tisdag 19 september 2017

Alf möter – Rikard ”Rille” Gustafsson på Akkurat

När Stene i somras tillkännagav att han och hans partners hade sålt Akkurat så var det många med mig som funderade över vad som skulle hända med denna guldklimp på Stockholms ölhimmel.
När jag funderat en liten stund så kom jag fram till att den nya ägaren knappast skulle göra om Akkurat till något annat än det varit, eller?
Vartefter tiden gått sedan övertagandet så har detta blivit ganska tydligt att förändringen har skett men Akkurat består, men jag kände ändå att jag ville ta ett snack med någon ur management.

Dessutom insåg jag att det inte skrivits särskilt mycket om Akkurat i denna blogg, ingen renodlad artikel om själva stället. En sökning bland inläggen gör gällande att Akkurat omnämns i endast 61 av totalt nästan 900 inlägg. Av dessa 61 så är det väl bara 3-4 stycken som mer direkt handlar om upplevelser jag haft just på Akkurat.

Även om Stene aldrig varit ensammen ägare av Akkurat så har han ändå figurerat som språkrör, frontfigur och ibland (rätt ofta) både som kranoperatör i baren och som värd ute på golvet. En väldigt gemytlig och genuin person som aldrig varit rädd att uttrycka sina starka åsikter.

Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); Vem tar över den rollen på nya Akkurat?
Rikard Gustafsson (RG); Vi har  olika ansvarsområden och tycker väl att den platsen inte riktigt behövs.

Rikard "Rille" Gustafsson började jobba på Oliver Twist i slutet av 90-talet, men hamnade snart nere på Hornsgatan. Där har han jobbat som barchef i tio år, nu utökas de arbetsuppgifterna med en del av det som Stene tidigare skötte. Däribland ansvaret för Akkurats vida omtalade ölkällare, men också det regelbundna nyhetsbrevet (via e-post). Ni som fick det senaste vet ju hur det funkade ( 😊 ), det blev lite tokigt (men korrigerades ganska snabbt).

När jag träffar honom en torsdag några timmar innan krogens officiella öppningstid så känner jag igen honom, lite grand i alla fall - han är Hammarbyare, det märks omgående (tack vare T-shirten han har på sig), men det är ju inte jag. Det är ett ansikte som jag inte sett i baren så där jätteofta.

Rille (RG); Jag jobbar alltid på måndagar, sen hoppar jag in i baren vid behov, blir några kvällar i veckan.

Alf Tycker Om Öl (ATOÖ);  Vilka är de nya ägarna?
RG; Alexander Youssef är en av de tre nya ägarna, ett välbekant namn i krogvärlden - både i Uppsala och Stockholm.
ATOÖ; Vad jag kan hitta så har det inte riktigt rört sig om krogar i Akkurats stil tidigare, men visst blir det inte några stora förändringar? Att köpa "varumärket" Akkurat för stora pengar och sedan stöpa om hela konceptet till någon form av "sportbar", det känns inte varken särskilt klokt eller rimligt.
RG; Akkurat har ju under sina dryga tjugo år i Stockholm inte sett exakt lika dan ut, utan har förändrats med tiden, vartefter förutsättningarna förändras så måste ju även krogen. Men grundkonceptet blir detsamma. Några små förändringar kan givetvis komma att ske.

Alexander Youssef; Den nya ägaren känner stor stolthet över att ha en krog som Akkurat i sin portfölj. Vi (Rille och övrig personal) känner att man visat att man strävar efter att förvalta och bibehålla Akkurats position på krogkartan i Stockholm och som ölbar i världen.
Som alla krogar så går den självfallet att förbättra saker och ting, och det är det som de nya ägarna i så fall kommer att bidra med. Det kan vara allt från logistik förbättringar till att att säkerställa kundnöjdhet och kvalitet på service.Rose de Gambrinus (fotat av ATOÖ)
Krogscenen i Stockholm/Sverige/Världen har ju utvecklats en hel del under Akkurats tidsepok, inte minst de senast fem åren. Samtidigt så har Akkurat snarare fungerat som en förebild, för hur det kan funka att erbjuda bra öl och mat i härliga lokaler.

ATOÖ; Bland de saker som jag hoppas blir kvar så finns bland annat Real Ale/Cask-handtagen, Cantillon-fatet och söndagsmusiken. Zwanze-day?
Cantillon Kriek (bild lånad från hemsidan)
RG; Anledningen till att Zwanze försvann från Akkurat 2017 är ju att det arrangemanget är kopplat till personlig vänskap mellan Jean van Roy (ägare av bryggeriet Cantillon) och de krogägare som arrangerar den speciella dagen. I Stenes frånvaro så saknas den personliga biten, följaktligen ingen Zwanze Day på Akkurat 2017 (*). Men Cantillon-fatet ska blir kvar på sin position i mitten av baren, och likaså Real Ale-kranarna.
Real Ale-kranar på Akkurat (bild lånad från hemsidan)

RG; Live-musiken på söndagar är en institution som inte kommer att försvinna i första taget. Våran ljudtekniker Jonatan har tagit över bandbokningarna.

ATOÖ; En av Stenes hjärtefrågor under tiden på Akkurat har ju varit att de bryggerier som figurerar i kranarna hos Er ska vara "riktiga", det vill säga ha eget brygghus. Det ska åtminstone ursprungsmärkas klar och tydligt.
RG; Det är en gyllene regel som kommer att praktiseras även fortsättningsvis. Flying beermakers eller Etikettnissar är vi gärna utan.

ATOÖ; Fortsatt samarbete med Nynäshamn, Skebo, Oppigårds, Nils Oscar?
ATOÖ; Nya samarbetspartners? Bryggning hos Uppsala Brygghus!
RG; Akkurat kommer fortsätta att stödja och supportrar bryggerier som håller den höga kvalité som våra vänbryggeier alltid gjort.


ATOÖ; Personalstyrkan, samma gäng som förr, några nya ansikten?

RG; De nya ägarna har varit väldigt mån om att behålla befintlig personal som de ser är oerhört värdefulla för krogen. Enda skillnaden är att Rasmus har kommit tillbaka efter ett par år på andra ställen samt att Mario i servisen kommer att jobba lite x-tra i baren.
Det är fortfarande Micke Nilsson som har hand om Whiskeyn.


Stort tack till Rikard för samtalet och svaren. Mycket trevligt att "lära känna" dig och nya Akkurat lite bättre.
Klassisk Moules-gryta (bild lånad från hemsidan)
Några bilder i detta inlägg är lånade från Akkurats hemsida.

* = Zwanzes svenska del firas i år istället i Göteborg, närmare bestämt på Ölrepubliken. Den 23 september.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar