fredag 22 april 2016

Alf testar - Hip Hops, ett kortspel med öltema

Genom webshopen Helbergs Humle Store så kom jag först i kontakt med kortspelet "Hip Hops - Brews of the World", under Växjö Ölfestival fick jag även nöjet att träffa spelkonstruktören Francis Madeira - och fick då en snabbkurs i hur spelet går till.
Francis, Helena och Alf under VÖF2016. Fotat av Robert Helberg.

Men det var egentligen först när jag såg följande video, och denna musikvideo som jag fullt ut förstod hur "enkelt" det var att spela Hip Hops.

Innehåll; En kortlek, 44 kort, 44 olika öl med faktauppgifter om bryggeri, hemstad/land, humle, abv, IBU och vilket premiärår den bryggdes. 4 av dessa fungerar också som jokrar - de är silverfärgade.
Mina Jokrar!

Utöver dessa 44 kort finns även 2 neutrala kort som du själv kan välja att fylla i  2 av de öl som du tycker saknas (det finns till exempel ingen svensk öl med i leken), dessa kort har dock inget extra värde utan räknas bara som vanliga spelkort. Om du inte fyllt i dem ska de inte medverka i spelet.
Saknar du någon öl - lägg till 2 "egna" öl. Kanske en Bigfoot.

Regler; Det medföljer "Quick-start Rules" med grundregler, därtill finns även "Optional Rules" plus möjligheten att nedteckna (Custom Hip Hops Rules) dina egna regler. Det finns utrymme för många egna regler, men dessa bör skriftligen säkerställas för alla spelare innan spelet tar sin början.

Men grunden är ändå som följer.
Minst 2 max och 6 stycken spelare. Är det färre än 4 spelare rekommenderas att använda färre spelkort - ca 30 kort, ta bort ett antal kort slumpmässigt (möjligtvis med undantag för jokrarna).
Blanda kortleken och dela ut totalt 2 kort till varje spelare och placera resterande kort centralt på bordet mellan spelarna, enligt exemplet nedan.

Upplagt och klart (för 4 spelare)

Spelare #1 (till vänster om given) lägger ut ett av sina kort och säger där efter vilken kategori som det ska tävlas i under denna omgång. Sen plockar spelare #1 upp ett kort ur centrala kortlekshögen. Fram tills dess att den högen tar slut så måste alla spelare ha minst 2 kort på handen (de spelare som redan har 2 eller fler kort behöver inte plocka upp något kort).
För nästa och efterföljande spelare så gäller det nu att kunna lägga ett kort som slår kategoriresultatet på det senast innan lagda kortet, om detta inte går (*) så får den spelaren plocka upp alla de lagda korten. Därefter lägger nästa spelare valfritt kort och säger vilket kategori som gäller nu.

Jokrarna - de fyra silverfärgade korten - fungerar som "trumf" och slår alla andra kort, oavsett vilka kategoriresultat som finns på silverkortet. Den spelare som lägger ett silverkort kan också välja att byta kategori. Nästa spelare ska därefter försöka slå det kategoriresultatet på silverkortet som valts.

När sista kortet tagits ur högen fortsätter spelet till någon spelare inte har några kort kvar på handen och därmed är vinnaren.

Enligt grundreglerna ska man fortsätta spelet fram tills dess att någon spelare tömt sin hand - men det kan nog ta rätt lång tid, därför lägger jag till följande egna custom-rule;
Om alla har kort kvar när sista kortet är taget och 3 spelvarv har gått, så görs en sammanräkning av hur många kort respektive spelare sitter med på handen. Den spelare som har minst antal kort på handen vinner spelet.
Om två eller flera spelare har lika få kort, så vinner den spelare som har det högsta enskilda kortresultatet i kategorin abv - om det fortfarande är lika räknas motsvarande för IBU, och sedan den som har det äldsta ölet.

Det finns som jag tidigare skrev ett antal tilläggsregler, men om dessa får ni läsa själva när ni köpt spelet.
För den nyfikne finns Här (länk till google-dokument) en aktuell regelsammanställning översatt till svenska.

Ett helt spel bör enligt konstruktören ta max en halvtimme, så under en trevlig kväll med ölgänget hinns det nog spelas minst 3-4 omgångar. Förloraren får bjuda på nästa omgång öl!

Hip Hops Beers of the World kan köpas från Helbergs Humle Store för 129 kronor plus frakt.

Det finns i nuläget ca 250 stycken olika spelkort (endast 1 kortlek är i nuläget tillgänglig i Sverige).
I den senaste versionen finns dessutom flera svenska bryggerier (bland andra - Bearded Rabbit, Brekeriet, Dugges, Omnipollo, Sthlm Brewing Co och Trädskogens Bryggeri) med och en del regeländringar.

* - min tolkning av reglerna är att du INTE måste spela ut ett bättre kort även om du kan det - det kan ju vara taktiskt bättre att välja att plocka till sig högen - åtminstone i början av spelet.
Precis som i bluff-stopp så kan vem som helst av motståndarna välja att utmana. Om det inte rör sig om "fusk" så straffas den utmanande spelaren - 3 kort ur centralhögen. Om det visar sig vara fusk då får fuskaren plocka till sig de 3 kort som har de lägsta valören (OBS - inget silverkort) ur den andra högen. Om denna hög inte innehåller 3 kort utan silverfärg, får den fuskande spelaren istället plocka 5 kort ur centralhögen.
Men i de reviderade reglerna i kommande versionen finns det en tydlig markering mot "fusk", men spelkonstruktören säger också att var och en kan skapa sina egna regler.....


Sammanfattning - jag har i skrivande stund inte testat detta kortspel i "skarpt" läge, utan bara test-spelat "mot mig själv" (plus en liten "lektion" i Växjö) - därav den utdragna speltiden, jag är ju så svårslagen......
Men känslan är ändå - inte bara ett spel för ölnörden! Det bör kunna funka även för "normala" (vuxna) människor. Men visst ger öltemat en extra dimension till mitt intresse för spelet. Grundreglerna är lätta att ta till sig, sen kan man grotta ner sig i tilläggsreglerna och eventuellt uppfinna egna regler. Och när möjligheten att få in fler olika öl i spelet - det går givetvis att blanda korten från olika Hip Hops-kortlekar.
Utan tvekan så blir givetvis spelet också mer underhållande i gott sällskap och med lagom mängd god hantverksöl - eller som det står på asken - "Enjoy Hip Hops responsibly".

Länkar;
Hip Hops engelska hemsida
Hip hops Swedens hemsida är under uppbyggnad, men aktivitet finns på deras Facebook-sidan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar