måndag 1 september 2014

Hundralappen - Alf kör ett fulölssafari


Inte långt ifrån min arbetsplats ligger några av stadens många "lågpris-pubar", det vill säga såna pubar som lockar med "Stor Stark för 19 kronor" eller "Stor Stark & Burgare för 79 kronor" - typ.
När jag var yngre - mycket yngre - så frekventerade jag och mina vänner ofta och gärna denna typ av krogar men numer ger jag dem knappt ens en föraktfull fnysning när jag går förbi.

Men så tänkte jag som så att jag måste nog ändå göra några studiebesök om jag ska hålla på och häckla dessa etablissemang, det kanske inte är fullt så farligt som det ser ut på utsidan. Jag siktade in mig på 3-4 stycken krogar inom gångavstånd från arbetet och med krypavstånd från varandra, satte upp en budget på 100 kronor - jag hade en extra tjuga + småpengar i fickan och ett personligt löfte om att inte låta  VISA-kortet lämna plånboken.
Dessutom skulle jag bara beställa "En stor stark" och inte ha några synpunkter på vad bartendern valde att hälla upp. Att besöken dessutom sammanföll med första fredagen efter löning tydde ju på att sällskapet jag skulle komma att få på dessa krogar nog skulle kunna vara mångfaldigt.

Jag kollade runt på nätet lite och hittade en "gammal" hemsida där ölhak av denna typ betygsats och där hittade jag en för mig tidigare okänd bar. Att den dessutom framhölls som stans bästa sylta lät ju lovande. Bar 08 fick därför bli min startställe för dagens bar-crawl.  Lagom tills dess att jag lämnade arbetet så hade de börjat regna, därför valde jag att buss 62 uppför backen innan jag fick söka skydd i dagens första sylta. Jag möttes av en del "undrande" blickar från övriga gäster när jag kom in (vet inte om jag smet in "köksvägen" eller vad det var). Inredningen är mörka/svarta galonklädda soffor/stolar tätt placerade i hörnlokal. Framför baren finns en massiv pelare strategiskt placerad så att det är rätt trångt (i alla fall om man som jag är lätt rundlagd). Bland fatölen fanns en riktigt bra öl - Lagunitas IPA, men i övrigt såg det ut ungefär så här;
Sitting Bulldog placerad i högsätet
Förutom de 7 fatölskranarna så har de en innehållsmässigt rätt hyfsad tryckt ölmeny - även om fatlistan inte överensstämmer med vad som serveras just nu.
Som stor stark fick jag 40cl Spendrups Premium Lager (som skummade rätt våldsamt ner i glaset), glaset har en trevlig form.

Sport-bar, cykel-tävling i bakgrunden.
Men undersöker jag glaset närmare så är utseendet inte fullt lika skojjigt.
Ca 10 000 diskar sliter rätt hårt både på glas och logga
Ölen smakar som den ska, en halvblaskig industrilager - men jag väljer ändå att inte tömma glaset helt, det var dags att återvända till St Eriksgatan

Det var när jag såg att Hirschenkeller skulle ta över Johnny's Bar på St Eriksgatan som denna idé föddes till denna lilla utflykt. Jag har en minnesbild av att vi hängde på deras krog på mitten av 80-talet, som då låg på Regeringsgatan. Just denna dag var det dags för detta.
Lokalen är avsevärt mycket bättre planerad än lokalkonkurrenten på Fridhemsgatan, betydligt smidigare möblerad och fräschare miljö. Bland fatölen fanns också här Lagunitas IPA, men som Stor Stark serveras - Spendrups Premium Lager (under tapplappen satt en annan "lapp" där det stod BrewDog Punk IPA på.....).
I en stor fräsch (!) 50 centiliters ölsejdel fick jag en helt klar nästintill transparent öl. Mitt omdöme (tickat på Untappd) av denna öl blev så mycket högre än det jag gjorde för samma öl på föregående etablissemang, mycket beroende på andra saker än själva ölen. Här slank halvlitern ner utan några som helst problem, till och med viss njutning uppfattades. Nu är ju detta ställe helt nyrenoverat och det "låga" priset kan ju varit ett lockpris för att fira "Premiäröppningen". Ett litet problem - när pubar under sommarhalvåret gärna kör med öppen ytterdörr så tycker jag det är vettigt att se till att rökare går en bit bort från ingången, nu fick jag i mig några doser av nikotindoft där jag satt. Men detta är inte ett problem som enbart gäller denna pub, det gäller det flesta.

Nästan vägg i vägg med Hirschen ligger eftermiddagens nästa pub.

Retro Bar - också en kedja av lågprispubar med inriktning mot att televisera stora idrottsevenemang för att därigenom locka ytterligare kunder till sin billiga öl och mat. Lokalen är långsmal och till viss del en spegelvänd version av grannen. Men här får jag inte samma pub-känsla, utan mera renodlad modern sportbar. Bland fatölen finns flera intressanta - Punk IPA finns på riktigt här - men som Stor Stark så serverar de mig en Norrlands Guld. I ett spendrupsglas av samma modell som tidigare, men det här var avsevärt nyare/fräschare.
Men här är innehållet av betydligt sämre slag - jag vet att Norrlands Guld inte har särskilt mycket karaktär men det här var fan det blaskigaste jag någonsin testat. Tveksamt huruvida detta verkligen är en stor STARK, snarare en stor folkis eller lättis. Jag får frågan från bartendern om det är bra - jag skakar leende på huvudet och säger nej - på vilket han responderar genom att gå vidare till nästa kund (2 tjejer som skulle ha alkoläsk). När jag en stund senare lyckas påkalla hans uppmärksamhet och frågar honom om hans gensvar på mitt klagomål så svarar han bara "Jag hade ju en annan kund!". Jag valde då att lämna mitt glas (med ca 75% kvar av innehållet) och gå vidare på mitt safari.


Dovas - också det en kedja, ett tag hade det en krog rakt över gatan från mitt jobb, men den konkade rätt snabbt. Också här gör sig BrewDogs Punk IPA gällande - denna gång i form av att en av de anställda har en sån T-shirt på sig. Lokalen har en rätt typisk ölhak/café-känsla som ändå är rätt mysig.
Jag blir lite överraskad att de inte har några fatöl! När jag beställer min stor stark så får jag en flaska och ett glas. Flaskan är från Grängesberg, ölen heter GB Pilsner och glaset är från Spendrups - samma form som tidigare men nu i 50cl-storleken.
Ölen är en rätt slätstruken pilsner-lager som serveras lagom kyld. På griffeltavlorna bakom baren finns en del bra flasköl listade, framför allt av centraleuropeisk typ.

Jag lär knappast återbesöka något av dessa etablissemang i brådrasket, men både Hirschenkeller och Dovas ger ett rätt bra första intryck, framför allt lokal- och personalmässigt. Bar 08 får många minuspoäng på miljön och det sunkiga glaset. Retro Bar får en liten stjärna för bästa fatölsutbud, men i övrigt väldigt mycket minus.

Ett liten prisjämförelse;


BAR - ÖL - STORLEK - ABV - PRIS (literpris)

  • Bar 08 - Spendrups Premium Lager - 40cl - 5% - 33 kronor (82,5 kr/liter)
  • Hirschenkeller - Spendrups Premium Lager - 50cl - 5% - 29 kronor (58 kr/liter)
  • Retro Bar - Norrlands Guld - 40cl - ?? -  29 25 kronor (62,50 kr/liter)
  • Dovas - Grängesberg GB Pilsner - 50cl - 5,1% - 30 kronor (60 kr/liter)

Jag klarade följaktligen inte av budgetplanen - en hundralapp plus småpengar - helt, men som tur var hade jag täckning.

För den som önskar tips på denna typer av ställen så kan ett besök på syltor.se (verkar dock inte vara särskilt mycket aktivitet där nu för tiden) vara värt ett besök.

Jag valde att gå över gatan - från Dovas - och skölja munnen med lite finöl på BrewDog Bar Stockholm, det blev betydligt dyrare - men framför allt avsevärt mycket godare.

Efterkorrigering; Efter en snabb kvittokontroll fick jag lov att justera priset på Norrlands Guld - neråt, vilket ju gjorde något "mer" prisvärd.......

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar