tisdag 16 januari 2018

Svenska småbryggerier satsar på tysk mässa!

International Green Week
Loggan lånad från hemsidan.

Gröna Veckan, eller Grüene Woche som den heter i original, i Berlin är troligtvis världens största livsmedels/konsument/jordbruksmässa, rimligtvis också den mest långlivade. Sedan premiären 1926 så har Grüne Woche gått av stapeln 86 gånger.
Årets mässa startar nu på fredag, 19 januari 2018 och pågår i tio dagar, till den 28e.
Messe Berlin ligger i stadsdelen Westend och har en total utställningsyta av 160 000 kvadratmeter, fördelat över 26 stycken mässhallar.
Messe Berlin, bild lånad från; Av Taxiarchos228 - Eget arbete, FAL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27202646

Under 2016 så var där 1600 utställare från hela världen, fördelade över drygt 100 000 kvadratmeter, med sig hade drygt 100 000 stycken produkter av olika slag och ursprung. De drog till sig i runda slängar 400 000 besökare!

Men varför skriver då jag om detta på min ölblogg?


Under årets mässa kommer dessa besökare få möjlighet att prova svenskproducerad hantverksöl, då föreningen Sveriges oberoende småbryggerier skickar ner sin mobila ölcontainer, den som under de tre senaste somrarna har agerat bar på Spritmuseums uteservering Ölbryggan.
När den står på Djurgården, Ölcontainer med många kranar.

Tjugofem (25) kranar med öl från sju olika svenska bryggerier. Från Möllys Craft Beer, Nääs Gårdsbryggeri, Närke Kulturbryggeri, Oppigårds Bryggeri, Poppels Bryggeri, Qvänum Mat & Malt och Sahlins Brygghus.
Bryggerierna kommer att ha personlig representation på plats, men fördelat över olika tidsperioder. Närke, Nääs, Oppigårds och Sahlins är på plats första veckan och Möllys, Qvänum och Poppels andra veckan. Men ölen kommer det finnas från samtliga alla tio dagar.

Satsningen för att öka möjligheterna till export görs tillsammans med Jordbruksverket, som ett led i myndighetens satsning på den svensk livsmedelsproduktion.

Citat från pressreleasen; Det är ett helt logiskt samarbete. På mässan presenteras svensk mat och svensk öl sida vid sida och kan upplevas tillsammans. Hantverksölet har de senaste åren tagit sig in i finrummet som måltidsdryck, säger Berith Karlsson, ordförande i Sveriges Oberoende Småbryggerier och fortsätter, Vi är otroligt stolta över vår hantverkstradition och vi har öl av ypperlig kvalitet och bjuder på både innovation och tradition. Det hoppas vi att tyskarna kommer att gilla.
Även om inte Gruene Woche på något sätt är en renodlad ekologisk mässa, så uppfattar jag det som att en viss inriktning år det hållet ändå finns.
Bland de deltagande svenska bryggerierna så är ju Poppels, Qvänum och Oppigårds certifierade för produktion av eko-öl.

I innehållsförteckningen över de ölen (totalt 55 fat) som kommer att skickas ner till mässan så finns bland annat följande öl med. (denna text kommer att uppdateras när jag fått den infon)

Edit; Här kommer ett första utdrag av vad de svenska småbryggerierna kommer att ha med sig.
  • Nääs: DIPA, IPA, APA, Pale Ale
  • Oppigårds: Amarillo, New Sweden, Dalalager EKO, Weissbier
  • Närke: Örebro Bitter, 2xBock Grandios Manipulator, Pors och Tvärs, Hello! my name is Hampus (m ekologisk hampa)
  • Möllys: Golden Shower, Möllys Brownie m vanilja och hallon, Möllys goes Tropicana
  • Sahlins: Pilsner 3,5%, Schwarzbier 4,9%, Dubbel 5,9%, American IPA 7%


Vad jag kan se på mässans hemsida så kommer inga andra svenska ölbryggerier att medverka. Kiviks musteri är dock där. Tyvärr verkar det inte att gå att söka på öl/beer för att vilka inhemska och utländska bryggerier som deltar. Det blir att kolla upp land för land. Edit - se länk längst ner i inlägget.

Här ett litet ölrelaterat urval av det som jag grävt fram.
Den belgiska montern innehåller en del öl vad jag kan hitta, av totalt 21 produkter i deras monter så är tio stycken öl. I den svenska montern finns totalt 41 produkter och i den norska är de 75 stycken, varav minst två är bryggerier (för mig okända). Bland andra Rodebakk Gårdsbryggeri, som brygger ekologiska farmhouse ale.
Flest produkter kommer givetvis från värdnationen Tyskland, drygt 3200 stycken. Jag har inte plöjt igenom den listan, men jag misstänker att det bör finnas med några bryggerier.

Jag kommer  tyvärr inte att kunna åka ner till Berlin, det får bli ett annat år.

EDIT - Jag har fått tilläggsinformation från Martin Odh (Kommunikatör hos småbryggerierna).
En länk till en komplett lista över ölrelaterade utställare;


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar