tisdag 10 mars 2020

Vänskapen mellan Fullers och Arvid Nordquist skapar en ny öl!

Öl- och Kaffekultur - i en naturlig symbios.

Fuller's & Friends är serie collab-bryggningar som Fuller's gjort tillsammans med brittiska bryggerier, nu har det vidgat vyerna och bjudit in sin svenska importör/distributör till en gemensamt producerad öl. Namnet på den kommande ölen är Fuller's & Friends Kaffekultur.

Under 2019 så har arbetet med ölen pågått, en mix av brittisk ölkultur och svensk kaffekultur har varit förutsättningarna. Huvudansvariga för projektet har varit Henry Kirk och Wilhelm Nordquist, som under året har testat olika öl och kaffebönor, för att hitta den ultimata blandningen.
-I valet av kaffebönor var det viktigt att hitta en smaktyp som inte tog över men heller inte försvann i ölets fyllighet och beska. Vi provade ett par olika och valet föll på ORO Espresso som är kraftfull och intensiv i sin smak och har toner av bitter choklad, ett perfekt komplement till den fylliga alen, berättar Wilhelm Nordquist Purchasing Director för Arvid Nordquist Kaffe.
Ölen som de valt att använda är 150-års jubileumsölen 1845, under mognadsprocessen tillförs kaffebönorna ORO Espresso, som tillför kaffekarraktären, en tydlig beska, rostat kaffe och mörk choklad..Enligt Nordquist egen beskrivning av kaffet, på hemsidan så finns det inslag av lakrits och doft av mandel, men de kanske faller bort i ölen

Smakbilden beskrivs (jag har inte själv testat den) som en fyllig ale med maltiga toner av bröd, choklad, torkad frukt och toffee.

Svensk kaffekultur, med Espresso-böna?

Fuller's & Friends Kaffekultur får sin svenska premiär i en begränsad utgåva denna vecka (V11), på pubkedjan Bishops Arms. Två veckor senare kommer fler svenska pubar att få möjlighet att servera den.
Huruvida den kommer att släppas på systembolaget har jag inga uppgifter om i nuläget, men några tidigare öl i Friends-serien har kommit också den vägen.
Jag kommer att testa den, även om mixen av ale och kaffe inte alltid brukar funka för min del. Kaffe-stouts däremot, den enda sortens kaffe jag verkligen gillar.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar