tisdag 9 april 2013

Ölprovning på Bishops Arms Folkungagatan med Thornbridge

Logga lånad från Facebook
Under förmiddagen igår bestämde jag mig slutligen för att ta mig råd att köpa in mig i den ölprovning som skulle hållas under kvällen. Och tur var väl det - annars hade jag gått miste om en härlig ölupplevelse.

Bishops Arms Folkungagatan har ju två exklusiva rum - ett bakom baren och ett en trappa upp. Det var i rummet på övre våningen vi samlades, en mycket trevlig lokal där jag tidigare varit på provning med Brill & Co.

Men denna gång var det importören/distributören Galatea som var arrangör och det var Thornbridge Brewery som stod för ölen. Från bryggeriet kom marknadschefen Alex Buchanan (som tillsammans med barndomsvännen Jim Harrison (ägaren av Thornbridge Hall) startade bryggeriet 2005) och en av bryggeriets totalt 6 bryggare - Matthew Clark.



Thornbridge Hall med Flora i förgrunden (lånad från Google)
 Alex Buchanan berättade en del om bryggeriets korta men intensiva historia, medan Matthew Clark pratade om de olika ölen som vi bjöds på.

Jim Harrison började med hembryggning men insåg snart att han inte var rätt man för den sysslan, han valde därför att tillsammans med Alex Buchanan starta ett fullskaligt bryggeri och anställa folk med rätt kompetens. En av de första som anställdes var bryggaren Martin Dickie - som snart gick vidare och skapade BrewDog (tillsammans med James Watts). Numer har den stora bryggeriverksamheten lämnat de palatsliknade byggnaden där de en gång startade. Men det pågår ännu verksamhet i Thornbridge Hall - där görs mindre batcher av mer experimentella brygder som får egen etikett. Bryggeriet äger också 12 stycken pubar - dessa står för cirka 30% av omsättningen. Bryggeriet har drygt 30 anställda - varav 6 stycken bryggare.
Bilden som förekommer på bryggeriets flasköl föreställer gudinnan Flora, som trots det faktum att hon är "lättklädd" inte råkat ut för den svenska öletiketts-censurens brutala klisterlappar. I USA restes dock en del frågetecken kring "the nudity", men också där godkändes den!

Bryggmästare Matthew Clark

Vi skulle få testa sammanlagt 9 stycken öl - alla på flaska (en av dem fanns på fat nere i puben). Jag hade inför denna provning testat 6 stycken öl från Thornbridge, därför visste jag att minst 3 nya bekantskaper skulle jag få testa under kvällen, det blev 4 helt nya bekantskaper och 5 kära återseenden.

ÖL #1; Tzara Kölsch Style - inte en ölstil som jag är överdrivet förtjust, men den är hyfsat stilsäker.
ÖL #2; Chiron American Pale Ale - en öl mer i min smak, men inte den bästa i klassen.






ÖL #3; Kipling South Pacific Pale Ale - den här gillade jag skarpt fösta gången och lika mycket denna gång.  
ÖL #4; Wild Raven Black IPA - vi fick förklaringen till varför de lagt till Wild - tydligen så fanns det sedan länge en öl med namnet Raven. Därför valde Thornbridge att lägga till ett ord i namnet.



ÖL #5; Thorny Goat Mocha Porter - testade hemma i lördags, den var minst lika god i detta sällskap.

ÖL #6;  Halcyon Imperial IPA - testade jag på fat för någon månad sedan. Blev då nästan en vaskning, kändes som en tunn Ale. Nu fyller den ut sin engelska DIPA-kostym på ett mycket trevligt sätt.


ÖL #7; Saint Petersburg Russian Imperial Stout - tidigare testat den på fat, den är lika fin på flaska. 
ÖL #8; Heather Honey Imperial Stout - en experimentell small-batch som fortfarande bryggs i det ursprungliga bryggerilokalerna i Thornbridge Hall - kvällens absoluta favorit. Utseendet, skummet, doften, den höga men väl dolda alkoholhalten och ljuvliga ljunghonungen



ÖL #9; Imperial Oatmeal Stout - också denna är brygd i det ursprungliga bryggeriet. Har en lite obehaglig doft, men ligger väldigt bra i munnen och smaken är det inget fel på. 


Alf och Alex Buchanan efter provningen
Som ni kanske märker är det sista fotot i detta inlägg av en annan kvalitet är de övriga, det beror på att det är taget av min bloggar-kollega Tobias Göth från 99bottles - tack för hjälpen Tobbe!
Detta var ett mycket trevlig ölprovning - stort tack till Galatea, Bishops Arms Folkungagatan och givetvis Alex och Matthew.
 

5 kommentarer:

  1. Hej!
    Tack för en mycket underhållande blogg! Jag kom i kontakt med Heather Honey IS under en Londonresa i vintras och blev helt fäst vid denna kraftfulla brygd. Sedan dess har jag tyvärr inte hört mycket om den, förrän nu, då ditt inlägg fick öltarmen att törsta efter mer. Vet du vad tanken med ölet är? Kommer det fortsätta att produceras och kanske till och med hitta till SBs hyllor eller vad tror du? Blev bara lite nyfiken.
    MVH Alexander

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för dina vänliga ord Alexander!
      Jag fick den uppfattningen att de experimentella batcherna på The Hall inte var tänkta att bli annat än det. Men det var ju tanken med Ingrid också! ;) Vad jag hörde och har läst efteråt så var Heather genomgående en stor favorit hos många av deltagarna i måndagens provning.

      Radera
    2. Har kollat din blogg och hittade Heather-inlägget! Cask-versionen - det skulle onekligen vara en kul grej att testa. Hoppas kunna ta mig till UK i sommar/höst för att på närmare håll spana på den spirande brittiska ölmarknaden.

      Radera
    3. Får hoppas på det bästa, som i fallet Ingrid. Vore synd att inte producera en så god öl på regelbunden basis. Kul att du hittade ända till det inlägget på bloggen.

      Radera
    4. Skummade lite först - sen sökte jag på Heather och då hittade jag dit på en gång.

      Radera