tisdag 28 april 2015

Kulturnatt15, Ölbrygga och Minifestival - en helt vanlig lördagskväll på Djurgården!

I lördags inföll kulturnatt 2015 - då flera kulturella institutioner (såg att kön till Nordiska Museet var rätt lång vid 18-tiden) håller öppet hus kvällstid.
Jag valde att besöka Spritmuseum, där det utöver den pågående ölutställningen hade premiär för sin uteplats - ölbryggan.
Tidigare under veckan hade vädret varit nästintill försommarlikt, men lagom till lördagen infann sig molnen i allt större utsträckning - dock inget regn i alla fall. Men utesittaröl vid vattnet blir ju mysigare i riktigt soligt väder.
Ölbryggan - på Kajen.....
Det gick hur som  helst ingen som helst nöd på mig och övriga besökare - då inglasade bryggan är försedd med tak så hade den ju klarat av en och annan regnskur.

Öl-bryggan har i år försett med inte mindre än 15 stycken fatölskranar (tidigare - 2013 var jag där senast - vill jag minnas att de hade 2 fat). Just denna lördag var faten fyllda med goda grejer från representanter för Föreningen Svenska Småbryggerier - och bakom baren jobbade denna kväll bland andra Lasse Ericsson från Nynäshamns Ångbryggeri. Han fick äran att servera mig dagens första öl - en Tjinook - det blev ett litet glas (fanns 2 olika storlekar att välja mellan på nästan alla fatölen).

Lasse & Tjinook
Skebos Vår-Öl är ju bryggd speciellt för Spritmuseum - den officiella utställningsölen! En rätt typisk brittisk Skebo-ale med lagom abv som serveras från 50cl-flaska.

Utställningsöl
Innehållsförteckningen
Inne på själva museet fanns ytterligare representation från småbryggerierna - en trappa upp hölls nämligen en mini-ölfestival. Utställare var Närke Kulturbryggeri (HG och Berit), Jädraås Bryggeri och Sthlm Brewing Co. Det var rätt trångt i lokalerna men jag lyckades få i mig några smakprov av det som NKB och SBCO bjöd på.

Bra Gott Tallskott
Samarbete över gränserna är ju alltid lite extra spännande, och när Närke jobbar ihop med Mjödhamnen så blir det just det. Inte sensationellt gott men Bra Gott Tallskott är ändå något utöver det vanliga.
Vid Sthlm Brewings bord stod Thomas och serverade öl ur 3 olika flaskor (som jag såg i alla fall), jag testade två av dem. Tyckte det passade bra att börja med en öl som är bryggd med koriander från ett växthus på ön där vi befann oss. Med den kryddan så blir det givetvis en Wit, en DjurgårdsWit helt enkelt.

DjurgårdsWit
Droporter
Jag valde här också att här testa vad jag först tolkade som Broporter, men som givetvis var deras Droporter.

Efter en kort runda inne på ölutställningen så fick trängseln och toalettkön (4 toalettbås på rätt många besökare) mig att återigen söka mig ut i friska luften för några avslutande öl på bryggan.

Skebo är ju ett favoritbryggeri och när utställarölen smakade så bra så tyckte jag att det kunde passa sig att även testa den fatölen som det hade på plats, den stod listad som Dark Ale - men borde nog vara Gjutarns Bästa Darkish Ale. Den körde jag mot Oppigårds amerikanska motsvarighet, en britt mot en jänkare. En jämn kamp med en klar vinnare - jag som dricker dem bägge!

American Dark Ale och Dark Ale
Tempel Brygghus har jag testat en del ifrån, oftast med stor glädje - när jag såg att Arvid hade bidragit med en Sour Raspberry Stout till bryggans flaskölssamling så blev jag givetvis sugen på att testa. Stout med hallon är ju min nya favorit, men denna hade lite för mycket surhet, och för lite Stoutighet. Men klart drickbar, även om prislappen (100 kronor) är högt satt - den kommer i det lokala beställningssortimentet nu maj månad - där kostar den mindre.

Perdition och Baronen
Baronen från Hantverksbryggeriet i Västerås är ju normalt sätt en säkert avslutare efter Perdition, men nu kändes den inte i fullgod form - det var den enda fatölen som bara serverades i smakprovsform (10cl), så den gick ju ner utan problem.

På vägen hem blev det depå-stopp och toabesök hos BrewDog Bar Kungsholmen, de hade Hypnopompa på fat, och den var i absolut högform!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar