.

    Schysst sofftyg i fönsterniscen.

    Myshörnan.

    Läckra bord.



    Thom - the Boss.

    Hoptinator finns!

    [Edit] Skrivet idag - Sedan dess har jag varit där tre gånger (bara), gillar fortfarande lokalen, men föredrar ändå det - för min del - mer fördelaktiga geografiska läget för baren på Kungsholmen.

    The ghost of Thom.
    Sista bilden är från mitt senaste besök, Thom är fortfarande chef.


    måndag 12 oktober 2015

    Ölfoton Special - Bourbon Couty Brand Stout

    Dags att köra en fotospecialare igen, jag drack en höjdaröl i lördags och det blev en del bra foton. Bourbon County Brand Stout 2012 från Goose Island.










    Jag har ju druckit BCBS tidigare - även 2012an, dock inte i år. Men jag rätt nöjd med att jag några flaskor kvar.

    fredag 9 oktober 2015

    SBWF2015 - En slutlig sammanfattning


    Det har varit en tung vecka, abstinensbesvären duggar tätt och autopiloten drar mig mot Slussen och buss 443 varje dag.
    Men sanningen är att jag var rätt sliten i lördags kväll, när jag knallade runt en sista runda efter eftermiddagens Master Class.
    Detta blir nog mitt sista inlägg om årets festival, några korta tankar om upplevelserna och några bilder.

    • Elixir Wine - where are you? Saknades av många - inte minst av mig, flera tunga danskar som inte stod längst nere i hall 1.
    • Svenska småbryggerier! I gengäld så fyllde ju den delen av hall 1 ut av många och övervägande bra svenska hantverksbryggerier. Här fanns "gamla" rävar som Södra Malt Fabriken, men framför allt fanns här de riktigt små. Öde Bryggeri tycker jag var en av festivalens riktigt stora positiva överraskningar.
    • Ekologiskt! Jag har ju redan skrivit ett specialinlägg om det ekologiska, men det är värt att nämnas igen.
    • Besökarna? Jag såg nog minst 1 barnvagn/festivaldag - en orolig mamma som sent första lördagen höll för öronen på bebisen som hängde i selen på henne. Men annars fick jag en känsla av färre antal besökare i år, vilket genererade mindre trängsel överlag. Men enligt uppgift så har antalet besökare i år översteg fjolårets rekordnotering - närmare 39 000 besökare totalt under festivalens 6 dagar. Det var egentligen bara sista lördagen som jag uppfattade den där riktiga kaosstämningen som brukar uppstå - men ändå inte tillnärmelsevis lika intensivt som jag upplevde både fredagarna & lördagarna 2014. Men jag lyckades ändå med att träffa många nya och gamla bekantskaper och under dessa förutsättningar är det också lättare att knyta an.
    • Favoriter! Lite tunnsått med några riktigt stora överraskande favoriter, men visst var det kul att testa Chimay Blå och fatlagrad Thurbo Stout (jag föredrar dock den vanliga) på fat. Men årets stora positiva överraskning var onekligen Chockolate Lager från Brutal Brewing - på intet sätt festivalens bästa öl, men tveklöst god!
    • Spriten! Jag gick på min första whisky-provning och testade både gin och vodka-groggar.

    Åre Brygg-Community beer

    Var för sig, njae - tillsammans - YES!

    Kul ölnamn - som inte testades under festivalen

    Mer musikrelaterad öl - denna hos London Craft

    Ett tag verkade det som att Ken skulle komma men det var givetvis sverigevännen Steve!

    1 av 2 nyheter från Guinnes

    Inte årets PK-etikett direkt, men en bra öl!

    Arvid från Tempel var på besök hos Brill!

    Björn bakom 2 olika Thurbo Stout

    Man blir lätt lite rökig.....

    Uppånervänd IPA!

    Ny öl från Brooklyn - Pilsner

    The Beer with no name - men bra är den!

    Den blåa på fat var ju mycket god!

    Nya norrmän från 7 Fjell - Alf tycker om!

    Överlag är jag klart nöjd också med årets festival - 6 dagar spenderades delvis ute i Nacka, plus några utsides-events inför och under själva festivalen.