måndag 3 oktober 2016

Alf testar whisky och rom - Mackmyra + Plantation = Sant!

För några veckor sedan fick jag ett mail från Mackmyra med en inbjudan till en provning av deras nya samarbete med Plantation - en Vinterdröm. 
Jag anmälde intresse och den 29 september bar det iväg från Kajplats 13 vid Nybrokajen. En kort båtresa i höstlikt råruggigt väder så tog båten sikte på Fjäderholmarna. Med ombord fanns en liten skara skribenter (ingen ölskribent som jag kände igen....) och representanter från Mackmyra, Plantation och Spring Wine & Spirits (tidigare Spendrups Vin).
Kallt regn och stark blåst, perfekt med båtresa till Fjäderholmarna.
Under resans gång så presenterade sig två av provningens huvudpersoner - Angela D'Orazio, master blender på Mackmyra och Alexandre Gabriel, grundare och källarmästare på Plantation. De två har under 18 månader jobbat i ett långtgående samarbetsprojekt. Whiskyfat (400 stycken) har skickats från Mackmyra till Plantation, och i motsatt riktning har Romfat skickats - fram och tillbaka i flera omgångar för att hitta rätt mix. 

Väl framme på Fjäderholmarna så blev det en hastig promenad bort till Fjäderholmarnas Krog, där vi skulle nu få testa lite olika versioner av de som tagits fram under samarbetet.


6 glas - 3 whisky och 3 rom.
Från vänster; Mackmyra Bourbon 2006 & 2008 // Mackmyra Old Rose förlagrat 2014 // Mackmyra  Vinterdröm // Plantation 5yo Barbados Rum // Platation Barbados XO Ambassador Cask, Mackmyra Elegant // Platation Barbados 16yo, Swedish Oak, Mackmyra Rök.
Jag förälskar ganska omgående i Platation Barbados XO Ambassador Cask, Mackmyra Elegant som har en mycket trevlig doft och smak. Barbados samarbete med eken och röken är ändå den som doftar allra bäst, men den funkar inte lika bra smakmässigt för min del.
Angela D’Orazio & Alexandre Gabriel
Angela D’Orazio började jobba som Master Blender på Mackmyra 2004, men innan dess har hon jobbat med whisky i 25 år, bland annat som whiskyansvarig på Akkurat.

Alexander Gabriel kom 1989 i kontakt med Massion Ferrand - då ett konjak-destilleri på nedgång, introducerade rom, som dellagrats i cognac-fat. Detta är numer hans stora passion. Ett skönt citat från honom; "Aging is not about changing the aromas/flavors - it't about bringing out the elements".


Efter provningen blev det ett hastigt besök i bergrummet där Mackmyra förvarar sina fat.
Mackmyras bergrumslager - många fat är det!

True love makes great spirits! (vid Mackmyras monter på SBWF)

Vinterdröm - årets julklapp!
Jag återtestade Vinterdröm i Mackmyras monter under Stockholm Beer & Whisky senare, då i sällskap av min systerson Simon som har en viss förtjusning för just Rom. Han blev genast frälst och har för avsikt att köpa en flaska i julklapp till sig själv. Jag är dock fortfarande inte fullt lika euforisk, visst är det en spännande mix av whisky och rom, men jag föredrar nog dem var och en för sig.

Vinterdröm lanseras som en säsongswhisky och släpps på systembolaget i begränsad upplaga (6 000 flaskor) den andra december 2016.
Mackmyra Vinterdröm:

Volym:                                700 ml

Alkohol:                              46,1 %
Pris:                                     598 kronor (854,25 kr/liter)
Artikelnummer:                  40040-1
Lanseringsdatum:               2 december 2016Inga kommentarer:

Skicka en kommentar