måndag 31 december 2012

Mina Favoriter 2012

Under 2012 har jag säkert slagit alla tidigare personliga rekord vad gäller både inköp och drickande av öl. Antalet inköpta ölförpackningar har ökat, men kanske framför allt kvalitetstänket i samband med inköpen - vilket ju också pressat upp kostnaderna. Jag har inga fullständiga uppgifter om årets inköp och har inte heller några uppgifter från 2011 (eller tidigare år) att jämföra med - men jag är rätt säker på att årets konsumtion är den största i mitt liv.
Men mer om det när jag under morgondagen går igenom statistiken för inköp och krogkonsumtion dels för december månad men också den totala.

Idag tänkte jag lista de öl som jag tyckt allra bäst om under året som gått, flera av dem har - trots att de är nyheter för året/mig - blivit något av personliga favoriter!



ÖVERRASKNINGARNA;

Thornbridge Jaipur – var för mig ett helt otestat kort när jag köpte ett smakprov på SBWF2012, sedan dess har jag testat den på fat och flaska. Att denna guldklimp dyker upp i standardsortimentet i april är en gudagåva! Denna blev toppölen av alla de nya brittiska ölen som jag testat under året.
Sigtuna Triple Hop Weizen – Jag hade druckit - till och med uppskattat – en del veteöl innan jag testade denna. Men Emil Lindéns skapelse slog undan fötterna på mig på ett väldigt oväntat sätt.
Sigtuna Equilibrium Scotish Strong Ale – återigen en skapelse av Emil, också denna lyckades att slå mig med häpnad. Den svenska öl som fick högst betyg bland de öl som jag recenserat under 2012.
Brekeriet Roken – möjligtvis är det så att ölen vinner bonuspoäng på det faktum att bröderna Ek är så gemytligt trevliga. För hur ska jag annars kunna förklara att en rököl (omän mild sådan) som är brygd med vild belgisk jäst hamnar på min topplista?
Omnipollo Mazarin, Nebuqadnezzar & Free Beer - Henok Fentie Feinte är inte Sveriges förste flygande bryggare, jag tycker inte ens att han är den bäste. Men han har under året skämt bort mig med några trevliga öl och dessa tre kanonöl.

APA/IPA

Mikkeller/de Proef/Brill K:rlek Höst-Vinter – jag gillade Vår-Sommar, men den sanna kärleken fann jag i Höst-Vinter.
Napa Smith Organic IPAhänger inte riktigt med de stora pojkarna, men den är ”organic” och det extra stilpoäng i min bok!
Ska Modus Hoperandi – godare burk-bira är svår att hitta, i alla fall ibland IPA. Dessutom mycket lätt-tillgänglig och billig.
Stone Ruination – svårare att få tag på, men snäppet vassare (än Modus).
Stone 16th Anniversay – årets enda fullpoängare, en perfekt DIPA.
Bouleward Smokestack Double-Wide IPA – bara “en av de godaste DIPA jag druckit.

PORTER/STOUT

Mohawk Black Rocket Porter – med stor glädje kunde jag avnjuta denna både på fat och flaska under året. Inte heller denna platsar riktigt bland de tyngre pjäserna, men förtjänar en plats på min lista.
Browerij de Molen Rasputin – holländarna har försett med så många härliga smakupplevelser under året, Rasputin var en av de bättre.
Goose Island Bourbon County Stout – de flaskorna/årgångar jag testat (på Monk’s Cafe) har varit helt gudomliga.
Brooklyn Black Chocolate Stout – den var lika god som den var billig.
Flying Dog Kujo Imperial Coffee Stout – jag är inget kaffedrickare, men i denna form så är det riktigt gott!
Oskar Blues Ten Fidy Imperial Stout – en Imperial Stout på burk!? Det funkar alldeles utmärkt. Min stora favorit under årets Allt Om Öl Festival.

BARLEY WINE
Sierra Nevada Bigfoot 2012 – givetvis måste Storfot vara med i min sammanställning. Även om den inte ger mig samma extrema kick som den gjorde för några år sedan så är det likafullt en sanlöst god öl.

Saknas på listan gör tillexempel öl som dessa tre favoriter från SBWF 2012;
Nynäshamns BlIPA Dundermörker
Port Brewing 4th Anniversary Ale
Ska Steel Toe Stout
Men då jag med ett undantag endast druckit smakprov av dessa så platsar de inte riktigt.

Jag har lyckats samla ihop ett dussin av dessa öl och 1 av vardera tänker jag konsumera under nyårsafton. Jag har flera sorter hemma (dock inte alla) men just antalet 12 känns rätt passande ett år som detta (nästa år blir det 13 stycken).

Edit - jag har i efterhand insett att jag i detta inlägg namngett en av bryggarna på ett felaktigt sätt, har nu korrigerat detta - Sorry!
 

söndag 30 december 2012

RECENSION #79 - Södra Maltfabriken Die Nasty



Södra Maltfabriken har levererat en kvalitativt blandad kompott till mitt ölglas under året, denna testade jag för några veckor sedan och gillade den inte alls då. Men jag ger den en andra chans.

BRYGGERI; Södra Maltfabriken
ÖL; Södra Die Nasty
TYP; American Strong Red Ale
NATIONALITET; Svensk
BATCH; 1
BÄST FÖRE; 2013-05-02
IBU; (hög)
ALKOHOL; 8,5%
FÖRPACKNING; Flaska
VOLYM; 27,50 (83,30 kronor/liter)
INKÖPSSTÄLLE; Systembolaget, Kungsholms Torg
TESTDATUM; 2012-12-30

GLAS; SBWF2012, funkar ok.


DOFT Väldigt anonym arom, jag uppfattar just ingen sötma eller beska – men när temperaturen stiger så inser jag att jag inte låtit den värma upp tillräckligt. Nu dyker karamellerna upp och de är jordgubbssöta, med lite clementinsting vid sidan om.
(7 av 10)

UTSEENDE Mörkt gyllengul med viss grumlighet, vitt småbubbligt skum som tynar bort ganska snart till en tunn slöja.
(3 av 5)

SMAK Här tar grapefrukten tag i de söta karamellerna och ger dem en rejäl humleomgång. Alkoholen gör sig aldrig påmind i smaken utan ligger listigt i bakgrunden och lurar.
(6 av 10)

MUNKÄNSLA Mjuk kolsyra blandar sig väl med den bitska beskan, men i övrig lämnar den inga stora avtryck i munnen, lite vek.
(3 av 5)


SAMMANFATTNING Temperaturen! Tänk på att inte servera den för kall, då blir upplevelsen rätt behaglig.
(13 av 20)

GENOMSNITTSBETYG; 32 av 50
(3,2 av 5)

RECENSION #78 - BrewDog Hardcore IPA



Det blev följaktligen – minst – två till recensioner 2012, denna gång från de skotska brygghundarna, som ju under våren öppnar pub i Stockholm.

BRYGGERI; BrewDog
ÖL; Hardcore IPA
TYP; DIPA
NATIONALITET; Brittisk
BATCH; 171
BÄST FÖRE; 27-05-13
IBU; 150 (HÖG)
ALKOHOL; 9,2%
FÖRPACKNING; Flaska
VOLYM; 33cl
PRIS; 36,00 (109,10 kronor/liter)
INKÖPSSTÄLLE; Systembolaget, Kungholms Torg
TESTDATUM; 2012-12-30

GLAS; SBWF2012, funkar Ok.

DOFT Här känns aromen igen mer direkt, påtaglig – nästan lite aggressiv – grape-besk doft. Precis vad jag förväntar mig.
(7 av 10)


UTSEENDE Aningens dimmig, ljust orangeröd. Skummet är smutsvitt, småbubbligt och avtar snabbt.
(4 av 5)

SMAK Humlefrisk citrus men med en angenäm karamellsötma för att runda av det hela. Av den höga alkoholhalten märker jag just ingenting.
(7 av 10)

MUNKÄNSLA Det är många beska droppar i denna 33a, bra nivå på kolsyran och en lång skön efterbeska.
(4 av 5)


SAMMANFATTNING Denna var nästan jämngammal med Amarillon jag recenserade just innan, men här känner jag inte av så kraftiga ålderskrämpor.
(14 av 20)

GENOMSNITTSBETYG; 36 av 50
(3,6 av 5)

RECENSION #77 - Oppigårds Amarillo APA



Det blev – minst – en till recension 2012, från hantverksbryggeriet som pumpar ut kvalitetsöl i många stilar.

BRYGGERI; Oppigårds
ÖL; Amarillo
TYP; American Pale Ale
NATIONALITET; Svensk
BATCH; ABCD
BÄST FÖRE; april 2013
IBU; 50 (låg)
ALKOHOL; 5,9%
FÖRPACKNING; Flaska
VOLYM;  33cl
PRIS; 19,70 (59,70 kronor/liter)
INKÖPSSTÄLLE; Systembolaget, Kungholms Torg
TESTDATUM; 2012-12-30

GLAS; SBWF2007, funkar sådär.


DOFT Jag tror att det kan vara åldern (på ölen) som orsakar de brister jag uppfattar här. Bristerna ligger nästan uteslutande i intensiteten nämligen, någonstans långt där nere finns de vanliga dofterna, men de har avtagit avsevärt. Amarillon finns där, men fruktigheten är borta.
(5 av 10)


UTSEENDE Klar med gyllene ljusorange färg, småbubbligt vitt skum utan någon hållbarhet.
(3 av 5)

SMAK Väldigt maltig smak med liten sötma i form av blodapelsin. Jag känner igen mig, men inte mycket.
(5 av 10)

MUNKÄNSLA En lagom fyllighet med fina små kolsyrebubblor som är  rätt intensiva över tungan. Beskan är lägre än jag förväntat mig.
(3 av 5)


SAMMANFATTNING Inte alls lika god som den brukar vara, dock inget ”fel” på den, annat än åldern. Denna gör sig bättre färsk!
(13 av 20)
 
GENOMSNITTSBETYG; 29 av 50
(2,9 av 5)

lördag 29 december 2012

RECENSION #76 - Stone 16th Anniversary IPA



Detta kan bli årets sista recension, passande nog blir det rätt bra betyg på denna öl!

BRYGGERI; Stone Brewing Co
ÖL; 16th Anniversay
TYP; DIPA
NATIONALITET; USA
BATCH; 2012
BÄST FÖRE; April 2013
IBU; 85 (hög)
ALKOHOL; 10%
FÖRPACKNING; Flaska

VOLYM; 65cl
PRIS; 98,90 (152,20 kronor/liter)
INKÖPSSTÄLLE; Systembolaget, Norra Stationsgatan
TESTDATUM; 2012-12-29

GLAS; Orrefors ÖL 60cl, perfekt att dricka ur - uppslagning funkar bättre än OK.


DOFT En ren IPA-doft – citrus mixad med tropisk frukt och en gnutta honung. En mycket angenäm arom, bättre än så här blir det inte.
(10 av 10)

UTSEENDE Mörk orange och lätt dimmig, med ett frodigt mjukvitt skum som står sig hyfsat och är en smekande föraning om vad som komma skall.
(5 av 5)

SMAK Persika och passionsfrukt, några välriktade stänk färskpressad citronjuice. Det låter mer som en fruktcocktail, men i denna välskräddade ölkostym så blir det en suverän nyårsraket i flytande form. Av den höga alkoholhalten märks just ingenting i smaken.
(10 av 10)

MUNKÄNSLA Balans är viktigt för den övergripande upplevelsen – här finns den i överflöd. Fyllighet mixas med en mjukintensiv beska och många små men välformade bubblor av kolsyra.
(5 av 5)


SAMMANFATTNING Detta är en 65a med en 10 procentig ABV, och ändå så sitter jag i slutet och önskar att den aldrig skulle ta slut! Det kan inte bli mindre än full pott på denna, känns som jag skulle vilja dela ut minst en extra bonuspoäng.
(20 av 20)

GENOMSNITTSBETYG; 50 av 50
(5 av 5)


Beställningssortimentet Januari 2013

Plånboken är skrämmande tunn redan och så släpps det många intressanta saker i beställningssortimentet nu i januari. Här är de produkter som jag siktar in mig på.
Jag får väl börjas sälja av möblemang eller hyra ut delar lägenheten........

Länk till ursprungskällan - bloggen HUMLIGHETER

Beställningssortimentet
Off The Rails Pale Ale (nr 89451), Ale
Producent Train Station Brewery AB, Tillverkad i Sverige, Uppsala län, Uppsala kommun, Flaska 330ml, 23,90:-
Inget kollikrav, lokalt och småskaligt.
Blir minst 2 flaskor för mig

Russian Imperial Porter (nr 89070), Porter och Stout
Producent South Plains Brewing Company, Tillverkad i Sverige, Skåne län, Malmö stad, Flaska 330ml, 43,60:-
Inget kollikrav, lokalt och småskaligt.
Vill testa åtminstone 1 flaska

Brekeriet Funkstarter (nr 89099), Ale
Producent Brekeriet Beer AB, Tillverkad i Sverige, Skåne län, Staffanstorps kommun, Flaska 330ml, 34,90:-
Inget kollikrav, lokalt och småskaligt.
Vill testa åtminstone 1 flaska - även om jag misstänker att jag nog inte kommer att "älska" denna.


Helsinge Porter (nr 89633), Porter och Stout, Årgång 2013
Producent Helsinge Ångbryggeri HB, Tillverkad i Sverige, Gävleborgs län, Söderhamns kommun, Flaska 500ml, 38,50:-
Inget kollikrav, lokalt och småskaligt.
Kanske beställer 1 flaska, men.......


Kanske köper en egen låda, eller också delar på en i ett samköp.

Shepheard Neame & Co Double Stout (nr 89569), Porter och Stout
Producent Shepherd Neame, Tillverkad i Storbritannien, Flaska 500ml, 26,90:-
Kollikrav 8st


Skrimshander IPA (nr 89632), Ale
Producent Hopdæmon Brewery Co. Ltd, Tillverkad i Storbritannien, Flaska 500ml, 36,90:-
Kollikrav 8st

Leviathan (nr 89594), Ale
Producent Hopdæmon Brewery Co. Ltd, Tillverkad i Storbritannien, Flaska 500ml, 39,90:-
Kollikrav 8st


Tänkbar som ett samköp.
Mikkeller Monk's Elixir (nr 89865), Ale
Producent Mikkeller, Tillverkad i Internationellt märke, Flaska 330ml, 39,90:-
Kollikrav 24st

Om/när den kommer i det lokala beställningssortimentet (utan kollikrav)
Slottskällans Dubbel IPA (nr 89954), Ale
Producent Gamla Slottskällans Bryggeri, Tillverkad i Sverige, Flaska 330ml, 26,10:-
Kollikrav 24st, kan enbart beställas till Uppsala län (kommer nog att ändras innan release till Inget kollikrav, lokalt och småskaligt).

Beställningar som INTE blev gjorda tidigare - men nu är det gjort;
2 flaskor Peak Organic Hop Noir Indian Pale Ale, USA, (nr 89969), Ale, Flaska 355ml, 36,70:-
1 flaska Hornbeer Black Magic Women (nr 89043), Porter och Stout, Flaska 500ml, 64,90:-
på samma beställning la jag på 2 flaskor ½ Idjit och 1 flaska Idjit, från Dugges.
 

SKA BESTÄLLAS DEN 2/1-2013;
Shepheard Neame & Co India Pale Ale (nr 89040), Ale
Producent Shepherd Neame, Tillverkad i Storbritannien, Flaska 500ml, 27,90:-
Kollikrav 8st (Samköp - 2 flaskor till mig själv)

tisdag 25 december 2012

RECENSION #75 - Mohawk/Sigtuna Midvinternattens Mörker 2010



År 2010 gjorde Stefan Gusafsson en julöl i samarbete med Sigtuna Brygghus, den kallades ”Midvinternattens Mörker” och hade premiär lagom till julen 2010. Den blev för min del en episk upplevelse, som satt sina spår på mina tankar kring julöl allt sedan dess. Förra året (2011) var det på väg en ny upplaga – denna gång brygd hos Browerij de Proef, men det dök tyvärr aldrig upp på den svenska systembolaget (undra om det finns några flaskor i omlopp?) på grund av…….? 
Jag har dock en flaska kvar från de gyllene året 2010, men hur smakar den i år? 
Så här tyckte jag när jag testade en flaska 2011; Alf_loves_Bigfoot jämför MNM2010 med God Jul 2010 på BSF

BRYGGERI; Mohawk/Sigtuna Brygghus
ÖL; Midvinternattens Mörker (MNM
TYP; Julöl/Winter Ale
NATIONALITET; Svensk
BATCH; 2010
BÄST FÖRE; 2011-10-01
IBU; medel (hög)
ALKOHOL; 6,2%
FÖRPACKNING; Flaska
VOLYM; 50cl
PRIS; 29,90 (59,80 kronor/liter)
INKÖPSSTÄLLE; Systembolaget, Landsvägen, Sundbyberg (2011)
TESTDATUM; 2012-12-24

GLAS; SBWF2012, Funkar OK!

Vintage
DOFT Lätt igenkännlig på sin rejäla dos av ingefära, kardemumma och kryddnejlika. Inget som tyder på att lagringen skulle inverkat negativt på upplevelsen.
(9 av 10)

UTSEENDE Röd brun-svart-färgad klar vätska med viss transparens. Skummet är ljust beigefärgat, men lämnar ingen rejäl krona, bara en tunn slöja som dock följer med hela vägen ner.
(4 av 5)

SMAK Torra julkryddor – förutom de som redan nämnt så finns här rester av kanel och något mer som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Saknas gör apelsinerna/Citrusfrukterna, de var aldrig särskilt framträdande tidigare men saknas de helt.
(6 av 10)

MUNKÄNSLA En torr beska stramar upp mina kinder, det finns också en hel del högintensiva kolsyrebubblor som gör sig påminda. Den har tappat en hel del fyllighet, nu känns den väl tunn.
(2 av 5)
SAMMANFATTNING Detta (kortlivade) lagringsprojekt har inte fallit ut tills min fördel., något som eventuellt kan skyllas på att jag själv inte styrde över förhållandena under vilka den initialt förvarades. Men den är ändock en klart godkänd julöl också 2012, om än inte jämförbar med när den var färsk.
(12 av 20)


GENOMSNITTSBETYG; 33 av 50
(3,3 av 5)