tisdag 16 juli 2019

Alf frågar - Pelle & Sandra, På Stan Norrtälje


Under mitt premiärbesök hos På Stan Norrtälje så kom jag att prata en del med Pelle Grann Wahlgren, som äger och driver denna trevliga restaurang tillsammans med hustrun Sandra. 
Jag skickade några frågor till honom via Facebook och fick lika många svar, från både Pelle och Sandra.

Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); Vilka är ni som driver På Stan och vad har ni för bakgrund?
Pelle & Sandra, På Stan (P&S, PS); Vi, Pelle och Sandra, driver idag 2st lunchrestauranger (restaurang Köket på kommunhuset och restaurang Byssan på sjukhuset, all mat till dessa produceras på restaurang Köket) en kiosk / café i entréhallen på Norrtälje sjukhus och en sommarkiosk på Lundabadet strax utanför Norrtälje. 
Vi har även vår cateringfirma Grannköket catering som Sandra drev redan när vi träffades. Jag är från Svanberga och min mor drev där livsmedelsbutiken, jag har under ungdomen jobbat i livsmedelsbutiker under somrarna. Jag har haft mat & dryck som hobby i många år men jobbat med helt andra saker, det var först när jag träffade Sandra som hobbyn fick bli verklighet (2014 började vi jobba ihop). Jag har sedan dess gått 2st charkutbildningar på Eldrimner mathantverk i Ås och gör nu all vår färskkorv och en del av vårat lufttorkade utbud själv här På Stan. Sandra har en gedigen karriär inom Restaurang och är utbildad sjömanskock och bartender. Hon har jobbat både till sjöss, på stockholms stadshus, tamsviks konferens m.m innan hon 2007 tog över s/s Norrtelje. 2011 sålde hon båten och satsade då helhjärtat på cateringen fram till 2014 då vi träffades och började leta efter något för henne att göra under årets mörka månader. Det resulterade i våra lunchrestauranger och det var då jag fick börja på heltid med detta i stället.

ATOÖ; Det händer en hel del i Norrtäljes krogvärld, inte minst längs eran gata.
P&S, PS; Av dem äldre fiken så finns Pelikan och Café hörnan kvar i staden. I vår lokal har ju En liten smula och Tre praliner varit dem 2 långvariga caféerna (från c:a år 2000 har det varit café här). 
Det har poppat upp många Restauranger och caféer och visst ligger många från stora torget ner mot parken, men vi har även fått ett par nya nere vid Norrteljebåten och nybyggena i hamnen.


ATOÖ; Vad har ni för tänk med menyn? Ni kallas för en Comfort food-restaurang, hur märks det i er meny? Vegetariskt/vegan?
P&S, PS; Egen korv och egen chark är en grund i det vi gör, så det kommer alltid att finnas på menyn i någon form. Vi serverar korv på menyn även med andra tillbehör än bröd, t.ex hade vi picklad rotselleri, rotselleri mos och friterad rotselleri till en korvrätt. Jättekul att du gillade korven, provar lite olika smaker så det alltid ska hända något på menyn. Vad gäller Comfort food så är det något som som vi själva inte lagt till. Vi vet att natur viner, småskalig mat och hantverksöl kan låta läskigt för den oinvigde, men det får inte kännas läskigt och svårt att komma in till oss. Gästen måste alltid känna sig välkommen och sedd när dem kommer in till oss. och vi finns ju där för att hjälpa gästen att få en bra upplevelse. Jag skulle snarare kalla vår meny för Slow Food.
Vi försöker jobba efter säsong och då blir det mycket grönsaksrätter. Vi tar alltid fram alternativ ifall vi behöver förstärka menyn för någon med behov av specialkost. Vi har denna vecka haft soppa som tips över lunchen, ofta grönsakssoppor dock så har vi gjort dem med fond som blir över från korvtillverkningen... Alltså ej vegetariska, men vi gör då alltid lite vegansk soppa samtidigt.

[Alf-reflektion, då både jag och Pelle var osäkra på vad termen Comfort Food (som en recensent lagt till på deras FB-sida) stod för egentligen, så gjorde jag en snabb sökning på google. Där antyds att Comfort food är mat som påminner gästen om svunna tider, barndomens favoriter typ, en översättning skulle väl kunna vara Husmanskost. Det handlar inte om tröstätande i alla fall.]

P&S, PS; Vi vill gärna jobba med det hantverksmässiga, nära och det som känns bra för oss. Vi har kallat oss ett schysst ställe, tanken med det är att vi alltid försökt tagit ett aktivt beslut.


ATOÖ; Hur länge har ni varit igång med På Stan? Namnet? Samma eko-tänk också inom övriga verksamheter?
P&S, PS; Vi öppnade verksamheten i Maj och tog över lokalen i mars i år. På Stan blev namnet efter många och långa diskussioner, vet egentligen inte vad det kom ifrån men det känns väldigt bra. P och S är stora och i guld (Pelle & Sandra). Visst finns det ett tänk även i övriga verksamheter men det är på en helt annan nivå, där är vi t.ex prisstyrda för vad en lunch får kosta. Men att minska svinn och att försöka köpa så bra råvaror som möjligt är självklart, vi försöker också få gästerna att välja mer grönsaker t.ex.


ATOÖ; Ni har ju ett bra ölutbud, inte minst lokala bryggerier, är det så det blir också i framtiden? Några planer på att installera en/flera tap-kran/ar? Övriga drycker?
P&S, PS; Vår bas i ölutbudet är Klucka strand, och det var tanken från början. Eftersom vi också vill ha en lager så har vi tagit in Stockholm brewing Co med en sort. Länna dryckeshandel tillverkar vin som vi har i sortimentet och vi valde därför att ta in 2 olika suröl från dem ( hallon, körsbär ). Vi har Roslagens brygghus som folköl och Nils Oscars som alkoholfri öl. Tanken var att vi ska försöka ha få sorter men att vi ska kunna variera ölsorterna. Finns en tanke på att skaffa öltapp med tre sorter, där klucka strand får variera med olika bryggder. I dryckesutbudet utanför öl kan jag nämna Mjöd från Gävle, Läsk från Stockholm, naturviner, rött vin från Uppsala. Säkert missat en hel del, men lite svar i alla fall.

Stort tack till Pelle & Sandra för svaren och för den goda maten och ölen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar