måndag 13 januari 2020

Alf frågar om Cask - svenska pubar - Oliver Twist

Jag tänkte avsluta denna del av Cask-serien med enkätsvar från Oliver Twist och Akkurat, jag har någon pub som jag hoppas att få svar från, men jag kör svaren från OT nu.

Det är Jörgen "Jugge" Hasselqvist som var snabb in med svaren på mina frågor.


Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); Ni fick er Cask Marque-ackreditering 2001, hur länge hade ni serverat Real Ale då?

 • Jugge, Oliver Twist (J, OT); Tror OT började kring 1994 men faktiskt då med Banco Färsköl! Men kring 1994 började vi prova!

ATOÖ; Jag har uppgifter som tyder på att en annan pub (ej svensk) tar åt sig äran av att vara första pub utanför UK som blev ackrediterade….?

 • J, OT; Mycket möjligt att nån gör det men vad jag vet så var vi (OT) först med (Akkurat) nån timme efteråtJ Diplom överlämnat av brittiska ambassadören och bland annat TV4 på plats, bara en sån sak.

ATOÖ; De första gästerna som drack Cask då, hur såg den gästen ut? Hur ser kunden ut 2019?

 • J, OT; Vågar påstå att det var ölälskande anglofiler som så klart druckit real ale i England, att få ”vanliga dödliga” att testa var en utmaning, folk hade ju hört talas om/provat den där ”varma ölen” när man varit där. Man kan väl säga att sökandet efter smaker inte riktigt satt sig ännu, det blev liksom en del i jobbet att sprida ölkulturen, att förklara hantverket både bryggeriet och vi gjorde.

ATOÖ; Intresset för Real Ale i Stockholm? Ökar eller minskar?

 • J, OT; Vi har ju hållit på ett bra tag så folk förväntar sig att vi har något i kranarna. Men tycker nog intressent ökar en smula, gästerna vill ha ”äkta vara”, finns nog en trötthet med många leksakstrender i dagens ölvärld.

ATOÖ; Ni har tre stycken Real Ale-kranar idag, någon fundering på att utöka antalet?

 • J, OT; Har egentligen bara att göra med plats så 3 Real Ale kranar är det som gäller. Och det har ändå mest att göra med kvaliteten, med 3 cask blir det en jämnare/större åtgång, ölen går åt snabbare när den är säkerställd att servera.

ATOÖ; Finns det något enskilt bryggeri som drar till sig extra intresse till Real Ale-kranarna? Någon särskild öl?

 • J, OT; Oj, vi förde statistik väldigt länge, roligt att se både antal bryggeri och sorter vi har serverat, men alltid poppis är Dark Star, t.e.x Hop Head. Sen kan jag själv sakna Mauldons (vet inte om dom finns kvar längre) och faktiskt Caledonian när det begav sig.

ATOÖ; Hållbarhet, hur länge står sig en cask från det att ni ”öppnat” den? (skiljer sig väl en del mellan importerad och svenskproducerad?)

 • J, OT; I teorin c:a 3 dagar, casken håller ju jämn temperatur hela tiden men det är och förblir en levande produkt så vi smakar av varje dag, är det dåligt så stoppar vi så klart. En cask har så klart en ”topp” och även om det gått 2 dygn betyder det inte att det har blivit dåligt.

ATOÖ; Ibland ser det väldigt tungt ut att dra upp cask-ölen, andra gånger nästan som en vanlig fatöl. Vad beror det ”sega” på? Är det sista slatten?

 • J, OT; Beror lite på längden på ölslangarna och mängd kvar i casken

ATOÖ; Vad har ni på Cask-kranen idag/på gång?

 • J, OT; Just nu ingen aning, vi kör lunch just nu så personalen som kommer in till kvällen kollar om det som är rackat är klart att servera, och å syns det på våra sociala medier.

Stort tack till Jugge för svaren och för OTs långa och trogna tjänst som Cask-leverantör till oss ölälskare!
 
Jag var på söndagsbesök hos Repslagargatans bästa pub igår, med förhoppning om att testa Landlord igen, men det såg mörkt ut! ;)
Mörk hyresvärd - previously known as - Ram Tam
Alla tre påkopplade.
Förutom Ram Tam så hade de även ALTernative Amber Ale från Kent Brewery, men jag kunde inte motstå frestelsen att testa Skebos Draught Winter - A bitter for the darkness.


8 kommentarer:

 1. Hei. Du har tidligere skrevet om Jorvik Estates og deres cask import fra Yorkshire. Pr i dag er nettsiden deres borte. Den var der før jul. Vet du årsaken til at den har forvunnet?

  mh

  Stig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stig! Den ligger uppe nu i alla fall. http://www.jorvik.nu/
   Jag har inte märkt/eller hört om några problem, jag ska kolla med Jeremy.
   Tack för din kommentar!
   //Roger - aka - Alf

   Radera
  2. Stig, jag har fått svar från Jeremy på Jorvik, de höll tydligen på med uppdateringar av funktioner på hemsidan under december, inte helt klart än - men snart.

   Radera
  3. Takk for innsatsen - tenker å bestille flasker via Systembolagets privatimport

   Radera
  4. Lite nyfiken blir jag, vilka/vilken öl är det du tänker beställa?

   Radera
  5. Hei. Antar det er kollikrav så starter med disse;
   Allendale
   - Best Bitter og Wolf
   York Brewery
   - Yorkshire Terrier og Centurion Ghosts
   Leeds Brewery
   - Leeds Best og Midnight Bell

   Jeg er medlem av Camra og har årlige turer til UK for å finne de beste real ale pubs. Har vært en rekke steder som Swanagh, Sheffield, Chester, Wrexham, Brighton/Lewes, Bristol, Norwich, Ipswich, London for å nevne noen. Vurderer en tur til Akkurat og OT.

   Benyttet Systembolaget i 2019 for å få bestillt øl fra England. Prøvde 40 bryggerier og 3 av de sendte øl til Systembolaget i Strømstad. Det var Black Tor Brewery, Wolf Brewery, Elgood's Brewery. Det var ikke billig. Skal en tur til Cornwalli mai.

   Radera
  6. Kolli-krav på 8 flaskor á 500ml. Den aktuella listan jag fick igår innehöll varken Allendale- eller Leeds-öl, ej heller Terrier, dock Centurion plus tre andra från York, och öl från Saltaire och Black Sheep.
   Tror att de har begränsade geografiska leveranser, bara till butiker i Uppsala och Stockholm....

   Radera
  7. du trenger ikke sende listen - har opprettet kontakt.

   Radera