måndag 25 mars 2019

Alf ordnar - öl och ostprovning på Ekerö, igen!

För ett och ett halvt år sedan så gav jag bort en öl och ostprovning till en kär vän. Det blev stor succé hos deltagarna, så pass att några av deras vänner anmälde intresse att deltaga vid nästa provning.
I samband med att en av dessa vänner jämna födelsedag så beslutades om att ge honom en provning som present.
Innan provningen! (foto av Alf)

Jag fick en dryg månad på mig att förbereda min tankar kring vilka öl och ostar som skulle kombineras. Ganska snart så utkristalliserades en idé, och efter att pusslat lite fram och tillbaka så bestämde jag mig slutligen för vilka fyra öl och ostar som skulle medverka.
Det var först efter detta som jag såg en tydlig koppling, framför allt mellan ölen. Samtliga öl har  koppling till Belgien. Bland ostarna valde jag däremot lite mer mixat ursprung, det blev en belgare, en britt, en fransos och en svensk.

Ölen jag valde var följande;
Wit, APA och Trappist! (fotat av Anita)

  1. Poppels Wit, en belgisk veteöl, brygd hos Poppels i Göteborg.
  2. Omnipollo Maz, en amerikansk pale ale brygd i Belgien (de Proef).
  3. Orval, en belgisk trappist, brygd hos munkarna i Abbaye Notre-Dame d'Orval i Gaume i Vallonien.
    Korrekt ölglas (fotat av Alf)
  4. Westmalle Dubbel, ytterligare en belgisk trappist, brygd i klostret Onze-Lieve-Vrouw Van het Heilig hart i norra Belgien. 
Sista flaskan, en trappist-dubbel. (fotat av Maud)

Ostarna jag valde att para ihop respektive öl med.

  1. Sinodun Hill, tidigare otestad brittisk getost, som jag hoppades skulle kunna funka till Wit.
  2. Västerbottenost, klassisk lokalproducerad ost, som jag testade första gången med öl bara någon vecka innan provningen.
  3. Camembert, enligt väl betrodda källor borde denna kombination funka.
  4. Brügge Prestige, min favorit och jag vet att värdinnan är rätt förtjust i den

Fyra öl och fyra osta, inte helt färgkoordinerade..... (fotat av Björn)

Jag valde att köra med öppna kort, ingen blindprovning, med tydligt manus för provningsdeltagarna.
Vi var 6 personer som deltog och vi åt en lättare måltid tillsammans innan.
När jag köpte osten så siktade jag in mig på 30gram ost/deltagare, blev lite mer av någon och lite mindre av Sinodun (färdig storlek).
Nyfikna provningsdeltagare, Björn, Maud, Åke & Anita, lyssnar spänt (fotat av Åsa)

Provningen var väldigt lyckad, och uppskattad av både av deltagarna och provningsledaren. Åsikterna var kloka och spridda över de olika kombinationerna. Värdinnan, Anita, gillade Poppels Wit men älskar Brügge Prestige. Själv var jag väldigt nöjd med kombinationen Maz och Västerbottenost, en ny favorit.

Som en liten överraskning så plockade jag fram en efterrättsöl efter själva provningen, två flaskor Aon från Omnipollo. En öl som inte alla gillade, men jag fick berätta om pastry-bråket bland ölnördarnas olika fraktioner (puritaner kontra mer liberala).
Liten varning, testa inte AON med Camembert....

Födelsedagsmannen fick en kasse (systembolagets vita presentpåse, av återanvänt hotell-linne) utvalda öl (ingen från provningen) och ett presentkort hos Fromageriet av mig.
Åke med en kasse finbira! (fotat av Åsa)

Mina tankar inför provningen.
Inför provningen funderade jag på en lager/pilsner, men hittade inte Södermalmspilsner smidigt. Fick bli Wit istället. Poppels finns ju i standard.
Namnbyte av Mazarin och Noa, etiketterna! Beställningsvara med kollitvång (24 flaskor). Maz finns på ett systembolag regelbundet, Lindhagensgatan i Stockholm.
Orval på bolaget sedan 1995. Går att beställa styckvis, kan finnas i enstaka butiker. En öl som många är väldigt förtjusta i, själv är jag mer skeptisk.
EDIT - Orval har plötsligt försvunnit ur beställningssortimentet, till och med från systembolagets sökfunktion helt och hållet. Enligt kundtjänst så är den "slutlevererad" den 19/3-2019. Jag ska kontakta importören (Arvid Nordquist) och se vad som hänt.
Valde mellan Westmalle dubbeln och trippel. Jag köpte en stor (750ml) flaska, den lilla (330ml) finns i standardsortimentet.

Stort tack till värdinnan Anita, hennes medarrangörer Björn och Maud, och givetvis ett extra grattis till Åke och hans hustru Åsa (som inför middagen var ovetande om mitt deltagande och att det skulle provas öl, som en upplevelsepresent.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar