onsdag 12 oktober 2016

Med fokus på ekologisk öl - Poppels öl blir ekologisk!Visst finns det svenska bryggerier som kör helt ekologiskt rakt igenom hela produktionslinjen, men de är oftast i lite mindre skala. Poppels Bryggeri i Jonsered, Göteborg är numer certifierade för ekologisk produktion av ekologisk öl. De har, enligt egen uppgift, kört efter den helt ekologiska principen sedan de flyttade in i sina nya lokaler. Men det är först nu de får börja märka sina produkter med EUs eko-löv. Vartefter de nya flaskorna börjar dyka upp på Systembolaget så får jag hålla ett litet extra öga på deras öl. Inte minst deras Russian Imperial Stout som ju finns i rätt god nationell spridning.


Jag fick en pratstund med Mats Wahlström under SBWF2016, han är en av grundarna av och pressansvarig för Poppels Bryggeri.
Mats Wahlström

Bryggeriet startade som Poppelmans 2012, men redan efter knappt ett halvår så bytte de namn till Poppels Bryggeri. Även om det redan i starten fanns en önskan att brygga så ekologiskt som möjligt så är det först nu i år som de tagit steget fullt ut och certifierat för eko-produktion. Men redan innan certifieringen gick igenom så har bryggeriet använt ekologiska råvaror.

Detta skedde i samma veva som Poppels flyttade in i sina nya lokaler i Jonsered. Tanken är att hela produktionslinjen - alla öl, ska bli ekologiska. I så falls skulle de bli det första större bryggeriet som kör helt ekologiskt. Någon gång i framtiden blir det kanske till och med ett KRAV-märkt öl från Poppels!
Ett av skälen till att Poppels inte körde helt ekologiskt från starten var att man inte ville tumma på dofter och smak på slutprodukten. Men numer är tillgången och kvalitén på de ekologiska råvarorna avsevärt bättre, vilket också gör det möjligt att producera bra eko-öl.

Men varför gör inte bryggeriet större sak av sin certifiering? Jag har sett några korta blänkare - Beernews var första källan som jag såg. Men inte ens på Poppels egen hemsida står det något om certifieringen. Men detta är inte något som bara gäller just Poppels, det är inte allt för många svenska eko-bryggerier som gör någon stor sak av detta. Det finns nog åtminstone två förklaringar till detta, dels att eko-certifieringen inte genereras särskilt mycket mer kunder. Sen satsar de flesta bryggerier mer på bryggning snarare än saluföring av certifieringen.

Vi pratar även en del om Göteborg, landets ölhuvudstad sedan en tid tillbaka. Även om Sthlm Beer fortfarande är störst så är det ändå på västkusten det händer mest nya saker.


Poppels vann två medaljer under SBWF2016, både guld (Bäst svenska öl alla kategorier) och silver tilldelades deras DIPA. Jag valde att testa silvermedaljör-fatet...... Dock var ingen av dessa öl märkta med EU-lövet, även om ingredienserna troligtvis var helt ekologiska, i alla fall malten.
Guldmedalj!
Tack till Mats för pratstunden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar