onsdag 29 april 2015

Med fokus på ekologisk öl - att handla ekologisk öl


Överlag så är ekologisk öl lite dyrare än motsvarande konventionella öl och när många eko-öl i systembolagets sortiment dessutom ligger i beställningssortimentet (med kollikrav) så blir det ju svårare att få tag på.
Det finns några potentiella lösningar för den som ändå önskar testa de eko-öl som finns tillgängliga enbart i beställningssortimentet.

  • Samköp - slå dig samman med några kompisar och dela på en låda.
  • Temaprovningar - kontakta den systembolagsbutik närmast dig som kör dryckesprovningar. Lägg fram ett förslag om att de ska bjuda in till provning/ar av just ekologisk öl (vin är vanligt förekommande, öl mera sällan om alls). Det växande intresset för ekologiska livsmedel bör ju även avspeglas i systembolagets urval av dryckesprovningar.
  • Efterfråga - prata med personalen i "din butik" om att ta in en/flera ekologisk/a öl. Ökad efterfrågan skapar behov och utrymme för att ta in öl som finns i standardsortimentet.
  • Läs - håll dig informerad genom läsa - det finns gott om informationskällor. Många källor (bloggar och tidningar) skriver om öl, både kommande nyheter och mer allmänt.
  • Sök - på systembolagets hemsida (en modernare version är på gång) finns en sökfunktion där du kan specificera sökningen till ekologiska produkter (även ner till specifikt ÖL, även flera olika sökparametrar). Just nu finns 101 stycken ekologiska öl registrerade i sökfunktionen.

Avslutar med några tips på tillfälliga nyheter som jag testade i måndags (provning för dryckesskribenter inför nyhetssläpp). Dessa eko-öl släpps  som tillfälliga nyheter under maj månad.


Blanche du Hainaut Biologique - en typisk ljus belgisk ale, liten flaska (25cl) på 5,5% alkohol för 21,50 kronor. Lättdrucken men ändå med en bra karaktär, mycket prisvärd.
Släpps i de 40 största butikerna runt om i landet.


Midaftonsbäcken Ekologisk ljus Ale - från Ottsjö Brygghus i Jämtland. En ok ljus lager-liknande ale, lättdrucken.
Lunndörren Ekologisk kopparröd Ale - från Ottsjö Brygghus i Jämtland. Lite tunn i rödfärgen, men funkar bra i övrig.
OBS! Bägge dessa svenska eko-öl kommer bara att finnas i lokala butiker i bryggeriets närområde än så länge. Här är dessutom prislappen ganska väl tilltagen - 39 kronor för 33cl. Men hittar du den i din butik - testa en flaska, det är det väl värt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar