fredag 19 september 2014

Med fokus på ekologisk öl - Vad är ekologiskt?


Detta inlägg borde kanske ha varit det som startade inläggsserien, men här tänker jag kortfattat försöka förklara vad det innebär att en produkt är ekologisk.
Enligt SAOL så är det "Vetenskapen om samspelet mellan organismer o deras omgivning", lite grand som "fjärilseffekten".
Ekologiska produkter finns framför allt inom livsmedel - inklusive alkohol, men också bland hygienprodukter och kläder (ekologisk bomull).
Grundtanken med ekologisk produktion är att minimera den negativa miljöpåverkan som kan uppstå i samband med framställningen av produkten, maximera andelen helt naturliga råvaror.

Det finns ett otal olika miljömärkningar, men en gemensam nämnare är att alla produkter som säljs som ekologiska inom EU måste ha denna symbol någonstans synligt på själva produkten.

EU-lövet
För att få använda denna symbol så måste producenten (bryggeriet) vara eko-certifierat, denna certifiering görs av ett antal certifieringsföretag. Förutom detta så måste de råvaror som används i samband med den specifika produktionen också vara helt ekologiska. En producent kan givetvis producera andra produkter som inte innehåller motsvarande råvaror, men dessa produkter får då INTE märkas med denna symbol.

Men det finns en hel del olika symboler som förekommer på produkter som säljs i Sverige.
KRAV-märket är inte så vanligt förekommande på öl, men det finns en hel del vin på systembolaget som har denna symbol:
KRAV är en icke vinstdrivande politiskt obunden svensk organisation som startades i slutet av 70-talet av en grupp svenska lantbrukare som ville ha ett renare jordbruk. Numer ägs organisationen av gemensamt av flera av det stora livsmedels-företagen.
KRAV sammanställer det regelverk som gäller för de producenter och återförsäljare som vill använda KRAV-märket på sina produkter eller i sin verksamhet (bland annat restauranger). För att få använda denna symbol ställs generellt mycket hårdare krav på producenten. Här finns också regler för social ansvarstagande - vilket ju för tankarna till en annan märkning som förekommer på en del alkoholprodukter.

Rättvisemärkning har funnits länge, men har på senare år blivit mer internationellt gångbart med namnet Fair Trade. Det handlar inte primärt om miljöpåverkan - även om det finns med i certifieringsreglerna här också - som produktionen/produkten har på naturen, utan snarare arbetsmiljön för de som arbetar i produktionen. Vad gäller den fysiska och den mer arbetsrättsliga. Mer sällan förekommande på öl, men rätt frekvent på vin.

Andra miljömärkningar som förekommer, men alla är inte ekologiskt certifierade;
Här finns en bra lista över de olika miljömärkningarna som finns i Sverige.

Mer information finns att hämta på följande hemsidor;
Svenska Akademins Ordlista - ekologisk
Wikipedia - om ekologisk mat
KRAV - svensk organisation med hårdare miljökrav
Fair Trade - rättvisemärkning, socialt ansvarstagande
Livsmedelsverket - ekologisk mat
Naturskyddsföreningen - 8 myter om ekologisk produktion
Systembolaget - ekoöl - något för framtiden?


Fråga; Är det inte bättre att köpa en närproducerad produkt som är producerad med konventionella metoder än att köpa en importerad produkt som är ekologisk?
Svar; Den negativa miljöpåverkan från transporter är avsevärt lägre än motsvarande för konventionellt producerad produkt. Vill du ha en producent i ditt närområde som förorenar just ditt närområde? Därmed inte sagt att alla producenter som inte är eko-certifierade är stora miljöbovar.

Fråga; Varför är ekologiska produkter oftast mycket dyrare än den icke ekologiska?
Svar; Mitt bästa svar är - fråga istället varför den oekologiska är så billigt? Men generellt - så finns det många ingredienser som inverkar negativt på eko-produkters prissättning. Det kostar mer att producera är ett enkelt svar. En KRAV-certifierad producent har initialt dessutom rätt stora omställningskostnader.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar