|
"St Eriks bryggeri 1915a" av Okänd - Stockholms stadsmuseum.
Licensierad under Public Domain via Wikimedia Commons -
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:St_Eriks_bryggeri_1915a.jpg#/media/File:St_Eriks_bryggeri_1915a.jpg |
Anledningen till detta historiska inlägg ligger delvis i ett inlägg på Facebook som en bloggar-kollega la upp tidigare om gamla S:t Eriks Bryggeri - som han då placerade på Åsögatan (Södermalm snarare än Kungsholmen)? Vilket visade sig vara sant, det var på den adressen som varumärket avslutade sin ursprungliga verksamhet 1959, men den ursprungliga adressen var Kungsholmstorg.
Bryggeriet startade redan 1859 - då under namnet Brusells Bryggeri AB, sedermera Stockholm Bryggeri AB. Bryggeriet var lokaliserat vid Permanska malmgården i kvarteret Mullbärsträdet vid Kungsholmstorg. Huvudbyggnaden (kontor och bostad) restes redan år 1670.
1870 så lanserades för första gången ölet S:t Erik, det blev en stor framgång och 1881 valde man därför att återigen byta namn - nu till S:t Eriks Bryggeri AB. Vid det laget hade det även upphöjts till Kunglig hovleverantör. Några år senare uppgick bryggeriet i AB Stockholms Bryggerier (dock fortfarande i eget namn), i samma veva stod även det nya brygghuset klart - nu med fasaden mot Kungsholmstorg. 1891 inrättades ett bryggerilaboratorium i dessa lokaler, där de blev kvar fram tills 1920 - då de flyttades tvärs över Riddarfjärden till Münchenbryggeriet.
Bryggeriverksamhet drevs fortfarande fram till år 1929, men då stängdes det på grund av överetablering inom bryggerinäringen i Stockholm.
Namnet S:t Erik flyttade därmed över till Neumüllers Bryggeri - som då låg på Åsögatan på Södermalm - där kom till slut kopplingen!
Av fastigheten vid Kungsholmstorg kvarstår en renoverad fasad ut mot själva torget, tidigare kallat Pressens hus - men ägs nu av ett försäkringsbolag.
År 2001 förvärvade importören/distributören Galatea varumärket S:t Erik, med det var först 2010 som nyproduktion påbörjades. En kort tid innan dess så emottog Galatea - och flera andra aktörer i branschen - en förfrågan (inklusive en imponerande CV) om arbetsuppgifter. En person med gedigen bakgrund inom hembryggning och som fram tills dess jobbat inom läkemedelsbranschen som forskare. Denna person var givetvis Jessica Heidrich. Galatea svarade snabbt och ganska snart lade de fram ett förslag - återuppväcka St Eriks Bryggeri med Jessica som bryggmästare.
Jag jobbar ett stenkast från Kungholmstorg där det ursprungliga Sanct
Eriks Bryggeri hade sina lokaler. Fick därför tanken att ta några
ölfoton i anslutning till detta torg.
Givetvis med öl från det nuvarande bryggeriet och i trevligt sällskap av bryggmästaren Jessica Heidrich. Med fastigheten som bakgrund och några öl och bryggare i förgrunden tog jag några snabba bilder innan vi sökte skydd på Wayne's Coffee (på ICA Kungsholmstorg), för lite mer djuplodande frågor om bryggeriet och öl.
|
Parkbänks-IPA |
|
Bryggmästarens stoltheter uppradade |
Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); Några "gamla" recept från 18-1900-talet? Pilsner var väl första på SB?
- Jessica Heidrich (JH); Inte intresserad av att återskapa några "gamla recept". Det skulle kännas som historieförfalskning, då det varken kommer att smaka eller dofta som ölen på den tiden. Nej, jag vill är S:t Eriks historia genom att brygga öl i Brusellsk anda, det vill säga som det var för 100 år sedan. Nyskapande - precis som de var för 100 år sedan - vara nyskapande och kvalitetsmedvetna. Det var det som gjorde dem framgångsrika. Inte genom att gräva i gammalt. Men ja, S: Eriks Pilsner var den första, men knappast en "klassisk" pilsner. En modernt, amerikanskt, torrhumlad lager i sann hembryggarstil
ATOÖ: Funderingar på placering av nya S:t Eriks - varför inte Kungsholmen?
- JH; Började brygga hos Slottskällan (S:t Eriks Pilsner), men Sigtuna Brygghus dök snart upp på radarn (tack vare FB-inlägg) och genom vissa strategiska rockader (Galatea och Mohawk ingick mer eller mindre) så flyttade St Eriks in i brygghuset vid Arlanda stad 2011. En smidig lösning för alla parter. Kungsholmen - njae (se tidigare svar).
|
Nästan i "naturlig storlek", inne i fastigheten! |
ATOÖ: Hur mycket jobbar du i själva bryggprocessen - hands on - nu för tiden?
- JH: Sedan vi installerade det nya helautomatiska bryggverket förra året så har jag inte produktionsbryggt. Fokus ligger på produktutveckling, utbildning, vara en god ambassadör för craftöl, hålla koll på kvalitén, skriva, prata med journalister och mycket mässor. Men jag vill och behöver "lära" mig nya bryggverket så jag kan lägga skarpare recept, men större delen av min tid läggs nu för tiden på andra uppgifter.
ATOÖ: Att dela brygghus, utrustning och personal - hur funkar det?
- JH: Det funkar utmärkt. Tämligen idealiskt faktiskt, Det gör att vi kan hålla en tämligen jämn produktionstakt där vi kan växelverka. Att vi delar samma råvaror osv, så innebär det inte att det blir samma öl. Vi har olika smakpreferenser och tänker väldigt olika när det gäller doft och smak, därför smakar det också olika. Det är som att ge ge samma samma råvaror till 10 olika kockar - det blir inte 10 exakt lika dana rätter.
ATOÖ: Öltrender? Nu kommer er Session IPA ut i livsmedelsbutiker - allt fler hantverksbryggerier satsar på detta.
- JH: Vi bryggde ju öl med låg abv när alla andra satsade på lite starkare grejer, självklart skall även S:t Eriks finnas tillgänglig också i 3.5%-utbudet nu när vi byggt kapacitet för det.
ATOÖ: Ni har ju gjort en hel del spännande och överlag mycket bra samarbetsöl med internationella bryggerier - nu senast (januari 2016) hade du fint besök i bryggeriet av Menno Olivier från Browerij de Molen. Vad blev det av det?
- JH: Ölen som bryggdes i januari kommer att flasktappas nu på fredag - 19 februari - och är en ordentligt, vanvördigt, torrhumlad Saison vid namn S:t Eriks & de Molen Citra Saison på 5.1% .
(ATOÖ: kommentar i efterhand - detta samtal genomfördes den 17/2. Ölen släpps på systembolaget den 18/3-2016)
ATOÖ: Brygger du hemma något?
- JH: Det var ett tag sedan nu - till slut insåg jag att jag måste hålla isär hobby och jobb. Men jag är fortfarande aktiv som domare inom SHBF.
ATOÖ: Det har ju hänt en hel del i just hembryggningsbranschen - snart i var mans/kvinnas hem. Men också kvalitetsmässigt.
- JH: För många år sedan fick vi (SHBF) besök av Michael Jackson och då ställde vi frågan till honom - varför ökar inte vårat medlemsantal (som då låg på 800 medlemmar). Han funderade och kom snart tillbaka med det självklara svaret - "You're to good" - han menade att vår höga kvalitet skrämde bort nya potentiella medlemmar - ett lyxproblem.
ATOÖ: Hembryggare - en överdrivet självkritisk skara..... ;)
- JH: Så är det nog. Det är en av sakerna som jag älskar med hembryggare. De flesta strävar hela tiden efter att flytta fram gränserna, att förbättra både sin öl och utrustning. Hela tiden öppna och nyfikna för att bli bättre och få ännu bättre resultat.
ATOÖ: Av systembolaget försäljningsstatistik för 2015 så framgår att S:t Eriks Bryggeri har tappat den del i jämförelse med året innan - minus 28%!?
- JH: Ölintresset växar och sprider sig, samtidigt som konkurrensen ökar, vilket jag tycker är superkul. Flera bryggerier gör att det blir trängre på hyllorna, men det är bara sporrande. Vi måste fortsätta att vässa till oss för att bibehålla position, men får aldrig tappa fokus på kvalitén. Under 2015 så har vi gjort stora investeringar i utbyggnad av bryggeriet. Vilket har lett till en del stopp och nedprioriteringar. Så siffrorna från systembolaget är tämligen förväntade, men samtidigt så har vi ökat på restaurangsidan.
ATOÖ: Intresset för hantverksöl har ju ökat rejält sedan S:t Eriks körde igång, hur märker du av det?
- JH: Ett exempel är att det hela tiden dyker upp "nya" ansikten under festivaler och olika evenemang. Folk i olika åldrar och bakgrund. Förut så var det lite "klubben för inbördes beundran"....
ATOÖ: Jag har ju ett specialintresse för ekologisk öl, och S:t Eriks har en hel del bra eko-öl - men varför brygger ni (och andra) inte bara (100%) ekologiskt - när ni ändå är certifierade för att brygga eko-öl?
- JH: Humlen! Tillgång, urval, kvalitet och inköpskostnad. Vad gäller malt så är det "inga" problem, men det kostar mer i inköp. Men det är värre med humlen. Det finns ekologisk humle, men tillgänglighet och kvalitén är inte motsvarande det konventionellt odlade. Om konsumenter överlag var beredd att i större utsträckning betala ett högre pris för ekologisk öl, så skulle mera satsas på kvalitet och kvantitet av ekologisk humleproduktion i världen.
ATOÖ: Men under 2015 så har ändå försäljningen av ekologisk öl (på systembolaget) ökat markant, det är ju en positiv trend.....
- JH: Visst är det så - men marknadsandelarna för eko-öl är fortfarande små.
Här kom vi också att prata en del om ekologiska livsmedel överlag - bland annat vin. Intressant jämförelse av förebyggande användande av kemiska bekämpningsmedel på vindruvor kontra förebyggande antibiotika-medicinering av grisar.......
|
Fika! |
Stort tack till Jessica som mötte upp och svarade på alla mina frågor!
Länk till Wikipedia - min källa, där finns också ytterligare info om bryggeriet och byggnaden.