Lanthandel i Flyinge, ca år 1920. |
Citat från PAX.
I maj 2014 hittade vi en övergiven kattunge som fick namnet Pax – sinnesro på latin. Ett år senare grundade vi Pax Brygghus, inspirerade av katten som gjorde att vi vågade tänka sånt som tidigare varit otänkbart.
Pax, alldeles nyfunnen! |
Något senare, lite mer laid back, på väg hem till Skåne! |
Inte ett ögonblick har vi ångrat vårt oöverlagda beslut. Istället ledde det till att vi vågade tänka större och utanför givna ramar även på andra plan. En vild idé om en bryggpub i byn växte till ett verkligt företag.
Pax visade oss att det blir bra när man väljer med hjärtat. Därför heter vårt brygghus Pax.
Calle och Marika Sjöström, Flyinge
Calle Sjöström håller provning på bryggeriet. Fotat av Stefan Hellström, Ren Media. |
Marika, på SBWF2017. Fotat av Patrik Hedljung. |
Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); Vad gjorde ni innan ni träffade kattungen PAX? Ölrelaterat? Bakgrund/Utbildning? Ölintresse?
PAX; Marika hade just sagt upp sig från sitt jobb i Malmö Stad och Calle hade begärt tjänstledigt från Sony Mobile för att prova eget företag. Vi ville jobba tillsammans hade tekniska idéer som vi ville utveckla.
Vi är båda civilingenjörer och har mest jobbat i IT- respektive telekombranschen. Calle är teknisk doktor i rehabiliteringsteknik, men hamnade i telekomvärlden efter att ha disputerat.
Vi har båda engagerat oss i stora ideella projekt, framför allt i scouterna där vi gjort jättestora läger.
Mat och dryck har alltid intresserat oss. Efter åren på högskolan var vi nog rätt färdiga med öl. Intresset för vin och destillat var betydligt större. Så började hantverksölen komma och intresset vaknade till. Calle fick ett ryck och började brygga hemma och då hände något. Wow, vad gott det kunde vara! Lite grand på skoj var det någon på en cykelfest som föreslog att vi borde öppna en bryggpub i byn. Vi avfärdade idén men ett frö hade såtts, som låg där och grodde. Plötsligt så skulle vi bara kolla lite på en lokal och efter ett tag hade den vilda idén tagit form och slutligen slagit rot.
Kunde vi skaffa katt fast vi aldrig skulle ha husdjur så kunde vi väl slå in på en helt ny bana även i arbetslivet. De tekniska idéerna fick ligga kvar i lådan tillsvidare, och på den vägen är det.
ATOÖ; Ni körde igång redan2015 (på systembolaget 2016/17), men jag har inte sett/hört talas om er före 2017-09-28....?
PAX; När vi inte hittade någon lokal så gjorde vi sommaren 2015 om vårt hembryggeri till ett pyttelitet godkänt kommersiellt bryggeri, samma jobb, samma tillstånd. Det gav oss möjlighet att i liten skala testa om folk på riktigt skulle betala för att dricka vår öl och för att lyssna på oss när vi pratade öl.
Så den 11 september 2015 så sålde vi vår första öl, då bryggd i väldigt liten skala. I november samma år så började våra PAXBOXar (fyra olika öl i en låda om totalt 12 flaskor) säljas via privatimport på systembolaget. Mixlådan blev omgående stor försäljningssuccé, en paxig smakupplevelse att njuta av hemma. Just detta upplägg vore kul att få återkomma till framöver.
I slutet av mars (2016) så fick vi äntligen nycklarna till den lokal som skulle bli vårt brygghus, en före detta lanthandel (se foto i början av inlägg). Lokalen var då långt ifrån färdigställd för våra behov. Den var i dåligt skick, så pass av vi bokstavligen trampade igenom golvet på vissa ställen. Därför fick vi lov att under en period plocka bort ett R och satsa helhjärtat på att bygga.
I december samma år kunde vi äntligen ta bryggeriet i bruk och i januari 2017 så kom vår första öl, Pax Citra, in på Systembolagets TSLS-sortiment, då enbart i Eslöv. Det var först i halvårsskiftet när vi släppte Pax Dexter som vi blev tillgängliga i resten av landet. Eslöv har förblivit vår enda tilldelade butik, men vi har fått in Dexter på ett antal ställen på efterfrågan, bland annat i Stockholm. Nu åker vi tyvärr av hyllan i och med släppet i fasta sortimentet den 1 december.
Vi årsskiftet så firar brygghuset ettårsjubileum och vi hoppas givetvis på att vi lyckas kvala in igen.
Vi har en stark förankring på vår hemmaplan i Flyinge, men också en stadig kundkrets i butiken i Eslöv där vi säljer bra. Vi har valt att initialt satsa mest på den lokala marknaden, #medhjärtatiflyinge, därav den något bristfälliga nationella kännedomen om våra produkter.
Vi har varit med på två mässor i Malmö MOW2016 och 2017, vilket lett till ett visst lokalt kändisskap. I september var det debut för oss på Stockholm Beer & Whisky (i Nybryggarbaren).
ATOÖ; Buteljeringssamarbetet med Finn, självförsörjande snart eller fortsatt? Personalstyrka?
PAX; Det är ännu så länge Calle & Marika som jobbar i bryggeriet, vi har tillfällig hjälp av Marie, som jobbar med att sälja våra öl till restauranger och krogar runt om i landet.
Vad gäller buteljeringen så slog vi i taket under våren 2017 och jobbade ett tag parallellt på några olika lösningar. Valet föll på att dra nytta av utrustningen hos bryggarvännerna på Finn.
Vi har under tiden byggt vidare på vårt eget bryggeri och kan nu brygga mer öl med mindre arbete. På flaskfronten är vi inte i hamn men jobbar på att få liv i en begagnad rundfyllare. I nuläget så kör vi vidare med Finn-lösningen, vi får se vad som händer i framtiden.
Vi har hela tiden bryggt också i Flyinge. Vi är tack och lov både lösningsorienterade och kreativa, så riktigt vilka lösningar vi kommer på härnäst vet vi inte en själva, ännu…
ATOÖ; Ekologiskt? Finn har ju en del eko-öl.... Råvaror (Malt o Humle? Vatten?) Miljö?
PAX; Vi har valt att brygga med det mesta för att skapa de smaker vi är ute efter. Därmed har vi inte begränsat oss till ekologiska eller svenska råvaror även om vi i grund och botten har ett sånt tankesätt. Vi tar mycket basmalt från lantmännen i Hörby, inte ekologisk men väldigt närodlad. Vi har just inlett diskussioner med en väldig lokal spannmålsproducent och hoppas kunna erbjuda ett superlokalt öl om det går i lås.
Vattnet är kommunalt och samma som i stora delar av Skåne, neutralt och bra, lätt att justera det som behövs.
Vårt miljötänk syns tydligare i andra delar än valet av råvaror.
Vi har tagit vattenkranar, diskbänkar, hoar, handfat, lampor, strömbrytare, eluttag och så vidare från Flenmo Byggnadsvård utanför Flen (där vi har vårt fritidshus). Det är alltså material som tagits om hand vid rivning och får ett nytt liv hos oss istället för att gå till skroten.
Hela kontoret är inrett med begagnade och "remakade" möbler. Det finns ett företag i Dalby som hjälpt oss med detta, Soeco med Ola Sjödin i spetsen. Även resten av huset är inrett på liknande sätt, porslin och prylar är till exempel från Erikshjälpen.
Råvarorna till ölproduktionen måste vi köpa, men inredningen bygger helt på återvinningsprincipen. Detsamma gäller också till stora delar bryggverket.
ATOÖ; Skånska ölscenen? Bryggar/dryckes-gille (Jakob Thomsgård) Samarbetsöl?
PAX; Här har vi inte hunnit så långt, men vi har varit med på lokala festivaler i mån av tid. Många trevliga bekantskaper har vi gjort bland bryggerierna i närområdet. Bara i lilla Eslöv är vi ju tre stycken bryggerier nu, bland andra Remmarlöv Gårdsbryggeri.
ATOÖ; Bryggeripub!? Serveringstillstånd? Mat?
PAX; Vi har serveringstillstånd för provsmakning sedan mitten av april. Vi har ett fantastiskt samarbete med två stycken kockar i grannbyn (Linnérs Mat i Södra Sandby) som förser oss med god och vacker mat, så just nu har vi inga planer på att försöka göra den delen själva. Däremot längtar vi efter att kunna öppna upp vår bryggpub, men till det har inte tid och pengar räckt riktigt ännu.
Ölprovning under ledning av Calle. Fotograferat av Stefan Hellström, Ren Media. |
PAX; Vi hyr ut plats till andra företagare (Coworking) som vill ha ett schysst kontor på hemmaplan, just nu Stefan Hellström, Ren Media. Vi tar också emot mindre konferenser och arrangerar möten. Hantverksöl som nav att bygga upplevelser och möten kring.
Vi har även samarbetat med konditoriet Bread & Table i Stockholm, där de har bakat bröd med hjälp av Pax Regina.
ATOÖ; Något övrig att tillägga?
PAX; Vi hyr ut plats till andra företagare (Coworking) som vill ha ett schysst kontor på hemmaplan, just nu Stefan Hellström, Ren Media. Vi tar också emot mindre konferenser och arrangerar möten. Hantverksöl som nav att bygga upplevelser och möten kring.
Vi har även samarbetat med konditoriet Bread & Table i Stockholm, där de har bakat bröd med hjälp av Pax Regina.
PAX - numer en fullvuxen bryggarkatt! Fotad av Jonas Nyhav. |
Pax Regina IPA - både bröd och dryck! |
Detta första intryck har sedan dess förstärkts genom återkommande kontakter både på Facebook och Instagram.
Förutom att de brygger god öl så har de ett starkt social engagemang, något som tilltalar mig.
Jag får liknande vibbar av Pax som jag får hos Bryggeri Nyckelbydal. Calle & Marika och Göran & Maria, rediga människor som brygger bra öl i gammal lanthandel.
På Systembolaget finns det nu 6 stycken Pax-öl listade, samtliga går att beställa styckvis. Bland deras två säsongsbryggda julöl, Vesper och Polaris. Deras smakrika lättöl Auriga finns än så länge lokalt i livsmedelsbutiker i brygghusets närområde, men jag hoppas på större spridning också på den.
Pax Auriga lättöl 2.2% abv |
Min favorit i Pax-katalogen är dock Pax Dexter, en lagom kryddig (Ingefära och Lime) svensk Saison, som jag kommer smyga med in på julbordet, där den primärt kommer att köras mot lax.
Stort tack till Marika och Calle för medverkan till detta inläggs uppkomst och för den härliga ölen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar