fredag 23 augusti 2013

Mina Pubar - del 4 - BrewDog Bar Stockholm

Det har gått ett år sedan jag senast publicerade något i serien "Mina Pubar", tyckte att det var som dags. Väljer att skriva om en relativt ny pub, men som jag har besökt ganska frekvent sedan den startade.

Jag har jobbat på Kungsholmen i snart 30 år, ändå är det en stadsdel där jag inte spenderat allt för mycket "Bar-Time". Macinlays var tidigare något av en favoritpub, men försvann mer eller mindre från min pubradar för några år sedan. Under 2012 så har jag dock sakta men säkert börjat hitta tillbaka. The Flying Scotsman dök plötsligt upp som ett mycket användbart alternativ, och Amaranten Bar var ju den första puben som jag "undersökte" i min serie över "Mina Pubar" - så visst finns det "bra ställen" på Kungsholmen. Men dessa överskuggas allt för lätt av alla dessa pinsamma lågpris-hak - som lockar med Stor Stark för 19 kronor.

Men så i slutet av förra året så började ryktena surra om att det skulle öppnas en BrewDog Bar i Stockholm och de söktes efter lokal just på Kunghsolmen. Det dröjde fram tills den 27 april innan den inofficiella invigningen kunde ske och ytterligare nästan en månad innan puben slog upp sina dörrar för allmänheten. Sedan dess har andelen pubbesök som gjorts av mig på Kungsholmen ökat väsentligt, inte enbart men till stor del har dessa skett just på BDB-Stockholm!

lånad
Bakom BDBs uppdykande i just Stockholm står några mycket sympatiska svenska ölpersonligheter, bröderna Haffo (Sorbon) och Magnus "M2" Svensson (mankerbeerblog). De har tillsamman med sin mycket kompetenta och trevliga personal - plus ett stort antal egna arbetstimmar, både i och runt baren - lyckats skapa ett mycket trevligt inslag i det stockholmska publivet!
Gymnastik-sals-golv specialimporterat från Skottland - på väggen i nedervåningen!
Lokalen är i 2 våningsplan, sammankopplade med en spiraltrappa i järn. På övervåningen är restaurangdelen förlagd, men det går bra att käka på undervåningen också. På menyn finns nästan alltid huset magnifika hamburgare (jag borde kanske införa ytterligare en kategori i min betygsättning - MAT), därtill finns även lite roligare snacks än vad de flesta pubar serverar.
Bad-Ass Cheesburger med stekt färskpotatis

lånad
Bakom baren finns 2 stycken griffeltavlor, en för vilka öl som just nu finns på den 9 gästfaten och en motsvarande för vilka öl som finns på de 9 BrewDog faten. Här är det aldrig svårt att hitta minst 4 öl som du absolut vill hinna med att dricka under ditt besök. Mytomspunna "Hello My name is Ingrid" har ju varit återkommande gäst ibland brewdog-faten, likaså en av mina nya favoriter Abstrakt 13, idag såg jag att AB14 redan fanns på plats i baren!

lånad
Bland gästfaten blandas ganska vilt, men mycket svenskt och nordiskt, men även europeiskt och emellanåt några exklusiva amerikanare. Här kommer du aldrig att hitta någon form av blaskig industrilager, bara kvalitativ hantverksöl!

På den välfyllda listan över vilka flasköl som finns tillgängliga så finns givetvis ett bra utbud av BrewDogs egna öl, men också en hel del gästöl finns också med.  Gäller bara att vara lite uppmärksam på kolumnen över priserna, annars kan du få dig en rätt saftig nota - här finns en del riktiga dyrgripar. Inte minst BrewDogs frysdestillerade kanoner i form av nukleära pingviner, sänkt bismark och nu senast Watt Dickie - som endast säljs per centiliter.

Baren har vad jag förstår ett väl fungerande avtal med fastighetsägaren angående hanteringen av de avfallet som produceras, även matavfallet källsorteras.

Några små problem som jag reagerar på;
 • I baren på nedervåningen går det inte att ha en "nota" liggande (i rstaurangdelen på övervåningen funkar det), du måste betala enskilt för varje beställning.
 • Lokalen var det fler än jag som hade en del synpunkter på initial, men nu känns det som det mesta har fallit på plats. Något som jag saknar i interiören är bättre möjligheter att hänga ifrån sig jackan - något som rimligtvis kommer att bli ett växande problem när temperaturen sjunker. Nu finns endast krokar under långborden på bottenvåningen.
 • Spiraltrappan kan också bli ett problem under den blaskiga svenska vintern då den är "öppen".
 • Än så länge finns ingen WI-FI-uppkoppling i lokalen men det är något som undersöks, själv har jag blivit allt mer van vid att sitta och mobil-surfa på puben, och skulle gärna se en lösning.
Ett annat I-landsproblem som på intet sätt är speciellt för just BDB utan gäller för de flesta pubar - mitt batteri i mobilen har en förmåga att "ta slut" rätt snabbt, ju fler appar jag har igång - desto snabbare går det. En lösning som vore smidigt vore om pubarna kunde ha eluttag tillgängliga för kunderna - så vi kan ladda våra mobiler! ;)

Jag har ju besökt BDB ganska ofta och där finns alltid gäster, oavsett vilken tid på dagen/kvällen som jag besökt dem så har det funnits gott om folk på båda sidor om baren. Det verkar som att de öltörstande svenska folket har tagit krogen till sina hjärtan - jag har det definitivt!

Luck of the irish! Mr Doyle, kung på den sidan av baren!

AB13 - Alf Tycker Om 13!

M2, ser lugnare ut än han brukar....
 
Tegel (från Kungsholmen) på andra väggen i nedervåningen - med Wall of Bottle-Fame
Sammanställning av mitt omdöme av BrewDog Bar Stockholm.
 1. Läge - 4 av 5  - centralt i ett område fullt av fulöls-pubar med Stor Stark för under 30 kronor. Goda kommunikationsmöjligheter, buss och t-bana helt nära. 
 2. Interiör - 3 av 5 - BrewDog-stuket är lite spartanskt, men det funkar.
 3. Fatöl (18 st) - 9 av 10 - bra blandning med BD och svensk/nordisk/europeisk, ganska dyrt
 4. Flasköl (många) - 9 av 10 - lång välsorterad lista med många exklusiva/dyra grejer.
 5. Personal - 5 av 5 - alla pratar inte svenska men med engelska så får du bra service
 6. Miljö -  4 av 5 - har sortering av matavfall! 
 7. Summa - 34 av 40 
 8. Snitt - 8,5 av 10
Bilderna på BrewDog Stockholm-loggan och griffeltavlorna med fatölen är lånade från BDB Stockholms Facebook-sida..

4 kommentarer:

 1. Vad tycker du om ljudnivån?

  SvaraRadera
 2. Om jag jämför med den 27/4-2013 så är det milsvid skillnad, men även ur det perspektivet så är inte BDB egentligen mycket sämre än de flesta andra (pub-)lokaler där många människor vistas samtidigt - och därtill gärna samtalar i mer eller mindre små grupper.

  SvaraRadera
 3. Väldigt intressant Alf, får nog bli ett besök nästa gång man åker till huvudstaden.

  SvaraRadera