måndag 27 maj 2019

Alf besöker - Sommarpub och premiär för Stenstrand

Även om några pubar hade lockat med ölen redan några dagar innan, så valde jag att söka mig ut till Nynäshamn för den officiella premiären på bryggeriet sommarpub lördagen den 25 maj.

När jag lämnade hemmet (norr om stan) så antydde molnen på himlen att det nog skulle komma regn under dagen, men ju närmare Nynäshamn pendeltåget kom desto mer sol dök det upp genom de allt ljusare molnen.
När jag anlände till Ölbutiken var klockan strax före fem (den utsatta starttiden) och det var redan då lite folk i lokalen.
Jag satte mig baren och tog in två små öl, Kalkskär och Finlager (Fjäderholmarna).


Dagens två första!
Lasse Ericsson var tidigt på plats, och han tar sitt jobb som kvalitetsansvarig på största allvar.

Lasse kontrollerar kvalitén.

Jag testade bland annat det senaste tillskottet i NYÅB serie av Specialbrygder, nummer 22 är en Bier de Garde på 6.2% som överraskade positivt på mig. Inte en stil som jag testat särskilt många exemplar av. Enligt intruktionsboken så bör BdG ligga över 7%, även om jag blir överraskad av den mörkröda färgen så är ju det inte otänkbart med både amber och brun som färgskala för en fransk bondöl som härstammar från den belgiska saisonen.

Aussie Pale Ale och Specialbrygd #22

Lördagens huvudnummer var ju trots allt Stenstrand Sommar Ale.


Stenstrand är en stor personlig favorit hos mig, trots att den egentligen är en rätt enkel brittisk ale, som påminner lite grand om Bedarö (som ju också är en suveränt god öl).

När Ångbryggeriet börjar pumpa ut Stenstrands Sommar Ale då vet jag att sommaren har kommit på riktigt.

När den väl dyker upp på Cask hos OT och Akkurat så blir det som julafton för min del.

i kön till hamburgerbaren

Detta evenemang var belagt med föranmälan  och en inträdesavgift på 140 kronor, i det ingick en smarrig hamburgare Hawaii-style (en ananas-ring), det var givetvis slutsålt.
Orörd
 Måltidsdryck blev givetvis Stenstrand, som inte är en ultimat burgaöl.
Efter 2-3 tuggor
Det fanns en hel del intressant flasköl också, jag tänkte testa Sotholmen extra Stout svensk ek, men den var slut. Det fick bli en standard-extra istället.

Det fanns Bötet Oloroso, men jag valde att testa en Bötet från 2014 istället, anmärkningsvärt välbevarad både i doft och kropp.
Efter en ålderstigen Barley Wine så var det dags för denna gamling att lämna puben och söka mig ner till pendeltåget för att påbörja min långa hemresa.
Då det var drygt 40 minuter kvar tills nästa tåg skulle avgå från stationen valde jag att göra ett till lokalbesök, på den mer närliggande Kroken.

Här blev det bara två olika G&T, en ren med Hernös röda och en med citron i med gin från Stockholm Brenneri.
Röd Hernö, med Fentimans och is!
Hur var då Stenstrand Sommar  Ale 2019? Jag är inte överdrivet entusiastisk efter mitt första pintglas, beställde in ytterligare. Jag bad då att få lite bättre skumkrona, något som gick att ordna, dock utan att det fick allt för stor inverkan på min doft- och smakupplevelse. Den känns mycket tunnare än jag minns den från tidigare år.

Stenstrand Sommar Ale kommer till Systembolaget den tredje juni (några flaskor såldes i butiken i Nynäs, lördagen den 25 maj, dock inte till mig....!). Jag lär köpa mig några flaskor för att kontrollera om årets version inte håller måtten. Jag återkommer då med ett litet test.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar