måndag 23 mars 2020

Systembolaget stänger möjligheten att beställa lokalt och småskaligt!


Jag hade inte tänkt att skriva om detta här på bloggen, jag har skrivit om det på Facebook.

Bakgrund; på grund av COVID19-relaterade problem (personalbrist på centrallagret i Örebra) så anser sig systembolaget vara tvungna att dra ner på sin servicenivå. Dels så har man senarelagt butikerna öppningstid, till klockan 12.00 på vardagar (helger berörs ej). Dessutom har möjligheterna att lägga web-order på det tillfälliga sortimentet tagits bort.
Från och med onsdag den 25 mars 2020 så kommer det även TSLS-sortimentet inte inte att kunna beställas.

Detta kommer att drabba det redan hårt kämpande svenska hantverksproducenter av flera olika typer av alkoholhaltiga drycker (inte bara öl) kommer att drabbas än mer av Corona.
Som producent av drycker av detta slag så har du primärt två kunder du kan sälja lagligt till - förutom till Systembolaget så finns även krogar/restauranger/pubar. De har dock också drabbats hårt att sviktande kundunderlag, helt naturligt då gästerna är mindre benägna att ge sig ut i offentliga miljöer med potentiella smittspridare i samma lokal.
Vilken krogägare vågar köpa in en exklusivt fatlagrad stout när framtiden är så pass oviss?

Många med mig har på Facebook gått ut och anmodat sina vänner/bekanta att stödja det svenska bryggeriundret. Många inlägg om Systembolagets svek mot småbryggerierna.
Missa inte Darren Packman känslosamma videoinlägg på hans Facebook-sida.

Vad kan vi kunder göra? Gå in på systembolagets hemsida och lägg en beställning - senast imorgon tisdag 24/3-2020 - välj bara produkter ur det lokala och småskaliga sortimentet. Välj leveransställe (din närmast systembolagsbutik) och tryck på beställ! Minst 6 arbetsdagar senare så har du troligtvis möjlighet att hämta ut din beställning i vald butik.

Visst har de en extrem situation, men Systembolaget är ju inte vilket företag som helst. Med sin monopolställning på svenska marknaden försätter de många av sina leverantörer i en omöjlig sits.

Stöd våra svenska hantverksbryggeriern.

EDIT - knappt ett dygn efter att jag publicerat denna brasklapp så har Systembolaget tidigare idag tillkännagivit att man inte längre tänker stänga denna möjlighet för beställning av Lokalt och småskaligt.
Kanske var det de många än starkare ropen på Gårdsförsäljning som "skrämde" upp monopohållaren, oavsett vad som ligger bakom så har de nu lyckas ordna med tillräcklig personalstyrka för att bemanna centrallagret i Örebro. 
Jag vet att under dagarna som gått sedan de la upp nyheten om att de skulle stänga TSLS så har de mottagit mängder av beställningar av lokalt och småskaligt producerade alkoholhaltiga drycker. Den svenska dryckesälskaren har verkligen rest sig upp för hjälpa bryggerierna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar