måndag 20 april 2015

IPA-chock

Som jag tidigare skrivit om så finns ju numer Ballast Point Sculpin IPA i standardsortimentet på bolaget. Den är ju en typisk amerikansk IPA (Västkust), men hur funkar i jämförelse med 2 "svenska" kvalitets-IPAs - som också finns regelbundet på bolaget?

Härom kvällen körde jag en jämförelse med Nebuchadnezzar från Omnipollo och Thurbo Dubbel IPA från Oppigårds. Bägge dessa är ju kejserliga och har inte rest lika långt, även om buteljeringsdatumet (början av mars) antyder viss färskhet på den importerade sysslingen.

Jag väljer att testa i 2 olika glas - ölprovarglas och Teku-glas, vilket visar sig innebära vissa skillnader, dessutom så ökar ju temperaturen (de var lite "för" kalla) vartefter testet fortlöper. Jag skulle gärna vilja göra testet "blind" - men det funkar inte rent tekniskt (kan inte få mig själv att glömma vilken öl som är i vilket glas.

GRUNDFÖRUTSÄTTNINGAR:
Ballast Point Sculpin IPA - 7% abv, buteljeringsdatum 8 mars 2015. Bryggd i Californien.
Nebuchadnezzar Imperal IPA - 8,5& abv, bäst för 17-12-16. Bryggd hos de Proef i Belgien.
Thurbo Double IPA - 8,5% abv, bäst före oktober 2015. Bryggd i Dalarna.

UTSEENDE: Både Sculpin och Thurbo är klara och orangefärgade, medans Neb är lite grumligare och blekare gul färg. Skummet är genomgående vitt och försvinnande. Liten pluspoäng till Thurbo.

DOFT: I ölprovarglaset finns initialt en klar förlorare i Thurbo, som inte alls kommer upp i samma fruktiga toner som Sculpin i allmänhet och Neb i synnerhet.

SMAK: Samma problem för Thurbo här och återigen är det Neb som trycker på mest med sin friska citrus-toner.
Men i Teku-glaset och med lite mer värme i drycken så finner sig Thurbo bättre till rätta - utan att vare sig Sculpin eller Neb förlorar något på detta så tar vår svenska hjälte ändå igen det mesta av försprånget.

MUNKÄNSLA: Både Sculpin och Neb har en lite väl intensiv efterbeska, här känns Thurbo bättre balanserad. Något som också blir än mer framträdande senare i testet.


SAMMANFATTNING: Samtliga ölen i testet är bra, även om Thurbo kräver lite mer omtanke för att uppnå motsvarande kvalitéer som Sculpin och Nebudchadnezzar.
Det går inte att utse någon solklar segrare, men det är kul att se att våra svenska öl klarar av att stå upp starkt mot sin amerikanske motpart. Det faktum att Sculpin inte är en imperial/dubbel har ju inte så stor betydelse då den ändå har en rätt hög abv, dessutom är den överraskande färsk.


3 stycken i 1 glas
Att Neb skulle överleva (fullskaligt) till mitten av december 2016 har jag svårt att tänka mig, jag föredrar nog att dricka den färsk. Frågan är om min beräkning av Sculpins buteljeringsdatum (dag 068 - 2015) verkligen överensstämmer, det känns inte orimligt med en importerad västkust-amerikanare som knappt har en månad i flaskan (inköpt på systembolaget). Oktober är utsatt bäst före-datum för Thurbo - den känns mer realistiskt.
Jag valde att göra en mix av alla 3 ölen - både i ölprovarglaset och i Teku-varianten, mer en kul grej än något som gav någon större upplevelse.

Var och en för sig.
Tre stycken i ett Teku-glas.
Det är kul att det finns så många bra öl så pass lättillgängligt, dessa tre är bland det bästa som går att få tag på hos systembolaget.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar