fredag 17 maj 2013

Ölguiden - Tema-bilaga med Expressen

Onsdagen den 15 maj 2013 så köpte jag ett exemplar av kvällstidningen Expressen, det var första gången jag gjorde det på många år. Enda egentliga anledningen till att jag (och säkert många med mig) köpte tidningen just denna dag var för att det ingick en ölrelaterad TEMA-bilaga just denna dag.


Förstasidan såg mycket lovande ut - med bryggmästarna Bengt och Mats från Skebo Bruksbryggeri, ett av mina favoritbryggerier. Guiden är på totalt 16 sidor varav ungefär hälften är ren reklam - med renodlad ölinriktning. Men de övriga text- och bildmaterialet är överaskande intressant och välformulerat (minst en mindre väl vald rubrik förekommer).

För mig som försöker följa så mycket som möjligt av det som skrivs i olika medier om öl så var det väl inte något mer revolutionerande, men som en informativ läsning för de som inte är fullt lika insnöade så tror jag nog att Ölguiden kan fungera som en språngbräda mot ett ökat intresse för hantverksöl.
För det är just den typen av öl som fyller ut guidens övriga sidor nästan till 100%.

Jag har förstått att denna bilaga (som låg mitt i huvudtidningen tillsammans med sportbilagan) inte har nått ut till samtliga delar av landet, då några av mina kollegor i ölnörderiet förgäves bläddrat igenom sitt nyinköpta exemplar av Expressen utan att hitta någon Ölguide. Jag kan förstå deras frustration, då tidningen i övrigt inte innehåller särskilt mycket matnyttig läsning. Tydligen så ingick denna bilaga endast i Expressens Sthlm/Mälardals-upplaga. Men fanns tydligen också med i både Kvällsposten och GT samma dag.
Här är en länk till ett elektroniskt "Blädderex".

Jag hoppas att detta blir en (mer eller mindre) regelbundet återkommande Ölguide, för visst finns det mer att skriva om vad gäller ölvärlden i allmänhet och den svenska diton i synnerhet. Jag kontaktade därför redaktören för denna temabilagan och fick till svar att den hoppas kunna återkomma åtminstone en gång som det ser ut just nu - hösten 2013.

Men detta var ett positivt första exemplar, kanske vågar fler ta efter. DN har ju numer en "seriös" skribent som rätt regelbundet återkommer med några ölspalter i DNs Lördags-bilaga (inte en renodlad Ölbilaga). SVT har ju nyligen visat en serie på 3 stycken timslånga avsnitt om "Den Stora Ölresan". Vågar jag hoppas att vi snart också kan få några riktigt seriösa ölkännare som recenserar/snackar öl i morgonsofforna i TV?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar