torsdag 11 januari 2018

Försäljningstatistik för Systembolaget, var handlar vi mest?


I vilket län handlar invånarna (och tillfälliga besökare) mest på bolaget?
Om jag slår ut det på antalet invånare/län så framkommer en klar "segrare", en liten överraskning för min del. Det är framför allt de "små" (invånarantal beräknat 2017-09-30, källa Wikipedia) länen som har de högsta genomsnitten!

Det län (tredje största), eller snarare Region, där det handlas allra minst kan det dock finnas en naturlig geografisk förklaring till dåliga siffror. Där har inköpen av öl på Systembolaget minskat med 1.4%, detta trots att jag under året besökte en av de lokala butiker.

Jämtlands län (färre än 150 000 invånare) toppar listan, både vad det gäller inköp av öl och samtliga varugrupper sammanslagna. Min första tanke var att detta borde påverkas av säsongsbunden vinterkonsumtion, då många turister besöker Åre och omgivande skidanläggningar. När jag kollar upp det olika kvartalsrapporterna så kommer denna fundering omedelbums på skam. Det är framför allt under sommarhalvåret som den stora konsumtionen sker. Genomsnittet för Jämtland ligger på 53 liter öl och nästan 95 liter totalt/invånare. Kan det vara så att det är många norrmän som shoppar i Jämtland?

Värmland ligger närmast i statistiken/invånare, dit åker det väl definitivt en del norrmän och handlar, eller? Hur som helst, 47 respektive 84 liter/invånare är siffrorna för Karlsta-töserna.

Ett annat "säsongsbundet" län, Gotland visar dock på tydliga toppar i samband med deras högsäsong, sommaren. Detta genererar totalt ett genomsnitt på 32.5 liter öl/invånare och 69 liter totalt placerar Gotland på en tredje plats i snittet på totaltabellen, inte illa av Sveriges minsta (färre en 60 000 invånare) län.

Vad är det då som orsakar de vikande siffrorna i Skåne? Kan det vara så att många skåningar (totalt 1.3 miljoner) föredrar att åka utomlands och köpa sina alkoholhaltiga drycker? Under 2017 så handlade Skåningarna endast 12.5 liter öl och 30.6 liter totalt/invånare hos Systembolaget, en solklar bottenplacering i tabellen, även om det ligger högt upp i totala inköpsmängder.

Mitt egen län, Stockholm, toppar givetvis mängdmässigt inom samtliga varugrupper (utom Cider & blanddrycker), men utslaget per invånare så genererar bara 22.6 liter öl/invånare en placering rätt långt ner i tabellen. Även om jag slår samman alla varugrupper (48.4 liter/invånare) så förbättras inte den placeringen mer än nödvändigt.

sidan på två av detta web-dokument så finns den totalsammanställningen för länens konsumtion på Systembolaget under 2017.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar