måndag 2 maj 2016

Snacks till öl - från delikatessdiskarna i Hötorgshallen

Sellerisalt, senap och ost - den perfekta kombinationssnacksen till en riktigt bra öl.


I senaste numret av c/o Hops så fanns en lång och mycket läsvärd artikel om ost i allmänhet och i samarbete med öl i synnerhet. Det gjorde mig sugen på ett besök hos Dr Ost - eller Käse som han kallar sig egentligen. Han driver Fromageriet som ligger i källarplanet i Hötorgshallen. Då köpte jag en bit Farmhouse Cheddar och en bit av favoriten Brüssel Prestige 2014.

I artikeln pratas det också en del om kombinationen av ost-senap-sellerisalt som tilltugg till öl - som ska vara vanligt förekommande i Belgien (i vissa delar antingen senap eller sellerisalt - inte tillsammans).
Jag har tidigare testat 3-stegsraketen - ta en liten ostkub, doppa den i senap och doppa den sen i sellerisalt - och jag gillar det skarpt.

Sellerisalt är ju nu ingen basvara som finns i "vanliga" livsmedelsbutiker (inte de jag handlar i alla fall). Jag fråga den gode doktorn om de sålde sellerisalt på Fromageriet och fick nekande svar. Han hänvisade mig istället till P&B - som ligger i gatuplanet i Hötorgshallen.

Några dagar senare (efter lön) tog jag mig tid att besöka Hötorget (igen) för att inhandla just sellerisalt, passade på att köpa en bit Gouda-ost också. Då fick jag tips på en senap som skulle funka perfekt i denna kombo. För att inhandla senapen hänvisades jag snett över till Finska butiken......
En stycken Delikatess-påse från Hötorgshallen.

Det blev en rätt bra samling i kassen till slut när jag nöjd lämnade Hötorget.

Holländsk ost, tyskt sellerisalt, finsk stark senap


ÅBO SENAP - Turun Sinappia
Takaisin Suomessa
Väkevä - Stark
Vikt - 125 gram, tub
Pris – 25 kronor (200kr/kg)
Bäst före 16/1-2017

 Gouda Ost
Vikt - 300 gram
Pris – 100 kronor (333 kr/kg)

Sellerisalz
Märke – Spice Island, Greven, Tyskland.
Vikt – 82 gram, glasburk m skruvlock.
Pris – 69 kronor (841 kr/kg)
 
Har under helgen testat med två olika öl - ingen av ölen (ljusa belgare) funkade väl 100% med denna trio. Men hur funkar kombinationen ost-sellerisalt-senap?
Jag var lite "orolig" för senapen - som ju är märkt med "väkevä - stark", något som jag normalt sett brukar vara måttligt förtjust i - men jag finner den rätt lagom stark för mina smaklökar.
Sellerisaltet är lite väl "salt" kan jag tycka (som ändå gillar salt), men i kombination med osten och senapen så blir det bra. Har inget minne av att jag uppfattat denna typ av produkt så salt tidigare. Osten är klart godkänd Gouda, som funkar både i sig själv och i kombinationen - om jag bara tar en av tilläggsprodukterna så funkar det allra bäst med senapen - för mycket salt och för lite selleri.......

Under min andra sittning så testade jag med ytterligare en ny senap jag köpt - Johnny's Öl Malt & Humle-senap, den var ok - men väkevä var bättre.
Johnny's


Definitivt en snackskombination som är trevligare till öl än godissnacks.

4 kommentarer:

 1. Prova även att ta syltlök och eller Cornichonger och doppa på samma sätt samt ta en mörk Belgare som tex St Bernardus 12 till. Bättre än sex ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är också inne på "mörkare" öl, cornichons till öl är ju givet - men jag har aldrig testat att doppa i senap/sellerisalt. Min tanke med sältan - kan det bero på att det spätt på med mer salt (billigare så?)......

   Radera
 2. Hej Alf! Vad roligt att du gillade senapen som du köpt hos oss. Får vi länka till inlägget på vår Instagram? Hälsningar, Elisa Stobin, Finska Butiken (Hötorgshallen)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart, Elisa! Jag var och hälsade på igår igen - köpte ingen mer senap då.

   Radera