söndag 13 december 2020

Alf undersöker - Varför så få Saison på Systembolaget + paralelltest av två Saison.


 Jag har på senare tid lagt några beställningar hos Systembolaget på en av mina favoritöl - Saison Dupont Biologique. Den saknas nämligen i sortimentet i min butik, den finns endast i fem (5) butiker i hela landet (varav en i Stockholmsområdet) - trots att den ingår i fasta sortimentet  (*).


 Jag blev lite fundersam på varför denna guldklimp saknas i min butik (och de flesta andra butikerna också). Jag gjorde en sökning på vad min butik hade för öl i samma stil - just då, häromveckan - så fanns det bara tre stycken olika Saison i butiken vid Torsplan, Solnavägen. Två av dessa, Saison de Dottignies och Anosteke Saison, ingår dessutom i det tillfälliga sortimentet. 


 Den tredje flaskan är dock i standard, Saison 1858 Bocq - som är belgisk, och jämförbar både i pris och flaskstorlek, plus att den likt Dupont är försluten med champagnekork. Bocq har dock en något högre alkoholhalt - 6.4% mot 5.5%. 

Just stilen Saison är inte direkt överrepresenterad (enligt mig) i standardsortiementet, förutom Bocq och Dupont (*) så finns endast ytterligare två saisons med - Saison D'Etre från Stockholm Brewing (också ekologisk) och Koekedam (Ruter Dam) från Brouwerij Het Nest. I det tillfälliga sortimentet så finns ytterligare 7 stycken öl av stilen Saison, bland andra Cuvee Dry Hopping från Brasserie Dupont. 

I TSLS - lokalt och småskaligt beställning - så finns det stora antalet saison, 43 stycken, några av dessa är dock listade som "slut hos leverantören".

När jag väl börjat pula med denna text så kom jag på att jag kunde höra med An på Belgodeli om hur det stod till med Dupont Biologique. Hon kunde meddela att den blivit utkvalad (därav *-markeringar tidigare i texten) ur fasta den 1/9-2020. Anledningen till att den fortfarande listas som fast produkt är nog att det fortfarande finns flaskor kvar i butiker (bland andra i nya ölbutiken i Göteborg - hela 28 stycken i skrivande stund). I web-saldot ekar det tomt just nu. Försäljningssstatistik är väl den uppenbara anledningen - enligt An så sålde hon drygt 80000 (åttiotusen) flaskor via bolaget under tiden den var i fasta sortimentet.

Jag har givetvis inlett en intensiv lobbyverksamhet för att få min butik att beställa in minst en låda av Saison Dupont Biologique, jag ska göra vad jag kan för att se till att de inte blir någon hyllvärmare.

 

För att påvisa hur rätt jag faktiskt har så kör jag en paralelltest av Dupont mot Bocq. Visserligen är jag jävig då Dupont är ett älsklingsbryggeri, men jag ska försöka vara saklig. Faktum är att på Untappd så har Bocq lite högre genomsnittsbetyg än Dupont Biologique!? 


Utseendemässigt så är Bocq blekare och grumligare, bägge har ett lättbubbligt snövitt skum.

Doften från Bocq är initialt hyfsat intensiv och fruktig, men avtar snabbt - nästan doftfri när skummet försvinner. 

Dupont har en mer klassiskt lättsam bondgårdsdoft, en bondgård med citrusodling.



Bocq smakar besk apelsinlemonad med många små bubblor, det finns funk men inte mycket.


Dupont - ja, det går inte att undvika kärlek när ölen är grundbulten för hela den moderna saison-stilen - att den nu klassas som ekologisk är ju bara ett tecken på att den är som det var i tidernas begynnelse - långt innan det kemikaliska jordbruket. Här finns en del citrus och banan, mixat med en lagom dos av ladugårdsfunk.


 

Sammanfattningsvis, Bocq är ingen dålig öl, men någon bra Saison vet jag inte om det är? För lite funk och för mycket citrusbeska.



Jag har skickat en fråga till Heba (som inporterar Bocq) angående försäljningsstatistik för deras öl 2019-2020, kommer att lägga till info om/när jag får den uppgiften.


fredag 31 juli 2020

DÅLIGT MED BLOGG-AKTIVITET

Som ni säkert har märkt så har det gått lång tid sedan mitt senaste inlägg.
Tanken är att bloggen ska fortsätta att leva, åtminstone ett tag till - men just nu "ligger den i träda".

Med vänlig hälsning
Roger - aka - Alf

måndag 23 mars 2020

Systembolaget stänger möjligheten att beställa lokalt och småskaligt!


Jag hade inte tänkt att skriva om detta här på bloggen, jag har skrivit om det på Facebook.

Bakgrund; på grund av COVID19-relaterade problem (personalbrist på centrallagret i Örebra) så anser sig systembolaget vara tvungna att dra ner på sin servicenivå. Dels så har man senarelagt butikerna öppningstid, till klockan 12.00 på vardagar (helger berörs ej). Dessutom har möjligheterna att lägga web-order på det tillfälliga sortimentet tagits bort.
Från och med onsdag den 25 mars 2020 så kommer det även TSLS-sortimentet inte inte att kunna beställas.

Detta kommer att drabba det redan hårt kämpande svenska hantverksproducenter av flera olika typer av alkoholhaltiga drycker (inte bara öl) kommer att drabbas än mer av Corona.
Som producent av drycker av detta slag så har du primärt två kunder du kan sälja lagligt till - förutom till Systembolaget så finns även krogar/restauranger/pubar. De har dock också drabbats hårt att sviktande kundunderlag, helt naturligt då gästerna är mindre benägna att ge sig ut i offentliga miljöer med potentiella smittspridare i samma lokal.
Vilken krogägare vågar köpa in en exklusivt fatlagrad stout när framtiden är så pass oviss?

Många med mig har på Facebook gått ut och anmodat sina vänner/bekanta att stödja det svenska bryggeriundret. Många inlägg om Systembolagets svek mot småbryggerierna.
Missa inte Darren Packman känslosamma videoinlägg på hans Facebook-sida.

Vad kan vi kunder göra? Gå in på systembolagets hemsida och lägg en beställning - senast imorgon tisdag 24/3-2020 - välj bara produkter ur det lokala och småskaliga sortimentet. Välj leveransställe (din närmast systembolagsbutik) och tryck på beställ! Minst 6 arbetsdagar senare så har du troligtvis möjlighet att hämta ut din beställning i vald butik.

Visst har de en extrem situation, men Systembolaget är ju inte vilket företag som helst. Med sin monopolställning på svenska marknaden försätter de många av sina leverantörer i en omöjlig sits.

Stöd våra svenska hantverksbryggeriern.

EDIT - knappt ett dygn efter att jag publicerat denna brasklapp så har Systembolaget tidigare idag tillkännagivit att man inte längre tänker stänga denna möjlighet för beställning av Lokalt och småskaligt.
Kanske var det de många än starkare ropen på Gårdsförsäljning som "skrämde" upp monopohållaren, oavsett vad som ligger bakom så har de nu lyckas ordna med tillräcklig personalstyrka för att bemanna centrallagret i Örebro. 
Jag vet att under dagarna som gått sedan de la upp nyheten om att de skulle stänga TSLS så har de mottagit mängder av beställningar av lokalt och småskaligt producerade alkoholhaltiga drycker. Den svenska dryckesälskaren har verkligen rest sig upp för hjälpa bryggerierna.


tisdag 10 mars 2020

Dr Käses Ostbricka - i samarbete med Belgoklubben!



Dr Käse träffade jag nog första gången i samband med att Belgoklubben anordnade ett litet medlemsmöte i klubblokalen

Han hade med sig ett gäng härliga ostar som ivrigt provsmakades tillsammans med diverse öl.

Nu är det dags för ett nytt samarbete mellan doktorn och Björn och Henrik, återigen är det mixen öl och ost som paras ihop.
I samband med att Belgoklubbens vårlåda är på väg att levereras ut så kommer ett exklusivt erbjudande om att beställa hem en ostbricka. Ostarna är handplockade av Dr Käse, i samarbete med Jens Skrubbe, just för att passa till de ölen som kommer i vårlådan.


”Vi har länge drömt om möjligheten att kunna skicka en ostbricka till alla som gillar ost i allmänhet och öl och ost i synnerhet eftersom just dessa två är en enastående smakkombination. Nu när förpackningar med goda kylbevarande egenskaper finns på marknaden så kan vi göra verklighet av ostbrikan.” -Henrik Levy Belgoklubben


Ostarna beställs och levereras (i tempererad förpackning) separarat, antingen via Belgoklubben (inloggning via medlemskap) eller Dr Käse.

Följande fem ostar, ca 250gram/ost, ingår i den första ostbrickan – rekommenderad öl från vårlådan

  • Svedjan Rustik, Blåmögel -  Baby Jesus Imperial Porter
  • St. Bernardus, Klosterost – XXX Bitter
  • Orranäs Gårdsmejeri, Vit Caprin – Blanche de Namur Wit
  • Brügge Prestigt, lagrad 18 månader – Malheur 8 (eller Södvik Zeisoen)
  • Brügge Rodenbach, öltvättad ost – Abbaye Des Roch Grand Cru


Alla som är svaga för ost kan nu få njuta av Dr. Käses Ostbricka som skickas till utlämningsställe i speciella och helt återvinningsbara kylförpackningar vilka håller rätt temperaturen i drygt 48h.

Jag kommer att försöka beställa en bricka när shopen öppnar imorgon onsdag 11/3.

Vänskapen mellan Fullers och Arvid Nordquist skapar en ny öl!

Öl- och Kaffekultur - i en naturlig symbios.

Fuller's & Friends är serie collab-bryggningar som Fuller's gjort tillsammans med brittiska bryggerier, nu har det vidgat vyerna och bjudit in sin svenska importör/distributör till en gemensamt producerad öl. Namnet på den kommande ölen är Fuller's & Friends Kaffekultur.

Under 2019 så har arbetet med ölen pågått, en mix av brittisk ölkultur och svensk kaffekultur har varit förutsättningarna. Huvudansvariga för projektet har varit Henry Kirk och Wilhelm Nordquist, som under året har testat olika öl och kaffebönor, för att hitta den ultimata blandningen.
-I valet av kaffebönor var det viktigt att hitta en smaktyp som inte tog över men heller inte försvann i ölets fyllighet och beska. Vi provade ett par olika och valet föll på ORO Espresso som är kraftfull och intensiv i sin smak och har toner av bitter choklad, ett perfekt komplement till den fylliga alen, berättar Wilhelm Nordquist Purchasing Director för Arvid Nordquist Kaffe.
Ölen som de valt att använda är 150-års jubileumsölen 1845, under mognadsprocessen tillförs kaffebönorna ORO Espresso, som tillför kaffekarraktären, en tydlig beska, rostat kaffe och mörk choklad..Enligt Nordquist egen beskrivning av kaffet, på hemsidan så finns det inslag av lakrits och doft av mandel, men de kanske faller bort i ölen

Smakbilden beskrivs (jag har inte själv testat den) som en fyllig ale med maltiga toner av bröd, choklad, torkad frukt och toffee.

Svensk kaffekultur, med Espresso-böna?

Fuller's & Friends Kaffekultur får sin svenska premiär i en begränsad utgåva denna vecka (V11), på pubkedjan Bishops Arms. Två veckor senare kommer fler svenska pubar att få möjlighet att servera den.
Huruvida den kommer att släppas på systembolaget har jag inga uppgifter om i nuläget, men några tidigare öl i Friends-serien har kommit också den vägen.
Jag kommer att testa den, även om mixen av ale och kaffe inte alltid brukar funka för min del. Kaffe-stouts däremot, den enda sortens kaffe jag verkligen gillar.