fredag 10 mars 2017

Var med på Kickstarten för Not For Sale Ale

EDIT - Nu har Kickstarter-kampanjen kört igång!

DON'T TAKE IT BUSINESS - IT'S ONLY PERSONAL!
Slogan i Grafitti-style!


Not For Sale Ale är ett projekt som jag följt under några år, några inlägg har det blivit här på bloggen. Den ursprungliga NFSA var en folköl som bryggdes i väldigt liten skala - fyrahundra flaskor för ett evenemang där bland annat kungen och drottningen deltog. Det var tänkt som en engångsgrej, men det gav så gott gensvar att en ny batch bryggdes omgående, också den hos Monk's Brewing på Wallingatan, Stockholm. Där hölls också ett releaseparty för batch #2, tvåhundrafemtio gäster som alla ville medverka/stödja projektet "Vad kan jag göra!?".

Jag kom själv inte i direktkontakt med projektet innan jag hamnade på en projektpresentation under Stockholm Beer & Whisky Festival 2014.
Presentatör var mannen som startade projektet Ulf Stenerhag, en entreprenör som fram tills dess inte hade haft några som helst egentliga kopplingar till ölbranschen.
Not For Sale - startad av David Batstone - är ju ursprungligen en amerikansk organisation som jobbar för att hjälpa offren för trafficking, och NFSA är ju en typ av franchising under deras varumärke.

Sedan den första testbatchen hos Monk's så har NFSA bryggts i lite olika former och alkoholstyrka hos bland andra Eskilstuna Ölkultur, Half Moon Bay (USA) och nu senast hos Brouwerij de Molen (en Craft Lager). Hädanefter så kommer alla NFSA-brygder produceras hos de Molen, som även kommer sköta delar av distributionen inom Europa. Övriga distributörer är Bavaria och i norden är det Galatea som kör ut ölen.

Jag blev inbjuden att deltaga i en pre-kickstarter launch-party/workshop på NFSAs huvudkontor i Sickla och tackade givetvis ja, även om det visade sig krocka med en sent inkommen inbjudan (pga sent avhopp) till ett Spendrups-evenemang.

Denna kickstarter är tänkt att samla in pengar 

för att möjliggöra en 

global lansering av 

varumärket 

Not For Sale Ale.


Ulf Stenerhag var föredragande under detta möte och efter en snabb presentationsrunda bland de 10-tal (ytterligare 4 personer slöt upp lite senare) närvarande deltagarna så körde han en kort sammanfattning om historian kring NFSA. Senare visades även en kort infomercial om Kickstarter-kampanjen.

Sen var det dags att gå igenom innehållet i själva kampanjen, fanns det något som vi tyckte kunde förbättras, borde ändras eller något som saknades. Via grupparbeten så kom många och bra idéer upp, något som gav Ulf mycket att tänka på och en hel del att göra.

Tanken var initialt att köra igång kampanjen dagen efter, onsdagen den 8 mars 2017 men det myckna förbättringsarbetet gjorde att starten senarelades.
Troligen kör den istället igång nu på måndag, den 13 mars. Jag slänger upp något på Facebook när det är spikat.

Jag måste erkänna att jag inte var helt insatt i vad "Kickstarter" var för något inför detta möte, men det framgick ju omgående att det rör sig om vad jag kallar Crowfunding. Det vill säga en form av gräsrotsfinansiering, där vanliga människor skänker pengar och får någon form av gåva i motprestation. Ju mer pengar som skänks, desto finare gåva.
Från ett enkelt tack-mail, via kylväska, T-shirt eller bok till ett guidat bryggeribesök hos Brouwerij de Molen eller Half Moon Bay Brewery. Eller varför inte få ditt namn tryckt på ölflasketiketten! För den som har riktigt mycket pengar att ge så  lockar kanske ett besök hos Yasigi Beer Garden Brewery i Kampala, Uganda  i sällskap av Ulf Stenerhag!

Som tack för våran insats i detta förbättringsarbete så belönades vi med en lättare måltid, givetvis så ingick Not For Sale Ale som ett alternativ bland måltidsdryckerna.
Ulf Stenerhag och Magnus von Reymond


Ett mycket väl värt projekt att stödja, jag tänker definitivt skjuta till en summa pengar.


Den senaste batchen av Not For Sale Ale Craft Lager släpps i beställningssortimentet på Systembolaget den 1 april 2017. Den beställs i lådor om 6 stycken flaskor á 27,50 (ca).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar