onsdag 24 januari 2018

Inför Nöjesguidens Ölmässa 2018

Nu på lördag, den 27/1, så går årets upplaga av Nöjesguidens Ölmässa av stapeln på Kägelbanan, Södra Teatern, vid Mosebacke (Södermalm, Stockholm) bara några stenkast från Omnipollos Hatt.


Klockan 13.00 slår dörrarna upp och på insidan finns några gamla utställare;
  • PKLK
  • Gamla Enskede Bryggeri
  • Great Brands
  • Stockholm Brewing Co
  • Åre Bryggcompagni
  • Sigtuna Brygghus
  • Nordic Kiwi Brewers
  • Värmdö Bryggeri
  • Sundbybergs Köksbryggeri
  • Fjäderholmarnas Bryggeri
  • Gotlands Bryggeri
  • Södra Maltfabriken
  • det kan tillkomma fler utställare...

Men också många nya, några helt nya för min del;
  • Macken
  • Burgsviks Bryggeri
  • Alskute Bryggeri
  • Hop Shed
  • Dunder och krut
  • Lagunitas
  • Captain Lawrence

Kägelbanan är ju ny som mässlokal för Nöjesguiden, tar max 700 besökare, fördelat på en stor och en liten salong.
Förutom öl och mat utlovas i år också live-musik!

Jag lär vara där och hänga på låset som vanligt, vi ses väl där!

Alf testar - ölimportören/leverantören Glasbanken

Första gången jag hörde talas om Glasbanken var under Stockholm Beer & Whisky 2017, var då fram och snackade som hastigast med de som stod i montern utan att närmare sätta mig in i deras affärsidé. Strax innan hade jag läst om ett nytt lagförslag som snurrade runt på remiss, det handlade om förändringar i reglementet för nätbutiker som säljer alkohol i Sverige (se länkar längst ner i inlägget).

I förra veckan så drog Glasbanken ändå till slut igång sin verksamhet, med fri frakt första helgen som morot för nya kunder. Jag kollade in på hemsidan i senaste laget, på söndagen, och hittade då ett antal intressanta produkter. Tre stycken öl och ett bryggeriglas från Brekeriet.

Lite hetsigt så drog jag omgående iväg en beställning på en förpackning av vardera öl/glas. När jag sedan bläddrade vidare i sortimentet så hittade jag ytterligare 4 stycken öl. La därför in ytterligare en beställning, återigen 1 flaska/öl.

Tyvärr så kollade jag inte upp mina adressuppgifter, som lades upp automatiskt (via Klarna) då jag i det läget ännu inte skapat något konto. Tydligen hade jag där blandat ihop två olika adresser, en nästan helt korrekt hemadress men med postnummer kopplat till arbetsadressen. Något som skulle komma att orsaka vissa smärre leveransproblem (helt självförvållat).

Två stycken orderbekräftelse dök upp i min mail, och förväntningarna var satta i rörelse. Fyra dagar senare nåddes jag av sms-avisering för bägge mina paket. Personlig förvirring uppstod när uthämtningsstället som angavs var i närheten av jobbet snarare än min hemadress (som jag trodde att jag angett!?). Glad i hågen dök jag dagen efter in på postens företagscentrum (nära jobbet) med kolli-id i tron att jag skulle få hämta ut mina paket där. Jag lämnade lokalen tomhänt!
Några timmar senare fick jag fick jag besked att PostNord styrt om mina paket till det korrekta utlämningsstället, där det första paketet redan fanns på plats och det andra "var på väg".
Väntade tills dagen efter (lördag) utan att få någon avisering på det andra paketet, valde ändå att uppsöka Hemköp i Solna Centrum för att hämta ut mitt paket, med god hjälp av tjejen i kassan lyckades jag även lokalisera och kvittera ut även mitt andra paket!

Där stod jag då, lycklig med min båda paket. Lite skrymmande emballage gjorde att de inte gick ner i min dramaten-vagn, därför passade jag på att packa upp innehållet och lägga de välpackade produkterna löst i min vagn. Konstaterade att samtliga överlevt transport utan synliga skador, inget läckage i alla fall. Dessutom innehöll lådorna lite lull-lull i form av en bunt glasunderlägg, varav ett var direkt kopplat till en av mina produkter.


Negativt?
  • Rejält inslagna produkter med bubbelplast, men löst liggande i halvfulla lådor.
  • Dyrt. I jämförelse med de produkter som finns på systembolaget så är det genomgående dyrare.
  • Hemsidan; Kontakt-länken sitter lite dumt nere i högra hörnet. Dessutom hade jag svårt att hitta info om fraktkostnaden.
Positivt?
  • Snabba puckar, både med bekräftelse och leverans.
  • Bra personlig återkoppling via e-post, om de frågor jag haft.

Jag skickade några frågor inför detta blogg inlägg och fick raska svar från Axel på Glasbanken.

Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); Fraktfritt första helgen, och hädanefter för alla beställningar över 999 kronor. Hur mycket kostar frakten för mindre beställningar?
Axel, Glasbanken (A, GB); För hemkörning till dörren så tar vi 99 kronor, för leverans till distributörens utlämningsställe så tar vi 89 kronor. Det finns en länk i sidfoten, Köpinformation, på hemsidan.

ATOÖ; Det har skrivits en del om de priser ni har, några öl är avsevärt dyrare än att köpa från Systembolaget, hur tänker ni där?
A, GB; Vi har inriktat oss i grunden på ett sortiment som inte finns i vanliga fall på Systembolaget, och vi ser oss inte som en konkurrent till systembolaget utan som ett komplement. Men det betyder som du sett inte att vi helt struntar i produkter som man på något sätt kan köpa via Systembolaget, vi gillar goda grejer och tycker vi en öl passar in i vårt sortiment så köper vi gärna in den, speciellt från svenska bryggerier som annars kanske har svårare att nå ut i hela landet. 
Att vi behöver ta ett annat pris än systembolaget har troligtvis att göra med att vi måste handla med helt andra volymer än dom gör och kanske snarare köper in produkter för ett snarlikt pris dom kan sätta som pris ut till kund. Så vissa produkter kan helt klar vara billigare på Systembolaget. 
Jag har sett att det diskuterats prissättningen av våra varor och vi försöker ligga i en klass som matchar våra konkurrenter idag som Tex. Boxbeers vad det gäller fraktpriser, sortiment och produktpriser. 
Vi har varit igång i ca 1,5 veckor så mycket kan fortfarande ändras med tiden!


ATOÖ; Är jag inte nöjd med era priser så måste jag ju inte köpa produkten hos er!
A, GB; Precis, det är ju faktiskt så att man får välja själv där som kund vilka öl man vill handla hos oss och Systembolaget. Men om man nu kan plocka ner en Orval samtidigt som man ändå köper sin Speedway stout eller Hoppin Frog Stout (Som inte finns på Systembolaget)  t,ex. Så finns det iallafall som alternativ. 
Just Orval har inte varit någon jag haft i mina lokala butiker på länge och tycker det hör lite till att man som ölbutik har den i sortimentet om man har möjlighet (sådan fin klassiker), så det är kul att vi har den på lager tycker jag personligen även om den ligger lägre i pris hos Systembolaget!

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Prisjämförelse på de produkter som jag nu köpte hos Glasbanken, och de öl som finns hos Systembolaget.
ÖL / Pris hos Glasbanken / Pris hos Systembolaget / tillgänglighet hos Systembolaget.
  • Orval / 45 kronor / 27.90 kronor / finns i tre (3) butiker, kan gå att beställa styckvis.
  • Saison Dupont / 35 kronor / 24.90 kronor / beställning 24 flaskor 
  • Vuur & Vlam / 39 kronor (burk) / 28.90 kronor (flaska) / beställning 24 flaskor
  • Cocoa Wonderland / 45 kronor / 34.90 kronor / beställning 12 flaskor
------------------------------------------------------------------------------------------------

ATOÖ; På minst en av de produkter jag beställde och fick levererade så fanns en klisterlapp som anger "Importerat av Det belgiske huset", mellanhand eller er firma?

A, GB; Vissa utav våra leverantörer sätter på klisterlappar på sina öl för att visa vart ifrån dessa är köpta, bland annat då De Belgiske Huset som är en utav våra leverantörer/grossister.
ATOÖ; Danmark eller Sverige?
A, GB;  Vi är ett danskt bolag i grunden och vårt lager ligger strax utanför Köpenhamn, just för att göra det hela lagligt och regelrätt. Vi som har grundat och nu arbetar på Glasbanken är svenskar.

Tack till Axel och Glasbanken för leverans och svar på frågor!

För den som är nyfiken på ovan nämnda lagförslag om näthandel med alkohol så följer här lite länkar.
DS-2016:33

Vilka remissinstanser?

Några av de inkomna remissvaren, från;
Folkhälsomyndigheten

IOGT-NTO

Tullverket

Skrivelse från Nätvinhandlarnas branschorganisation, sammanfattar de inkomna remissvaren.


tisdag 16 januari 2018

Svenska småbryggerier satsar på tysk mässa!

International Green Week
Loggan lånad från hemsidan.

Gröna Veckan, eller Grüene Woche som den heter i original, i Berlin är troligtvis världens största livsmedels/konsument/jordbruksmässa, rimligtvis också den mest långlivade. Sedan premiären 1926 så har Grüne Woche gått av stapeln 86 gånger.
Årets mässa startar nu på fredag, 19 januari 2018 och pågår i tio dagar, till den 28e.
Messe Berlin ligger i stadsdelen Westend och har en total utställningsyta av 160 000 kvadratmeter, fördelat över 26 stycken mässhallar.
Messe Berlin, bild lånad från; Av Taxiarchos228 - Eget arbete, FAL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27202646

Under 2016 så var där 1600 utställare från hela världen, fördelade över drygt 100 000 kvadratmeter, med sig hade drygt 100 000 stycken produkter av olika slag och ursprung. De drog till sig i runda slängar 400 000 besökare!

Men varför skriver då jag om detta på min ölblogg?


Under årets mässa kommer dessa besökare få möjlighet att prova svenskproducerad hantverksöl, då föreningen Sveriges oberoende småbryggerier skickar ner sin mobila ölcontainer, den som under de tre senaste somrarna har agerat bar på Spritmuseums uteservering Ölbryggan.
När den står på Djurgården, Ölcontainer med många kranar.

Tjugofem (25) kranar med öl från sju olika svenska bryggerier. Från Möllys Craft Beer, Nääs Gårdsbryggeri, Närke Kulturbryggeri, Oppigårds Bryggeri, Poppels Bryggeri, Qvänum Mat & Malt och Sahlins Brygghus.
Bryggerierna kommer att ha personlig representation på plats, men fördelat över olika tidsperioder. Närke, Nääs, Oppigårds och Sahlins är på plats första veckan och Möllys, Qvänum och Poppels andra veckan. Men ölen kommer det finnas från samtliga alla tio dagar.

Satsningen för att öka möjligheterna till export görs tillsammans med Jordbruksverket, som ett led i myndighetens satsning på den svensk livsmedelsproduktion.

Citat från pressreleasen; Det är ett helt logiskt samarbete. På mässan presenteras svensk mat och svensk öl sida vid sida och kan upplevas tillsammans. Hantverksölet har de senaste åren tagit sig in i finrummet som måltidsdryck, säger Berith Karlsson, ordförande i Sveriges Oberoende Småbryggerier och fortsätter, Vi är otroligt stolta över vår hantverkstradition och vi har öl av ypperlig kvalitet och bjuder på både innovation och tradition. Det hoppas vi att tyskarna kommer att gilla.
Även om inte Gruene Woche på något sätt är en renodlad ekologisk mässa, så uppfattar jag det som att en viss inriktning år det hållet ändå finns.
Bland de deltagande svenska bryggerierna så är ju Poppels, Qvänum och Oppigårds certifierade för produktion av eko-öl.

I innehållsförteckningen över de ölen (totalt 55 fat) som kommer att skickas ner till mässan så finns bland annat följande öl med. (denna text kommer att uppdateras när jag fått den infon)

Edit; Här kommer ett första utdrag av vad de svenska småbryggerierna kommer att ha med sig.
  • Nääs: DIPA, IPA, APA, Pale Ale
  • Oppigårds: Amarillo, New Sweden, Dalalager EKO, Weissbier
  • Närke: Örebro Bitter, 2xBock Grandios Manipulator, Pors och Tvärs, Hello! my name is Hampus (m ekologisk hampa)
  • Möllys: Golden Shower, Möllys Brownie m vanilja och hallon, Möllys goes Tropicana
  • Sahlins: Pilsner 3,5%, Schwarzbier 4,9%, Dubbel 5,9%, American IPA 7%


Vad jag kan se på mässans hemsida så kommer inga andra svenska ölbryggerier att medverka. Kiviks musteri är dock där. Tyvärr verkar det inte att gå att söka på öl/beer för att vilka inhemska och utländska bryggerier som deltar. Det blir att kolla upp land för land. Edit - se länk längst ner i inlägget.

Här ett litet ölrelaterat urval av det som jag grävt fram.
Den belgiska montern innehåller en del öl vad jag kan hitta, av totalt 21 produkter i deras monter så är tio stycken öl. I den svenska montern finns totalt 41 produkter och i den norska är de 75 stycken, varav minst två är bryggerier (för mig okända). Bland andra Rodebakk Gårdsbryggeri, som brygger ekologiska farmhouse ale.
Flest produkter kommer givetvis från värdnationen Tyskland, drygt 3200 stycken. Jag har inte plöjt igenom den listan, men jag misstänker att det bör finnas med några bryggerier.

Jag kommer  tyvärr inte att kunna åka ner till Berlin, det får bli ett annat år.

EDIT - Jag har fått tilläggsinformation från Martin Odh (Kommunikatör hos småbryggerierna).
En länk till en komplett lista över ölrelaterade utställare;


måndag 15 januari 2018

Alf testar - ny folksuris från Brekeriet, hos Folk & Friends

Trots att det var "release" för ölet Field Trip i lördags eftermiddag så fanns det ett drygt trettital tickningar registrerade på Untappd redan innan första glaset tappades upp från fatet hos Folk & Friends Kungsholmen (måste lägga till vilken numer, då det snart ska öppnas en till F&F, på Södermalm).
From Skåne With Love!

Jag var inte på plats redan då utan dök upp först någon halvtimme senare, rätt lagom mycket folk i lokalen då. Bland andra Brekeriets lillebror André Ek och Andreas Jaeger från Brill & Co. Något senare dök även Untappd-bekanta Ann-Louise och Roger upp. Lite besviken över att jag missade Lars och An från Belgodeli, som dök upp efter det att jag lämnat lokalen.

Victor jobbar hårt bakom baren.

Jag började med att testa lördagens färskaste release-öl, Field Trip.
Den är registrerad som en Berlinerweisse på Untappd, en ölstil som historiskt sätt har passat mig mindre bra. Men precis som julölen Lusse Lelle så överraskar denna bw mig väldigt positivt.
Jag testade min sista flaska av Lusse Lelle kvällen innan och då hade den redan tappat en del intensitet i saffransdoften, smakmässigt var den minst lika bra som tidigare.

I Field Trip har bröderna Ek använt passionsfrukt som huvudingrediens, något som inte luktar lika intensivt men smakintensiteten är nästintill explosiv, givetvis i positiv bemärkelse. En lagom syrlighet passar mina smaklökar alldeles utmärkt, en rakt igenom väldigt lyckad folksuris!
Skål på dig, André, bra jobbat!

Testade även Brekeriets Picnic Sour Ale, men den hamnade djup i bakvattnet efter utflykten, en bra folkis i den bästa av världar, men inte riktigt samma klass här.

Köpte med mig två flaskor hem för flasktest i lugn hemmiljö, kanske blir en mer djuplodande recension på den i framtiden.

fredag 12 januari 2018

Alf listar - fjolårets bästa nya ölhändelser

Det dök upp en hel del nya öl, evenemang och krogar under året, alla har inte varit ens bra men några har fastnat i mitt ölfiskenät. Jag har försökt att kort sammanfatta 2017, med några av höjdpunkterna.

Nya öl från betrodda producenter;
Brekeriet Rhubarbe och Lusse Lelle, ekologiska och väldigt speciella. Funkade inte för alla, jag älskar bägge två.
Brouwerij de Molen Not For Sale Ale Craft Lager - mitt favoritprojekt i ölbranschen fick ny stil och ny producent. Skummar en hel del, men smakar som en bra hantverkslager.
Dugges/Stillwater Mango Mango Mango - förälskade mig i denna mango-bomb i Växjö. Har tyvärr inte druckit den så ofta sedan dess.
Frequency Beer Works Stockholm Style IPA 08 - ett "nytt" bryggeri, men gamla betrodda medarbetare och en lyckad start.
Fullers Past Masters 1905 Burton Ale - en gammal öl i ny tappning. Jag har väl varit rätt återhållsam i mitt omdöme om de tidigare PM-ölen jag testat, men denna föll mig mycket väl på läppen.
Evil Twin (Poppels) Imperial Biscotti Break - dök ju upp på burk (var det 2016 kanske) men sen lagom till Nöjesguidens festival så stod Jeppe där i Poppel-montern och krängde denna härliga gamla favorit.

En helt ny bekantskap dök upp under SBWF2017.
Pax Brygghus Pax Dexter Ingefära Lime Saison - det var kärlek vid första smakprovet och Pax fortsätter att imponerar.

Några "nya" ölställen dök upp under 2017.
Mikkeller Bar Stockholm - efterlängtad comeback som också fungerade i verkligheten.
Zum Franziskarner - ny ägare i samma lokal, Stene lockar både nya och gamla gäster till Zumen. (OBS Stängt på grund av renovering under januari 2018, planerad återöppning är den 24/1-2018).
Frequency Taproom - bakfickan på Bierhaus, där huserar Frequency. Inte bästa stället, men en skön cross-over-bar.
Uppsalas nya pubar - när jag körde min runda (under kulturnatten) så hann jag med att besöka 4 nya ställen, sedan dess har ytterligare minst ett ställe slagit upp sina dörrar.

Lite roliga nya event;
Stockholm Brewers Festival Katarina Kegger - mycket väl genomfört och bra utställare. Körde även en Halloween-fest på NCB (som jag inte besökte).
Nynäshamns Ångbryggeris 20-årsfest - jag var givetvis där, ett av regionens bästa bryggerier. De förtjänade bättre väder men det blev mycket skoj ändå.


torsdag 11 januari 2018

Försäljningstatistik för Systembolaget, var handlar vi mest?


I vilket län handlar invånarna (och tillfälliga besökare) mest på bolaget?
Om jag slår ut det på antalet invånare/län så framkommer en klar "segrare", en liten överraskning för min del. Det är framför allt de "små" (invånarantal beräknat 2017-09-30, källa Wikipedia) länen som har de högsta genomsnitten!

Det län (tredje största), eller snarare Region, där det handlas allra minst kan det dock finnas en naturlig geografisk förklaring till dåliga siffror. Där har inköpen av öl på Systembolaget minskat med 1.4%, detta trots att jag under året besökte en av de lokala butiker.

Jämtlands län (färre än 150 000 invånare) toppar listan, både vad det gäller inköp av öl och samtliga varugrupper sammanslagna. Min första tanke var att detta borde påverkas av säsongsbunden vinterkonsumtion, då många turister besöker Åre och omgivande skidanläggningar. När jag kollar upp det olika kvartalsrapporterna så kommer denna fundering omedelbums på skam. Det är framför allt under sommarhalvåret som den stora konsumtionen sker. Genomsnittet för Jämtland ligger på 53 liter öl och nästan 95 liter totalt/invånare. Kan det vara så att det är många norrmän som shoppar i Jämtland?

Värmland ligger närmast i statistiken/invånare, dit åker det väl definitivt en del norrmän och handlar, eller? Hur som helst, 47 respektive 84 liter/invånare är siffrorna för Karlsta-töserna.

Ett annat "säsongsbundet" län, Gotland visar dock på tydliga toppar i samband med deras högsäsong, sommaren. Detta genererar totalt ett genomsnitt på 32.5 liter öl/invånare och 69 liter totalt placerar Gotland på en tredje plats i snittet på totaltabellen, inte illa av Sveriges minsta (färre en 60 000 invånare) län.

Vad är det då som orsakar de vikande siffrorna i Skåne? Kan det vara så att många skåningar (totalt 1.3 miljoner) föredrar att åka utomlands och köpa sina alkoholhaltiga drycker? Under 2017 så handlade Skåningarna endast 12.5 liter öl och 30.6 liter totalt/invånare hos Systembolaget, en solklar bottenplacering i tabellen, även om det ligger högt upp i totala inköpsmängder.

Mitt egen län, Stockholm, toppar givetvis mängdmässigt inom samtliga varugrupper (utom Cider & blanddrycker), men utslaget per invånare så genererar bara 22.6 liter öl/invånare en placering rätt långt ner i tabellen. Även om jag slår samman alla varugrupper (48.4 liter/invånare) så förbättras inte den placeringen mer än nödvändigt.

sidan på två av detta web-dokument så finns den totalsammanställningen för länens konsumtion på Systembolaget under 2017.

tisdag 9 januari 2018

De stora drakarna i Systembolagets försäljningsstatistik för 2017


Hittade lite statistik-listor som jag tidigare inte grävt bland.
Systembolagets försäljning per de 50 största leverantörerna.

Slår man samman samtliga varugrupper (sprit, vin, öl, cider/bland och alkoholfritt) så leder Carlsberg Sverige AB listan med drygt 70 miljoner liter sålt under 2017. Den siffran är dock lite lägre än året innan, minus 1.7%. Vad gäller marknadsandelar (MA) så är minskningen "bara" 0.4%, till 14.5%.
Närmast efter följer Spendrups Bryggeri AB, med nästan 66 miljoner liter, en ökning med 4.5% (MA 13.6%).
Sedan blir det ett lite längre hopp ner till tredje platsen, där huserar Åbro Bryggeri med nästan 42 miljoner liter, ökning med 3.4% (MA 8.7%).
Galatea huserar på en sjätteplats, med nästan 19 miljoner liter (minus 1%) (MA 3.9%).

Motsvarande lista vad gäller ölförsäljning så toppar Carlsberg Sverige AB även där, drygt 66 miljoner liter öl som de har levererat till försäljning hos bolaget. Den siffran motsvarar drygt 94% av deras totala försäljning och drygt 27% marknadsandelar. Topp tre är samma gäng här och i samma ordning, närmast följt av Kopparbergs Bryggeri AB och Galatea.
På försäljningslistans topp 100 öl så ligger ju två stycken Spendrups-öl, Mariestads och Norrlands Guld, i topp. Närmast följt av Sofiero från Kopparbergs. Först därefter dyker det första Carlsberg-ölet upp, Falcon Export. Och på plats nio och tio dyker två stycken Pripps-öl upp. Ändå så leder Carlsberg totalligan!?

Multibev (Solera) är än så länge en liten aktör i detta gäng, men finns med på både den totala listan och öl-listan. I båda fallen har det skett en markant ökning av deras siffror sedan fjolåret. På ölsidan från 14 144 liter till nästan 2 miljoner liter! En ökning med nästan 14 000%!! Vad jag kan se på deras hemsida så har de bland annat Grolsch, Peroni och Ängöl i sin portfölj. Ölsidan står dessutom för drygt 78% av deras totala försäljning på Systembolaget. Marknadsandelarna är än så länge få, under 1%.

Några folkkära leverantörer som visar på positiv utveckling.
Oppigårds ligger på en tionde plats och har ökat med 5.7%.
Brill & Co ligger på fjortonde plats och har ökat med 3.8%.
Wicked Wine ligger på femtonde plats och har ökat med drygt 20%.
Poppels ligger på sjuttonde plats och har ökat med hela 52.3%!
Remmarlövs Gårdsbryggeri ligger visserligen långt ner på listan, men ökningen med 78% är imponerande.

Det finns även "negativa" siffror också för några av våra välkända leverantörer, bland annat så har Great Brands AB tappat 44%.

Länk till Systembolagets statistiksida.


måndag 8 januari 2018

Med fokus på ekologisk öl - Systembolagets försäljningsstatistik för 2017



Försäljningssiffrorna av ekologiska produkter på systembolaget fortsätter att öka även under 2017.
Genomsnittet för marknadsandelar är 12.7%, där toppar fortfarande eko-vin som har nästan 22% av den totala försäljningsmängden vin.
Den ekologiska ölen har knappt 6% av den totala bolagsmarknaden.
Alkoholfria eko-produkter har nästan 20% och ekologiska Cider- & blanddrycker drygt 9%.

Totalt såldes det nästan 61 miljoner liter eko-produkter på Systembolaget under 2017, en ökning med nästan 9% jämfört med 2016.
Vad gäller ekologisk öl så såldes det drygt 14 miljoner liter under året, en liten ökning med 2%.
Den totala mängden öl som såldes under året uppgår till nästan 242 miljoner liter.
Topplistan över fjolårets bästsäljande öl domineras som vanligt av svensk industrilager, Mariestads Export såldes det drygt 15 miljoner liter av, det vill säga mer än den totala mängden ekologisk öl.
Högt upp på listan finns ändå en ekologisk öl, Carlsberg Hof Organic på trettonde plats med drygt 4.2 miljoner liter sålda (dock en minskning med 5% jämfört med 2016).

För den som önskar undersöka statistiken själv finns den på Systembolagets hemsida.



onsdag 3 januari 2018

Alf fotar - mina egna favoritbilder 2017

Som vanligt så har jag fotat en hel del under årets som gick (2017), några mindre bra och minst lika många som blev förvånansvärt bra.
Här kommer ett urval av mina favoriter, många har redan figurerat här på bloggen.
Lussebulle doppad i Lusse Lelle

Två flaskor i ett glas!

en av årets nykomlingar, positivt!

Premiärbesök på Bierhuis i Uppsala

Öppning påbörjad

Ryker det ur glaset!?

Gamla Stone-meriter

Ett av många nya ölglas

Uteserveringen på Fjäderholmarna

K is for LOVE and Kriek!

Jubileumsglas från Nynäs!


Gammal Bigfoot på fat, hos Akkurat!


Beercapart

Bra vardagsporter!

Daniel fick jobba i baren!

Lasse i gatan!

Whisky

Tänd ett ljus!

Alli i bakgrunden

En av årets sista puböl, Gouden Carolus Christmas hos Mackinlays.

Dagtid på Nyårsafton.


Södermalms Pilsner i bryggeriglas