onsdag 22 april 2015

Alf testar öl från Serbien

Hantverksöl från Sydeuropa vinner allt större marknadsandelar - i alla fall hos mig. Spanien och Italien stormar fram med det ena bryggeriet bättre än andra. Men under Växjö Ölfestival kom jag för första gången i kontakt med Serbisk öl  hos Kabinet Sweden som importerar öl från Kabinet Brewery i just Serbien. Det gav onekligen mersmak, en av festivalens allra mest positiva överraskningar (delvis beroende på lågt ställda förväntningar).
I väntan på en buss!

Nu finns 3 stycken öl från Kabinet Brewery i Systembolagets beställningssortiment, men med kollikrav (24 stycken flaskor/kolli). Jag ordnade ett samköp med några kamrater på BeerSwedenForum och i redan i måndags var det dags för mig att lösa ut min andel - 4 flaskor av vardera Brrkaa och Supernova (utöver dessa så finns även Citra Pale Ale på bolaget).

Upphällning pågår
Tisdag eftermiddag, precis hemkommen från jobbet så bestämmer jag mig för att i det varma vårvädret nyttja föreningens uteplats för lite ölfotografering. Började med Brrkaaa - en APA som bland annat innehåller Amarillo- och Simcoe-humle. När jag testade den i Växjö fick jag rejäla ananasvibbar, nu är inte dessa fullt lika påtagliga. Men det är fortfarande en mycket angenäm Pale Ale med tydlig amerikansk karaktär.
Brrkaaa - skäggig man trodde jag, men gubben på etiketten har mustasch.

Under festivalen så fick jag en översättning av Brrkaaa, som jag uppfattade det skulle det vara ett slanguttryck för "Skäggig man" på serbiska, men sanningen ligger närmare ansiktsbehåringen på etiketten.
Keps, Solbrillor och Musche.

Sol och klarblå himmel - givetvis släpar jag med mig spegeln ut för att få lite roliga bilder också.
Spegel på bordet och i mobilen vänder jag bilden.....

Dagens andra öl från Kabinet är en IPA på 6,8% abv och drygt 50 IBU vid namn Supernova. Om jag gillade Brrkaaa på festivalen så var det ändå denna som definitivt och slutgiltigt sålde mig på deras öl. Men nu blir jag inte alls lika euforisk, visst är den bra - men inte alls så ruskigt bra som den framstod veckan innan. Vet inte om den positiva kontakten med importören gav en så pass personlig touch att detta också avspeglades i mitt omdöme..... Men det är fortfarande en riktigt bra IPA som jag är glad att jag har ytterligare 3 flaskor av.


Enkel men snygg kapsyl-design - BeerCapArtLeker med med reflektionen igen.
2 kommentarer:

 1. Halloj !
  Frågade en kollega vad det betyder. Han sa mycket riktigt att det betyder mustasch.

  Hasse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det var nog jag som missförstod/hörde fel. För på deras hemsida står det klart och tydligt mustasch..... Har kollat i 2 olika svensk-serbiska ordböcker (On line) - utan att hitta ordet..... God öl är det i alla fall!

   Radera