fredag 19 april 2013

Releaseparty på Södra Teatern - Special Edition från Åbros Bryggmästare

För att vidga sina vyer - och stärka sin marknadsandel - så har Åbro Bryggeri genomfört ett antal projekt de senaste åren, bland annat en satsning på lite "finare" öl - serien Bryggmästarens innehåller så experimentella saker som Mörk Lager, Pilsner och Oktoberfest. Dessutom har det ett pågående samarbete med en Craft beer-brewer i Sydafrika - Cape Brewing. Resultatet av det samarbetet kan komma dyka upp på Systembolaget under sommaren.

Vid detta tillfälle så skulle vi få testa deras senaste skapelse - Bryggmästarens Special Edition Pale Ale, bryggt i samarbete med Fuller's på plats i deras lokaler i London.


Premium Gold
Som välkomst-öl bjöds vi på - Premium Gold - från Bryggmästar-serien, en guldgul lager som kanske är lite mindre "blaskig" än deras standard "Industri-lager".


Denna kunde jag avnjuta ute på terrassen med en hyfsad utsikt över Stockholm.
Sedan startade själva eventet - med kort tal av Chefen för bryggeriet med ett bildspel om bryggeriet historia och "skryt". Sen började själva filmen om samarbetet mellan bryggarmästarna vid Åbro och Fuller's, som resulterade i den öl som vi efter filmen fick provsmaka - upphälld från fat denna gång av bryggmästaren - Lennart Anemyr - själv.
Bryggmästaren
Första glasetTill detta serverades också en lättare buffé som var mycket trevlig.

Men hur var ölen då? Det är en Pale Ale (*) som innehåller humlesorterna Liberty, Cascade, Chinouk och Simcoe  Willamette, en helamerikansk humlekvartett i denna svengelska öl. Första intrycket är att glaset och dess innehåll är väldigt kallt! Men det snövita krämiga skummet avger ändå en viss angenäm arom. Själva drycken är dock inte något speciellt, rätt hårda bubblor och ingen direkt beska, min blogg-kollega Joakim (från Seatown Brewing) säger sig känna vissa "felsmaker" (jag känner inga kokta morötter i alla fall). I vårt sällskap ingick även Joakims syster
Joakim - aka Good morning Beer lovers!

Syster

Om jag ska hårdra det så var Premium Gold mer stilsäker, jag är tveksamt inställd till huruvida detta verkligen kan klassas som en renodlad Pale Ale (*).

Som säkert framgår så är jag måttligt imponerad av detta samarbetsöl, jag vet att Fuller's kan så mycket bättre.

Vill ändå tacka Åbro för att de bjöd in oss - Skandinaviska Ölskribenters Förening - till detta evenmang. Jag kommer säkert att testa Pale Alen igen om jag stöter på den på krogen. Och jag ser framemot att få testa collaboration-ölet som bryggts med Cap Brewing.

Exalterad och välkammad Alf
Edit - lägger till lite produktfakta om ölen (kopierat rakt av från Åbro);Vi använder fyra humlesorter från den amerikanska västkusten, tillsammans med
Pale Ale malt. De fyra humlesorter är: Liberty, Willamette, Cascade och Chinook.

Stilen och influenser är omedelbart igenkännbar, med en kraftfull doft av grapefrukt och lite persika, som alla föregås av en lång och bitter avslutning. Till skillnad från vissa av de galnare amerikanska IPA: s är bitterhet markerat utan att vara överväldigande.
Stamvörtstyrka:                          12,5%.
Malt:                                          Pale ale malt
Humle:                                      Cascade, Liberty, Willamette och Chinook.
Beska:                                      55 BU.
Alkoholhalt:                              5,0 Vol%.
Jästemperatur:                          17 grader.
Upptappade fat:                       500 st.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar