torsdag 10 januari 2019

Alf testar - Barley & Cheese tasting på Akkurat

Öl och ost är nästan alltid en bra kombination, och just Barley Wine är något av en favoritstil.
Att den funkar bra tillsammans med ost är inte heller någon nyhet.
Så när Akkurat lockar med en provning med just den kombination som blev jag givetvis intresserad, dock inte värre än att jag glömde att anmäla mig.
Det visade sig dock finnas plats kvar för mig att tränga mig in på denna spännande provning, som kostade 450 kronor. Som Bark skrev, ett mycket rimligt pris.

Sierra Nevada Bigfoot från 2013, på fat, var utlovad som en av ölen, något som givetvis gjorde det hela nästintill oemotståndligt.
Välkomstöl i baren - vintage Bigfoot 2013 från fat!
När vi fått våra Bigfoot så fick vi den stora äran att se baksidan av baren, köksregionerna och hissen ner till det allra heligaste - källaren!

För det var där nere själv provningen hölls. Långbordet fylldes snart av dussintalet nyfikna öl och ost-diggare.

Under ledning av Rasmus så skulle vi prova fem stycken olika Barley Wines, av vilka Bigfoot var yngst med sin fem år. Till dessa öl serverades lika många ostbitar av olika sorter.
Startuppställningen
Jag har inte fullständig koll på exakt vilka ostar som det bjöds på, men en Stilton och en Saint Agur är jag säker på, sen tror jag det var två olika Roquefort. Hårdosten har jag noll koll på vilken det var....
Jag skickade en fråga till Rickard och fick följande svar; "Vi provade dessa 5st ostar och i denna ordning: Saint Agur, Bleu de Cazeau, Appfenzeller, Stilton och Rochefort."


Till Bigfoot rekommenderades det att vi provade Sa-osten (jag uppfattade St = Stilton) som var en Saint Agur och deras lite mjukare framtoning funkar bra till storfots spetsiga humlebeska.
Liknande funktion blev det också i nästa kombination. Old Stock Ale 2009 från North Coast Brewing var välbevarad i smak och doft, men hade tappat en del kolsyra. Den mjuka ölen passade utmärkt till syrligheten i ost B som i Bleu de Cazeau, som ju påminner en hel del om Rochefort.  .
Provningens enda äkta britt var Imperial Barley Wine 2012 från Ridgeway Brewery. Här markerades ålderskrämporna allra mest utan att smaka dåligt så kändes den rätt tunn. Den funkar till den anonyma hårdosten Appfenzeller.
Klassiska svenska Bötet Barley Wine 2010 från Nynäshamns Ångbryggeri, är nästan perfekt åldrad och jobbar bra med Stilton.
Kvällen avslutades med provningens äldsta öl, Nils Oscars Barley Wine 2002 också den förvånansvärt välbevarad. Funkar att käka Rochefort till den.

Öl och ost visar sig återigen vara en mycket bra kombination, speciellt när ölen är lite vintage.
Old Stock Ale 2009

Imperial Barley Wine 2012

Bötet 2010
Det blev ingen separat "öl i glaset"-bild på Nils Oscars Barley wine, men den syns på gruppbilderna.

Nils Oscars BW längst till höger

Ett gäng glada Barely & Cheese provare!

Rickard Gustfsson fick också prova!

Stort tack till Akkurat, Rasmus och Rickard (och övriga deltagare) för en härlig provning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar