måndag 11 mars 2019

Alf besöker - Danko Beer i Sundbyberg!

Jag har sagt det förut och jag säger det igen, i min grannkommun händer det spännande saker relaterat till öl! Hemma på min gata i Solna är det fortfarande väldigt mörkt på den fronten.

Det senaste i raden av härliga Sumpan-nyheter är att kommunens egen Danko, Tomas i förnamn, har blivit med eget bryggeri och det givetvis i Sundbyberg.
Av en slump så träffade jag Tomas på Bishops Arms Landsvägen i senhöstas och fick då lite förvarning om vad som komma skulle, då var det ännu lite hysh-hysh, men sedan en tid tillbaka så är det inte bara officiellt,  de är dessutom igång och brygger i lokalen.

Utöver Tomas så ingår även Svante Ericsson i arbetslaget.
Svante och Tomas
Själva bryggeriet är lokaliserat cirka 500 meter från Bishops Arms Sundbyberg..
Bild lånad från releasens FB-evemang
Tap-lappen är ett konstverk som Tomas lånat för ändamålet, det enda som lagts till är loggan, ölnamnet och 4.3%.

Nu på onsdag, den 13 mars 2019, så är världspremiär för Danko Beers första helt egna öl (Danko Beer har släppt några öl tidigare (Local Beta 1, 2 och 3), brygda hos bland andra Monk's.) Helt tidsenligt så har det valt att brygga en snällt humlad modern lager på 4.3%, som de kallar Stefans Lager.
Namnet härstammar från bryggarnas gode vän, tillika barchef på Bishops i Sundbyberg, som har önskat sig just en sådan. Bishops har köpt upp hela första batchen och det är där sker följaktligen också premiären, med start klockan 18.00.
Sju färdiga fat till onsdagens release-event
Inför denna relase så fick jag möjlighet att besöka bryggeriet, några rejäla stenkast från Sundbybergs Station (pendeltåg, tvärbana, tunnelbana och ett stort antal bussar) i en källarlokal så har Danko Beer tagit över och kört igång att brygga kvalitetsöl.

Förutom den färdigförpackade lagern så har de bryggt en tripel på lätta 7%, tillsammans med en annan god vän, Jens Skrubbe. Ölen har fått det passande namnet "Tre vänner".
Smakprov
Det ofärdiga smakprovet jag jag fick testa visar upp tydliga tecken på en stilren belgisk tripel, trotts att den i nuläget är ofärdig och helt utan kolsyra. Även denna öl kommer att ha begränsad spridning, exklusivt "hemma hos" Jens på Pressklubben. Mer exakt när detta sker är i skrivande stund inte bestämt, men risken är väl att det är en torsdag. (*)

Närmast på tur finns långt gående planer på en egen beskbefriad Kellerbier, och till jul kanske det kommer en starkt kejserlig stout.
EDIT - dessutom så har Tomas och Svante gjort en Collabbeer hos Qvarnen!

All Danko öl kommer tillsvidare bara att säljas på fat, någon gång i framtiden kanske det blir någon flaska på bolaget.

Men den stora frågan är onekligen, blir det någon Danko-version av min favorit, Polly-Portern?

Stort tack till Tomas och Svante att ni släppte in mig i eran mancave!
Vi ses igen på onsdag!

* = Torsdagen den 21 mars firar Jens Skrubbe sin födelsedag, Danko Beers tripel  "Tre vänner" serveras då på Pressklubben!  https://www.facebook.com/events/1721312827968146/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar