torsdag 21 september 2017

Inför SBWF2017 - Alf & Filip möter Marianne Wallberg

Det är dags att aktivera min hårt arbetande gästskribent Filip Lindström igen. Jag har lyckats locka med mig honom på att besöka årets upplaga av Stockholm Beer & Whisky Festival with Taste Experience.

Inför detta premiärbesök så tänkte jag att det kunde vara kul för honom att besöka mässlokalen i förtid och snacka med festivalfixaren Marianne Wallberg. Via Helene Reuterwall-Thideman, mässans PR & Marketing Manager, så lyckades vi boka en tid i slutet på augusti.

I stora mässhallen pågick förberedelser inför kommande mässa.
Marianne Wallberg

Vi fick en hastig inblick i den mysiga och hemtrevliga kontorsvärlden där gänget bakom festivalen sköter sina dagliga arbetsuppgifter, hälsade på tävlingsledaren Tomas Danko som var där och jobbade inför festligheterna.

Marianne Wallberg var den som person drog igång Stockholm Beer (som den hette på den tiden, innan whiskyn tillkom) och hon berättar ivrigt bland annat om det intensiva frågor som hon slitit under åren för att överhuvudtaget kunna genomföra dryckesfestivaler med provsmakningar. Många och långdragna diskussioner med myndigheter. Utan hennes footwork så hade knappast den svenska ölfestivalmarknaden blomstrat som den nu gör.
På personalsidan så har  hennes kamrat och kollega Heléne Reuterwall-Thideman kommit tillbaka i organisationen kring SBWF (Nacka Strandsmässan), efter att jobbat elva år på Pernod Ricard, Heléne deltar aktivt i samtalet.

Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); Vad tycker du om "konkurrensen" från alla nya festivaler som dyker upp i Sverige!
Marianne Wallberg (MW); Ingen är gladare än jag, bra festivaler som satsar på utbildning snarare än bara kommersiellt jippo för att tjäna pengar är bra för branschen. Det som är bra för branschen är bra för hela branschen.
ATOÖ; Ni hade ju vissa planer på att utöka SBWF med ytterligare en festival/år, vad blev det av med det? Det blev en hembryggarfestival på Skansen för några år sen.....
MW; Inför Skansen blev det för kort om tid, dessutom blev vi väl medvetna om risken att arrangera utomhus då vi tidvis hade endast två grader ute. Vi satsar full ut på våra två hösthelger istället.
Filip Lindström; Varför delar ni upp det på två helger istället för att köra en hel vecka.
MW; För att alla besökare ska hinna hit och kunna vara här. Det är inte alla som kan första helgen, kan de den andra eftersom det är en internationell festival.

Vi pratar en del om trenderna som kommer, men också en del om de trender kommit och gått under de 25 åren som passerat sedan Stockholm Beer körde igång. Från två svenska whisky-klubbar, svensk stor stark, tjeckiskt, tyskt och ljumna britter. Via de första svenska småbryggerierna, Single Malt-whisky och Brewers Assosciates. Vidare till japansk, svensk och multinationell whisky-produktion och amerikansk kvalitets-bourbon, och flera hundra svenska whisky/whiskey-klubbar. Belgiska suröl och amerikanska kopior, tysk IPA och närproducerad Nacka-öl i Nybryggar-montern. De stora svenska bryggeridrakarna som ser behovet av att utöka sin repertoar, både vad gäller egen produktion och import/distribution.
Stockholm Beer & Whisky Festival är numer en av världens största internationella festivaler av sitt slag, och har många välrenommerade producenter som gärna återkommer år efter år.

ATOÖ; Några nyheter för i år?
MW; Det är våra utställare som står för det mesta i nyhetsväg då de presenterar sina nyheter. Internationella besökare kommer till oss varje år från hela världen, de kommer från bryggerier, destillerier och media och i år slår vi alla rekord i antal. De skapar många nya kontakter och nätverkar med svenska kollegor och det mynnar faktiskt ofta ut i samarbeten av olika slag mellan dem.

Vi har en ny glasmodell varje år. Årets glas är det snygga Teku-glaset, skapat i samarbete mellan den italienska bryggarmästaren Teo från Baladin och den italienska ölexperten Lorenzo "Kuaska" Dabove, själva kallar de glaset för "det ultimata dryckesglaset".

Teku-glaset i förgrunden



MW; Nybryggarbaren växer stadigt varje år och i år har vi samlat dem i Bilfabriken, Hall II. Där kommer de mindre och ofta nya bryggerierna ställa ut tillsammans i en gemensam bar. Nytt för i år är också ”Craft Beers of Dalarna” som består av 6 st genuina bryggerier från just Dalarna förstås.
Vi kommer även ha ett ÖL-Café där det kommer att säljas öl från producenter som inte själva kan närvara under årets festival. Denna kommer drivas i Nacka Strandsmässans egen regi.


ATOÖ; Även den internationella tävlingen får ju (återigen) en ny utformning.
MW; Ja, det stämmer! Under ledning av Tomas Danko med understöd av Sveriges ölnestor Jan-Erik Svensson och Mikael Göransson. Folkets röst kommer att räknas in via Untappd.

Mer om tävlingen kommer lite längre ner i texten.



En annan utveckling av de övrigt förekommande mässorna i Nacka Strandsmässans lokaler är att Marianne erbjuder att oavsett vad mässan handlar om så kan de ställa upp en bar med servering av högkvalitativ svenskproducerad hantverksöl. Inte alla som hakar på det, men jag druckit god öl under både Korv- och Vin-festival i dessa lokaler.

För den som vill se tillbaka genom festivalhistorien så finns en hemside-samling för de senaste 19 festivalerna.



Filip Lindström, vanligtvis Chefsideolog för musikmagasinet Profet, gästar åter Alf Tycker Om Öl och återger sin bild av mötet med Marianne Wallberg på Nacka Strandsmässan.

Som gästskribent på en ölblogg är jag enligt egen utsago ute på djupt vatten. Jag uppskattar alltid en ny förfrågan och ser det som en spännande utmaning att skriva om något som ligger ett par vacklande steg utanför min bekvämlighetszon. Därför accepterar jag att som novis i finölsammanhang ta mig an att tillsammans med Alf Tycker Om Öl-Roger intervjua grundaren av Sveriges största ölmässa. Jag tänker mig att min egentliga okunskap gällande dryckerna som presenteras på mässan ska vägas upp av min förmåga att föra och analysera samtal, där jag kan bidra till Alf Tycker Om Öl-läsarna genom att måla upp ett porträtt av Marianne Wallberg. Vill ni ha djupdykningar i vilka brygder som Stockholm Beer & Whisky Festival visar upp hänvisar jag hjärtligt till Rogers del av den här texten, i min del kommer ni inte hitta det ni söker. I mina meningar kommer ni finna tankar om andra detaljer hos Marianne och SBWF som självklart har delvis med öl och whisky att göra, men som kanske inte beskriver vilken den ballaste nya spontanjästa kumquatölen som alla måste testa är (som sagt, jag är novis och skäms inte det minsta för att vifta i mörkret).
                      Marianne Wallberg välkomnar mig och Roger varmt in på sitt kontor på Nacka Strandsmässans övre plan, trots att hon är fullt upptagen med arrangemanget av den stundande festivalen. Hon är ofantligt lätt att prata med och ställer i princip frågor till sig själv, för att hon brinner så starkt för det hon gör. Jag lägger märke till hur hon låter blicken vila på den hon tilltalar för ett par sekunder, för att sedan titta vidare på någon annan i sällskapet för att inkludera samtliga parter i det hon säger. På ett behagligt vis rycks jag med i hennes engagemang och lutar mig bekvämt tillbaka i sammetsfåtöljen och förser mig med en ljusgrön vindruva som bjuds ur en skål, under tiden jag lyssnar noggrant på vad Marianne säger. Det talas mycket om trender, och vissa av de har Roger redan tagit upp, medan vissa andra lämnats till min uppmärksamhet. Den viktigaste, i min bok, av trenderna är något som sakta men säkert haft sin framfart under en lång tid, nämligen intresset för kunskap.
                      - Vi kan inte bara frälsa de redan frälsta, säger Marianne. Vi som är frälsta vet ju redan vilken öl som passar, och trenden är att det är fler och fler som kan det. Det är det vi lär ut här:  ”Vilken smak har jag?”. Man provar vad man tycker är bäst. Ingenting är fel.
                      Inom vilket specialintresse som helst finns det ju som bekant besserwissrar som tycker det är roligt att flagga sin expertis genom att trycka ner de som vet mindre. Sådana personligheter måste naturligtvis också existera i öl-världen. I min roll som grovt okunnig i findryckeskulturen är det förvånande och avslappnande att höra att Marianne, som är väldigt kunnig, inte dömer ovetskap. Hon ser det hellre som något positivt att någon är intresserad av att hitta sin egen väg, och hon lyser upp bara av att tala om den vägledning som hon bistår med på sin mässa. Dryckesbranschen, och mässan i sig, överlever på nytillskott och nyintresse – då fler med åren väljer bort En Stor Stark för något mer smakrikt. Det sätts ett större värde i kvalitet i och med att den medvetna minoriteten växer sig större, och sprider sig vidare.
                      Då kunskapstörsten för kvalitativ törstsläckning inte tycks släckas når den även grupper som tidigare inte närt den. Sinnebilden, eller nidbilden, av en dryckesintresserad person är en man, och det har säkerligen skrämt bort andra ifrån intresset. Kvinnor förknippas sällan med det som finns tillgängligt på SBWF, och Marianne berättar målande nog att Mackmyra har tagit fram en rosa körsbärswhisky för att locka den målgruppen. Mina ögonbryn skjuter i taket efter lärdomen av den informationen, för idag anser jag det helt absurt att hålla kvar i tanken om att kvinnor bara gillar det som är rosa och sött. Varför inte bara göra en blåfärgad björnbärswhisky som riktar sig enbart till män, så har vi könsrollerna bekvämt satta. Jag frågar Marianne vad hon tycker om att nischa något speciellt fruktigt och rosa till kvinnor.
                      - Det tycker jag inte om. Jag tror att deras tanke är att locka in kvinnor i whisky-världen. Det kan finnas många kvinnor som tänker så, men jag tänker inte så. Jag jobbar i en mansdominerad bransch och jag ser att både jag och Helene [Reuterwall-Thideman] gör ett tillskott. Både män och kvinnor behövs ju. Vi gillar ju öl och whisky, annars skulle vi inte hålla på med det här, men att göra typiskt manligt och typiskt kvinnligt, det är ingen trend.
                      Som Roger också nämner i sin text så driver även Marianne Nacka Strandsmässan resten av året, och inkorporerar dryckeskultur i alla andra evenemang. Hon berättar glatt om hur hon fått in några kvadratmeter ölprovning på Korvfestivalen, varpå jag ställer en fråga som har med ovanstående genusproblem att göra:
                      - Hur får man en korvfestival att inte bli bara en korvfest?
                      Jag gissar att Marianne missar min mening med frågan, alltså hur man gör en sådan festivitet till något annat än en sammankomst för snubbar. Hon vänder istället för att svara på detta blad och kommer in på något som ligger mig som vegan varmt om hjärtat.
                      - Vi har Vegomässan här också. Jag ville ha öl där också, alltså öl som passar. Visst var det synd att vi inte fick ha med öl där? För även om du är vegan så dricker du öl, fast du dricker rätt sorters öl. Jag är inte vegan men jag äter 90% grönsaker och frukt. Ibland kan jag äta lite vilt eller skaldjur, men slaktindustrin den klarar inte jag.
                      - Men då är det viktigt med trenden om kunskap, säger jag. Att utbilda och informera om vad man kan kombinera med vegetariskt, så att det inte bara blir så att om man är intresserad av öl, då ska man käka korv.
                      - Jag håller med dig till 100%, det är därför jag försökte övertala de som arrangerade Vegomässan om att ta med öl. Jag sa att vi kunde ta jättebra alkoholfri öl men det ville de inte. Det är att sätta in veganer i ett fack som inte stämmer.
                      - Ja, att det bara skulle vara nykterister som dricker färskpressad ingefärsjuice.
                      Alkoholhaltiga drycker är i stort grovt underrepresenterade när det talas om det vegetariska och veganska köket. Jag är ense med Marianne om att det borde finnas ett större svängrum, där man kan lära sig att tänka på smaker som gifter sig oavsett kötthalten i det man äter. Dock, på tal om nykterism så är alkoholfri eller alkoholsvag välbryggd öl just nu på uppsving, menar Marianne. Det och öppenheten för att alla ska få komma in och hitta sig själva i smakdjungeln är tecken på en rörelse i detta universum som jag då och då gästar för att skriva om. Det är fritt fram att vara nybörjare, och det är fritt fram att vara nykterist, målet är att du ska komma fram till din egen preferens. Alla välkomnas, alla respekteras, åtminstone av Marianne Wallberg. Med en sådan ledare för en fortsatt spirande dryckesmässa kan kulturen få spännande utveckling och vidare tillväxt. I slutändan börjar ju allt ändå bara med ett intresse.


Då vi inte hann med att snacka så mycket med Danko så skickade jag (Roger) några frågor till honom.

Tomas Danko
ATOÖ; Marianne pratade en del om nybryggarmontern, men jag fick känslan att det var i stort sett samma koncept som tidigare, eller?
Mässpersonal sköter servering så kan bryggarna mingla med besökarna på andra sidan montern…. 
Tomas Danko (TD); De riktigt stora skillnaderna märks mest av bryggarna själva, då upplägget för hur det fungerar bakom kulisserna samt vilken support de får skiljer sig från tidigare år. Då jag själv är bryggare och faktiskt ställt ut flera gånger på SBWF har jag kunskap till att utforma saker och ting för att hjälpa alla i Nybryggarbaren bättre än någonsin. I år består Nybryggarbaren dessutom av fler riktigt färskt nystartade småbryggerier vilket är extra roligt.


ATOÖ; I jury-tävlingen så var det ju en hel del nyheter redan ifjol, funkade det mindre bra då eller?
TD; De senaste tre åren har man ändrat öltävlingens utformning och koncept från år till år för att prova nya format. Förra året var formatet dessutom mindre jämfört med tidigare, av praktiska anledningar. I år är allting omgjort från grunden, större än någonsin och tävlingen har gått hela vägen vad gäller internationalitet. 

ATOÖ; People's Choice via Untappd, har ju funkat på flera andra festivaler - via ölfrämjandet vill jag minnas. Men alla är ju inte Untappd-användare, särskillt inte på en så pass stor festival som SBWF....?
Själv är jag ivrig Untappd'are, men under festivaler står jag helst inte med näsan begravd i mobilen/plattan. Men några favoriter ska ju reggas givetvis.
TD; Skillnaden är att underlaget kommer kureras manuellt av Untappd samt SBWF och det endast är betyg på festivalen samt under dessa datum som kommer att aggregeras på ett unikt sätt för SBWF People’s Choice Award, jämfört med tidigare exempel där all föregående data inkluderas på Untappd. Ölfrämjandet körde vissa samlade listor och incheckningsflöde på sin skärm tidigare år, i år kommer vi samarbeta och publicera roterande data tillsammans. Vi kommer ha tydliga skyltar på festivalen där besökarna informeras om hur enkelt det är att vara med och bedöma öl för SBWF People’s Choice Award genom att ladda ner Untappd. En annan ambition är att man enkelt skall kunna hitta i vilken hall och monter de öl man söker finns med sökfunktionen, genom att strukturera vår Untappd Venue-sida på ett särskilt sätt.
 
Samtliga bilder i detta inlägg är lånade från Nacka Strandsmässan/SBWF.

Stort tack till Marianne, Helene och Tomas för att ni tog er tid att prata med oss och svara på våra frågor. Vi ses på festivalen i september!

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar