tisdag 12 april 2016

Växjö Ölfestival 2016 - lite snurrigare än vanligt

Min uppvärmning inför Växjö Ölfestival 2016 bestod i en oplanerad "vit vecka", pga hälsoproblem (yrsel), som eskalerade under torsdag-fredag. Mot bättre vetande så gav jag mig ändå av tidigt lördag morgon - en hastig promenad (litar inte på de morgontrötta färdmedlen) till Centralstationen, med ankomst i lagom god tid inför tågets avgång 06.21 mot Malmö/Köpenhamn.

Resan gick utan några som helst komplikationer och incheckningen på festivalhotellet Best Western var snart avklarad. Ute sken solen - även om några torra droppar regnstänk störde vårkänslorna.

Hann med en snabb runda på stan för att undersöka folkölsinnehållet i 2 av stadens större livsmedelsbutiker - hittade inte vad jag sökte (Populus) tyvärr.
Ett kort besök på systembolaget - där hittades och inhandlades 2 stycken lokalproducerade starköl, från Skäggalösa restpektive Kvarnagården (det fanns även öl från Kalle-bryggeriet).
Fanns inte på COOP eller ICA!


Surpéne - Arvids sur IPA med raberber!

Hos Boxbeer!

Min festivalfavorit - från Loverbeer

En spontan ananas från Mikkeller

Min sista festivalöl 2016

Kortspel på hög nivå - Hip Hops! Francis och Helena!

oplanerad selfie

årets bästa svenska festivalöl!
Jag använde spottkoppen (en papperskaffemugg från Löfbergs Lila) rätt flitigt, och vaskade ändå i stor utsträckning de rätt frikostiga smakproven. Första gången jag använt mig av denna metod, det funkade rätt bra.

Jag är mycket nöjd med min festivalupplevelse, det finns fortfarande en del förbättringspotential (sköljstationerna är inte bäst). Mycket folk under första passet, det något kylslagna vädret gjorde att uteplatsen inte var fullt lika inbjudande (även om det uppvärmda tältet nog hjälpte en del.

Favoriter bland ölen;
  • Griotta från Loverbeer hos Constant Companion. Inte en ölstil som normalt alltid tilltalar mig, men detta var kärlek vid första smakprovet.
  • Hefenatar Weizenbock från Bearded Rabbit Brewery. Riktigt bra stilsäker öl som överraskar.
  • Spontanpineapple från Mikkeller hos Brill & Co. Alf gillar ananas!
  • Gunyana 2002 från Dugges. Tänkte köra en paralell med 2003an, men nöjde mig med denna. Spännande svensk fatlagrad Barley Wine.
  • Populus från Trädskogens Bryggeri. En stark lättöl med balanserad ingefära! Snart i en livsmedelsbutik när mig (hoppas jag)!
  • Surpéne från Tempel Brygghus. RabarberIPA från ett av Storstockholms 10 bästa bryggerier.
  • The Grape Escape från Stockholm Brewing Co. Purfärsk!

Jag missade tyvärr en av festivalens roligaste öl (namnmässigt) - den tyska Grive-ölen hos Trädskogen, den borde jag ha testat!
Just Trädskogen hade annars 2 av festivalens mindre lyckade öl (enligt mig) - Coffeum, som var "too much coffee not enough beer" och Carpinus, som var en udda fågel i Barley Wine-familjen som inte heller den föll mig i smaken.
Inför festivalen hade jag vissa förhoppningar på Hyllie-bryggeriet, de hade 2 bra öl med sig - men ingen av dem var mer än godkänd.

Jag lyckades inte lära mig - trots 2 bra lärare i Helena Helberg och Francis Madeira - hur man spelar Hip Hops, men jag har en kortlek med mig hem för att träna inför nästa års festival - som enligt planerna ska gå av stapeln den 8 april (då Omnipollos Hatt troligtvis firar sitt 2-årsjubileum! - se kommande inlägg).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar