torsdag 17 maj 2018

Alf & Filip besöker - nya bryggan vid Spritmuseum


Nu på fredag, den 18 maj 2018, så är det säsongspremiär för den "nya" bryggan utanför Spritmuseum.

Den har de senaste åren gått under namnet ölbryggan och serverade då uteslutande öl från medlemmarna i Oberoende svenska småbryggeriers förening. Den nya bryggan kommer också fortsättningsvis servera svenska öl, men med ett bredare spektrum och dessutom ett bredare urval av andra svenska hantverksdrycker.
BAREN!


Som skribent fick jag en inbjudan till förhandsvisning för pressen av denna nya brygga, och jag lyckades locka med mig bloggens gästskribent Filip Lindström.
Ölbryggan har ju under sin livstid lyckats etablera sig som en av Stockholms bästa uteservering, och läget har ju inte försämrats i och med årets nysatsning. När vi besökte bryggan, två dagar innan den officiella öppningen, så var storstadsvädret på sitt allra bästa humör.
Välkommen!
I baren på bryggan finns det i år bara två fatölskranar, men i den intilliggande Bersån finns ytterligare 8 kranar, samtliga 10 givetvis fyllda av svensk hantverksöl. Självklart kommer man kunna beställa öl från alla tio kranar oavsett om man befinner sig i bersån eller på bryggan. Bakom baren så styr numer Jakob Karlsson, då Arvo gått vidare i dryckesvärlden.
Ett dubbelt krantorn!

Som jag nämnde i mitt tidigare inlägg så är det i år lite annan design på möblemanget. Redan på väg mot bryggan så ser jag de lätt igenkännliga krumelurerna skapade av Karl Grandin. Många av dessa känns ju dessutom igen mer eller mindre direkt från hans många Omnipolloetiketter (bland annat nyckelhålet). Alla målade på en svart botten, mycket snyggt!

-------------------------------------------------------------------------------------------
Filip och Karl

Filip Lindström, Chefsideolog och Ansvarig Utspridare för Profet Musik (och gästskribent på denna ölblogg), skriver följande om besöket på Bryggan.
Jag har länge ansett att Karl Grandin är ett geni, och jag ändrar inte min åsikt när vi möter honom på Bryggan utanför Spritmuseum, där hans imponerande guldtand glimrar i försommarens gassande sol. 

Efter att ha dekorerat egensinniga ölflaskor för sitt Omnipollo i åratal är det ett logiskt steg för Grandin att låta sin konst smycka något som ska stå för svensk dryckeskonst i världens ögon. Om nu Bryggans syfte är att locka Djurgårdens massiva flöde av turister under sommaren – och att tillfredsställa deras intresse för det närproducerade och det svenska – kan jag inte tänka mig en kontemporär konstnär som jag hellre skulle se som visuell visionär. Karls klassiska klotter känns igen på lång väg, och får Bryggan att sticka ut inte bara bokstavligt utan även bildligt.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Kristoffer Sundin, möbelsnickare/designer
Det tidigare rätt obekväma (enligt mig) sittmöblemanget har nu fått en lite mer funktionell design, den står Kristoffer Sundin för. Han har samarbetat med Karl tidigare, bland annat när de tillsammans tog fram Omnipollos första glas.
Första Omnipollo-glaset
Då tanken är att bryggans inredning ska byta utseende för varje år så kommer bordsskivor och barfronten att auktioneras ut när denna säsong tar slut, pengarna från denna försäljning kommer att skänkar till välgörande ändamål. Kan vara läge att spara lite pengar och bjuda på en bordsskiva kanske.

Spritmuseums restaurang drivs av Petter Nilsson, han var också med ute på bryggan och serverade en del läckra smakprov av vad som kommer att serveras i matväg, både på restaurangen och ute på bryggan.
Petter Nilsson, Head Chef.

Brandadekroketter med mortlade örter

Mjukglass med lingoncolasås och rökt kardemummamaräng
Under den dryga timmen som vi tillbringar på Bryggan så dyker det som vanligt upp nyfikna förbipasserande, men de får lov att vänta några dagar till innan det får komma in.
Tidigare år har det varit stor andel utländska turister som spontant slunkit in för att testa svensk öl på bryggan. En av de deltagande journalisterna vid pressvisningen var från Singapore, Evelyn Chen skriver om mat och dryck för bland andra CNN Travel.

Som det ser ut nu så kommer jag att missa fredagens officiella öppnande, men jag kommer givetvis att besöka Spritmuseum Brygga & Berså flera gånger under sommaren!
Jag hoppas vi ses där.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar