tisdag 26 april 2016

Alf testar hembrygder - Good Tern Brewery

Med tanke på att det snart är dags för SM i hembryggning (utan min närvaro i år) så tänkte jag att det kunde passa att lägga upp detta inlägg.

Jag har stött på Matthew Williams (engelsman boende i Sverige) vid ett antal tillfällen, rätt skön snubbe (för att vara britt). Via Facebook har jag på senare tid har jag blivit varse att han är hembryggare, då under namnet Good Tern Brewery. Många av ölen som jag sett passera i FB-flödet har haft fågelrelaterade namn och mycket snygga etiketter.
Flashig etikett!
Det var därför jag med viss tillförsikt såg fram emot att få testa några av hans öl. När jag väl fick min leverans uppstod direkt en känsla av besvikelse - istället för det flashiga etiketterna som jag sett på fejjan så satt på dessa flaskor handskrivna etiketter......

Men det är ju innehållet som räknas, och det finns onekligen en del kvalitet i Matts brygder.

Det var totalt 5 flaskor jag fick av Matt, samtliga var "bottle condition", något som överlag märks i den något låga kolsyrenivån.
På gruppbilden syns (från vänster);  namn, abv, humlesorter.
 1. Kookaburra Pala Ale, 3,2%, Ella & Vic Secret
 2. Fieldfare Bitter, 4,3 eller 4,8, Admiral & Epic
 3. Goldfinch Elderflower, 4,5%, Aurora & Archer
 4. Slovenian Grebe Pale Ale, 4.8%, Aurora & Bobek
 5. Blue Crane Pale Ale, 4.5%, J17 & Southern Passion

Testet
Jag väljer att paralelltesta alla fem på ett bräde, använder mig av 5 stycken snarlika provarglas. De 3 "bästa" ölen testades även i full skala i 3 andra glas.

Utseende
Här sticker Fieldfare ut lite med sin klara och mörka jordgubbsröda färg, den har dessutom till skillnad mot övriga ett väl tilltaget skum redan i provarglaset. Blue Crane är klar i sin färg - fast den är ljusgul. Övriga är lätt dimmigt gula.

Doften
Med ett undantag så doftar de riktigt bra, Slovenian Grebe har en inte direkt obehaglig doft men den passar inte i denna samling. Goldfinch doftar väldigt mycket och gott, av naturliga skäl så har fläder en framskjuten position i den paletten. Fieldfare har en lite tyngre doft, redan här dyker tankar om andra ölsorter upp.

Smak
Här är det 2 öl som sticker ut väldigt tydligt och positivt, Fieldfare och Blue Crane. Även om den förstnämnda lurar mig med sina Cascadian Dark/Porter-signaler. Blue Crane är en riktigt bra nästan-IPA med påtagliga inslag av fräsch exotisk frukt.

Munkänsla
Här märks det allra mest att några av ölen inte är helt färdiga ännu. Tunn kolsyra är en återkommande anteckning - med 2 undantag. Blue Crane har en lagom bubbelnivå, och väl dimensionerad kropp. I Fieldfare så finns det många och små hårda bubblor och här finns också resterna av black ipa i en lagom fyllig kropp. Beskan funkar bra i alla ölen, Kookaburra kommer starkt med en skön eftersläng på beskan.

Sammanfattning
Som framgår så är det 2 öl som sticker ut mer positivt än övriga - Fieldfare Best Bitter och Blue Crane Pale Ale. Om jag ska utse 1 vinnare så blir det den sistnämnda. Den har genomgående en bättre balans. Kookaburra funkar överlag bra men är lite väl tunn i kroppen. Goldfinch har en härlig doft, men flädern funkar inte lika bra i övriga kategorier. Men sist hamnar ändå Slovenian Grebe som gör ett slakt intryck - förutom i doften som är för påträngande i stället.
Men om jag bortser från etikettskandalen så är jag överlag nöjd med dessa öl, ser framemot att testa fler öl från Good Tern!

Kookaburra

Skum Fieldfare


The Champ!

Jag passade på att slänga iväg några frågor till hembryggaren. Matthew är ju hyfsat väl införstådd i det svenska språket men jag väljer att redovisa hans svar i originalspråk.

Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); Är du fågelskådare? What's with all the birds?
 • Matthew Williams/Good Tern Brewery (MWGTB); I am fascinated by birds and occasionally go birdwatching although mostly I just listen and look out for birds in everyday situations such as when I go walking in the forest or through the countryside.
ATOÖ; Du är ju engelsman - hur hittade du hit (till Sverige)?
 • MWGTB; I am an Englishman who moved to Sweden in 2011 for romance. I lived in Estonia for 4 years prior to coming here.
ATOÖ; Första gången vi träffades - Pressklubben med Gyllenbock, på Skrubbes 40-party (2013), eller?
 • MWGTB; Yes, that sounds about right.

ATOÖ; Vad är tanken bakom ditt bryggande? Har du någon stil (brittisk?) du vill följa?
 • MWGTB; In 2014 I went to brewing school in Sunderland, England (Brewlab) so I guess that along with me being English means it is inevitable that my brewing style will be rather 'British'. I like styles from all over the world (I am bottling a weissbier tomorrow) though and would say that my approach to making beer is about balance and trying to get the different flavours to blend together well.
ATOÖ; Collabber med Folkared - hur kom det sig? Finns det några exemplar tillgängliga?
 • MWGTB; I first went to Folkared 15 in 2013 in order to learn more about brewing. The owner is English and we have communicated quite a bit and brewed 5 beers together. These beers were only in 50 litre batches and were sold at festivals and/or the Folkared pub. Some of them have been brewed more than once and some of them might even be brewed on a larger scale in future.
ATOÖ; Framtidsplaner? Good Tern Brewery blir snart uppköpt av AB Inbev eller?
 • MWGTB; Whilst I enjoy being a homebrewer, it is very much my intention for my beers to eventually become available commercially. Whether this is through having my own equipment or getting them contract brewed remains to be seen. Right now I am just testing different new recipes and trying to make them as good as I can with the help of feedback from others.


Tack för att jag fick testa dina hembrygder Matt - Thank's maty!

2 kommentarer:

 1. Vad menar du med "samtliga var "bottle condition", något som överlag märks i den något låga kolsyrenivån."? Det stämmer ju inte. Du kan ju få låg kolsyrenivå med vilket sätt du väljer att kolsyra ölen på.

  SvaraRadera
 2. Mina kunskaper i bryggteknik är ju rätt begränsad men min uppfattning var att det i detta fall kunde bero på att de inte var helt klara. Det var ju ingen som var helt utan. Enligt Matt hade han väl snarare försökt minska kolsyran i 1 av ölen som han brygt tidigare. Tack för feedback Manne!😍

  SvaraRadera