fredag 6 mars 2015

Årets Ölpersonlighet 2014


Den 7 februari 2012 så skrev jag mitt första inlägg här på bloggen - strax efter publicering dök den första kommentaren upp - det var en för mig då helt okänd person som glatt hälsade mig välkommen in i ölbloggarfamiljen. Sedan dess har jag blivit närmare bekant - framför allt "On line", men även i verkliga livet - med denna mycket sympatiske man med rötterna i Karlshamn. I slutet av 2014 utnämnde jag honom till Årets Ölpersonlighet. Han är förhoppningsvis välkänd hos hos de flesta av mina läsare, men jag tyckte ändå att han förtjänade lite extra uppmärksamhet.
Han heter Robert Helberg och skriver på bloggen Helbergs Humle, driver (tillsammans med 2 kollegor) Trädskogens Bryggeri och anordnar ölfestival för andra året i rad. Att han dessutom gillar blues-musik, det är ju bara en extra guldstjärna i protokollet!

Den 11 april så går Växjö Ölfestival av stapeln igen, jag hade tänkt hinna med ett "hemma hos"-reportage hos festval-generalen Robert Helberg inför detta. Datum hade bestämts i samarbete med Robert (och Trädskogens Bryggeri), men som brukligt är så följer inte övriga världen (mitt jobb och privatliv, lägg därtill att jag knäckte ett revben dagen innan det planerade (men då redan inställda resan) datumet) alltid med i mina planer. Mötet ställdes in och jag mailade ner ett antal frågor till Robert istället, inte lika personligt men effektivt när tiden inte räcker till.

Jag valde att dela upp frågorna i 3 kategorier - personligt, bryggeriet, festivalen - och fick snabbt och fullödigt svar.PERSONLIGT

Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); Varför Helberg? Hellberg är ju rätt vanligt men….. Är det ett taget namn eller släktklenod?

 • Robert Helberg (RH); Innan jag gifte mig med Helena hette jag Svensson och att vi skulle heta det var aldrig något alternativ. Vi bestämde oss väldigt snabbt för att behålla hennes unika släktnamn. Svenssons Humle låter ju sådär? 

ATOÖ; Kärleken till Jonny Lang – var kommer den ifrån?

 • RH; Oj, det är en lång historia. Jag är uppväxt med Eric Clapton, BB King, Stevie Ray Vaughan och alla de där andra gitarrhjältarna. Både min pappa och morbror hade/har ett stort musikintresse som jag ärvt. Spelade själv en hel del gitarr och snöade tidigt in på just blues. 1998 började jag som 14-åring att arbeta på Karlshamn Rock Festival (nuvarande Sweden Rock Festival) efter att ha besökt festivalen sedan 1994.  Samma år (1998) skulle en två år äldre artist vid namn Jonny Lang spela på festivalen. Till saken hör att jag faktiskt då träffade honom och utbytte några meningar med honom. Tyvärr såg jag bara en liten del av den här konserten men efteråt började jag lyssna på hans första solo-platta Lie To Me och är sedan den dagen helt såld. Tyvärr turnerar han sällan i Europa men jag jag har aldrig missat någon spelning i närheten. Som tradition försöker jag även alltid se till att hinna utbyta några meningar innan spelningar. 


ATOÖ; Vad ville Robert bli när han var liten?

 • RH; Kassabiträde, radiopratare eller serietecknare. Kassabiträde har jag provat men det är nog inget jag kommer att återgå till. Att få prata i radio är något jag gjort en hel del det senaste året och jag kan dessutom avslöja att jag kommer att prata öl en gång i månaden i SR Kronoberg framöver. Serietecknare är ju dock riktigt coolt! Har väl aldrig varit något bra på det egentligen men jag älskade att rita som liten. Jag var ett väldigt stort fan av Jonas Darnells Herman Hedning. Jonas Darnell som jag för övrigt har lärt känna i vuxen ålder genom det gemensamma intresset för öl. 


ATOÖ; Vill minnas att jag läst någonstans att du har ett ”riktigt” jobb som fotograf? Stämmer det? Jobbar du fortfarande med ett ”riktigt” jobb, eller är det bryggerijobb på heltid?

 • RH; Jag är en människa med många järn i elden. Till vardags är jag produktionschef på ett företag. Utöver detta är jag fotograf på deltid och driver bryggeriet och festivalen vid sidan om. Dock kommer det att hända spännande saker med Helbergs Humle inom kort.


ATOÖ; Du blev nyligen utsedd till ”Årets nyskapare inom kategorin Smaken" (av redaktion på Magasinet G), mycket värdig vinnare. Måste kännas extra speciellt nu när Växjö dessutom är årets Matlandet huvudstad 2015! 
Visserligen ingenting jämfört med att äran att utses till årets ölpersonlighet av bloggen Alf Tycker Om Öl! ;)

 • RH; Jo, visst är det stort. Lilla jag från Karlshamn liksom! Men jag gör saker helhjärtat och går in för det till 110% och detta är väl på något sätt ett kvitto på att folk gillar det jag gör. 


Klädsamt bryggar-skägg, eller är det skogshuggare......

TRÄDSKOGENS BRYGGERI;

ATOÖ; Bakgrunden till att ni 3 valde att starta bryggeriet? Hur kände ni varandra innan?

 • RH; Inte det minsta. Vi kände varandra inte alls. Jag fick en fråga om att vara med och efter att ha funderat ett tag så bestämde jag mig ganska snart att hoppa tåget.


ATOÖ; Vad är grundidén med bryggeriet – vilken sorts öl vill ni brygga, någon specifik inriktning (förutom God öl)?

 • RH; Vi vill bevara hantverket, inte göra avkall på kvalité. Jobba med udda kombinationer, smaker och dofter som sticker ut. 


ATOÖ; Framtiden? Systembolaget? Kontakter med distributörer för vidare räckvidd på spridningen av produkter? Ekologisk produktion?

 • RH; Absolut, tids nog kommer vi att ta steget till Systembolaget. Vad gäller distributörer har vi ingen plan för det. Vi satsar på att jobba mer med ekologiska produkter vilket vi redan gör i dagsläget. Dock finns inga planer på att kravcertifieras. 


ATOÖ; Gensvaret än så länge? Från restauranger och konsumenter?

 • RH; Övervägande positivt från både och. Vi ser nu fram emot Malmö Öl & Whisky samt även Växjö Ölfestival. 


VÄXJÖ ÖLFESTIVAL

ATOÖ; Summering av 2014 – gick det ihop? 

 • RH; Allt gick enligt planerna. Vi var dock eniga på alla plan att en endagsfestival kräver två pass. 


ATOÖ; Respons från utställare och besökare? Kommunen?

 • RH; Bara hört positivt från alla inblandade. De enda som var negativa var de som inte kände till festivalen. Vi gjorde väldigt lite reklam. 


ATOÖ; Planeringen inför 2015? Några utställare återkommer, andra inte – jag saknar framför allt Folkared 15 – deras beslut eller festivalens?

 • RH; Planeringen är i full gång. Jo, så är det ju. Alla utställare som var med 2014 var väldigt nöjda. Men givetvis kan den inte se precis likadan ut varje år. Det är lite först till kvarn på Växjö Ölfestival så vi inte kan ta emot hur många utställare som helst. Tyvärr krockar vår festival med en annan tillställning denna dagen vilket gjort att några fått tackat nej. Men sett till det så har vi en utställarelista som inte går av för hackor. 

ATOÖ; Hur går man tillväga vid planering av festival? Hitta utställare, reklam, tillstånd, antal biljetter (inträde respektive dryckes).

 • RH; Jo, visst är det en hel del att hålla koll på. Då jag kommer från festivalbranschen så har jag givetvis ett litet försprång. Kök11 är ju också vana vid större arrangemang så därför passa det bra att vi gör det här ihop. 


ATOÖ; 2016?

 • RH; Jag har sagt det tidigare. Växjö Ölfestival är tänkt att bli en återkommande festival och gensvaret har varit fantastiskt så jag är väldigt positivt till att den återkommer 2016. Nu närmast kommer jag även att sätta upp en mindre ölfestival i Älmhult redan i juni.


Stort tack till Robert för att han ställde upp på denna intervju mitt under förberedelserna inför festivalen.
Länkar;
Det finns fortfarande biljetter kvar till festivalen, hos Tickster.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar