tisdag 21 oktober 2014

SBWF2014 - Svenskt

Jag har skrivit en del om de svenska ölen/utställarna som jag besökte under festivalen, men jag känner att de icke-svenska (inte minst britterna) har fått lite väl mycket utrymme.

  • BRILL & CO - stod på sin vanliga plats och var som vanligt en mycket välbesökt monter. Enda stället där det gick att få tag på några Brekeriet-produkter i år, jag testade bland annat deras Wild Pale Ale. Men framför allt, under andra fredagen så testade jag ett smakprov ur en flaska som bröderna Ek personligen (2 av dem i alla fall) släpade med sig upp till Stockholm. När jag beställde så var jag inte helt insatt i vad det var (!?) och det visade sig givetvis vara min nemesis Cassis - som därför fick en ny "sista" chans att för mig bevisa sin storhet - men jag fattar inte annat än doften. Här fanns ju också ett annat av Brills svenska flaggskepp - Omnipollo, Karl & Henok hade en ny specialbrygd vid namn Karl Framboise - som många verkade gilla, jag var dock inte en av dem.......
  • MOHAWK - jag saknade Stefan första veckan, men denna monter bjöds det ändå på en del sköna specialare - framför allt i Small Batch-form. Jag gillade framför allt samarbetsölen med Dugges - American Hops in the Ardennes.
  • HANTVERKSBRYGGERIET Västerås - Porsportern har jag ju redan utnämnt till en av festivalens godaste öl, men här fanns ju även 2 årgångar - 2012 & 2013 - av Baronen på flaska, 2012an var riktigt bra (även om den var lite fickljummen). Testade den mot en Bigfoot 2013 - och det var en hyfsat jämn kamp.
  • NYNÄSHAMN Ångryggeri - Sotholmens ekfatlagrade testades givetvis, vet inte om jag tycker att Mackmyra-faten tillför något - men det är en ruskigt god. Bötet 2012 på flaska är ju inte heller det helt fel.
  • MONKS Café - hade ju flyttat in i Cuisinen, lite färre öl och bara egna produkter + att det delade monter med Not for sale ale. Jag testade bara Cherry Stout, men den gillade jag skarpt!
  • COPPERSMITHS Brewery - tydligt engelskt tema i sin line-up - även om de smakmässigt inte nödvändigtvis var renodlat brittiska. En Saison på flaska gav mersmak, de 2 fatöl jag testade var ok.
  • DYKES - far och son Dykes hade några riktigt spännande öl i sin monter, här var deras brittiska bakgrund väldigt framträdande på ett positivt sätt.
  • JÄDRAÅS - fick ett samtal med en bryggerirepresentant vid Beer Enthusiasts-montern och ett smakprov (fat) på deras King Kong. Bevisade för mig att detta bryggeri förtjänar att besöka min ölkyl oftare än vad den än så länge har gjort.
  • BEER Enthusiasts - var ju en av mina favorit-montrar förra året, samma upplägg i år med snarlikt utbud (extra plus för Birra del Borgo).
  • CAP/Frequency/Beer Studio - Mattias har ju fått sällskap av Tomas Danko, men den första Danko-ölen - CAPscade Triple - jag testade var nästintill avskräckande. Men jag fick en lugnande och godtagbar förklaring (den var inte färdig, stressjobb för att få den "klar" till festivalen) av Tomas. Frequency hade bryggt en öl tillsammans med Marc och Jugge från OT, den serverades under namnet Muddy Water (det brukar ju köra hårdrocksreferenser annars, här fick jag tydliga blues-vibbar), en ok öl. Andra veckan dök Darren Packman upp för att sälja ölbok och servera sin Studio-öl.
  • MALMÖ Brygghus - jag har tidigare år slarvat med mina besök i deras monter - men i år skulle det bli ordning, det var i alla fall tanken. Nu hanns det bara med ett besök här - men det var ett efterlängtat smakprov av deras Canned Wheat, den gav mersmak.
  • CONSTANT COMPANION och BELGOKLUBBEN - 2 relativt nya aktörer på marknaden (CC var ju med på SBWF för första gången) som snarlika utbud och dessutom hade sina montrar i Hall II alldeles intill varandra. Bägge lyckades bevisa för mig att jag borde dricka mer Belgisk öl (eller öl inspirerad av den stilen).
  • OPPIGÅRDS Bryggeri - onsdagen innan SBWF2014 startade så var jag på ett kort besök på BrewDog Bar Sthlm. När jag kom innanför dörren så ligger där en snövit hund - snarlik den hund som jag sett på bilder uppifrån Oppigårds. "Är Björn på besök hos BDB inför festivalen?" var en fråga som genast dök upp i mitt huvud. Men så var inte fallet denna gång, det var en annan hund (troligtvis samma ras) som vaktade ingången till BDB. Anledningen till denna anekdot är givetvis att Oppigårds hade med sig en ny öl vid namn White Watchdog IPA till festivalen. Som vanligt en mycket kompetent produkt, även om den inte är någon av bryggeriet bästa.
  • Södra Maltfabriken - jag velade länge men bestämde mig till slut ändå för att testa den - deras Jura. Första intrycket var inte överväldigande men när jag fick en liten stänkare vid sidan om så blev samarbetsfördelarna mycket uppenbara.
  • Fotoutställningen - Tobias Göths foton, hur många var det som överhuvudtaget la märke till utsmyckningen i korridoren? Jag såg några fåtal som nyfiket var framme och läste texten. Trevligt inslag som jag hoppas får en fortsättning också nästa år.
  • Galatea/Craftbeer.se - här var det välfyllt mest hela tiden. Extra kul att det hade en liten specialsatsning på Struisse.
  • Sigtuna Swedish Single Hop Ale - njae, räckte inte riktigt till nu, blir kanske bättre lagom till den släpps på bolaget.
  • St Eriks - Jessica hade ju 2 nyheter med sig, jag gillade Transatlantic, men IPL funkade inte alls för min del. Kompenserades mer än väl av att det här också fanns Imperial Raspberry Stout (både flaska och fat).
  • Drakens Guld IPA - kul att Åbro satsar på svensk hembryggning. Resultatet var väl inte fullt ut  godkänt, men en drickbar Åbro-öl.
Jädraås - har för mig hon hette Eva?
Vit vakthund
Svensk öl med en stänkare vid sidan om
Lovande projekt med purfärsk svensk-humlad Ale
Var nog inte riktigt färdig än
Andra provsmaket av Drakens Guld IPA
Brunch-folkis från Enskede
Blues-ölen Muddy Water
Dick Dykes
 
Jag har "några" inlägg kvar om årets festival, tror jag - men det mesta har jag nog lyckats täcka in om mina 6 dagar i Nacka.

1 kommentar:

  1. Canned Wheat ifrån Malmö Brygghus golvade mig. Ett oerhört intressant bryggeri som man kanske få ta och besöka vad det lider. Dom hade flera riktigt bra pjäser. Hasse

    SvaraRadera