fredag 21 oktober 2016

Alf testar - återbesök på Xarcuteria

Denna mysiga lilla Tapas-bar ingick i min korta serie över pub-test som jag genomförde för några år sedan. Jag har varit där med ojämna mellanrum sedan dess, mer sällan på senare tid - delvis på grund av att deras öppettider inte är synkade med mina arbetstider.

Men jag tyckte att det var som dags att ta en lite längre sittning, med lite god mat och några smakrika öl.

Xarcuteria - på Hantverkargatan 40, Kungsholmen - har inte förändrats särskilt mycket sedan jag genomförde mitt första test. En förbättring som skett är utökandet av antalet fatölskranar - numer finns 3 stycken. Men de positiva likheterna är flera;

David & Douglas är kvar
Fortfarande välsorterat utbud av hantverksöl, ölkylen står kvar, öl-listan är lite mer informativ.
Spännande urval av klassiska tapas-rätter

Medans jag studerade menyn så smuttar jag på en Proper Job från St Austell Brewery. 
Jag har under mina tidigare besökt slängt längtande blickar mot en specifik rätt på deras meny, Bomba de la Barceloneta är en pankopanerad potatis- och fläskfärsboll som serveras med aioli och bravassås. På menyn beskrivs den som "magiskt god", vilket givetvis förstärker lockelsen. Men jag känner att jag vill testa någon liten rätt till, jag frågar David om råd.
Han tipsar då om en annan rätt som jag också lagt märke till på menyn, men den har inte lockat mig lika mycket, men jag litar på David och beställer in i enlighet med hans idé. Proper Job blir även måltidsdryck till förrätten, det funkar.

Saltgurksskum!


Men hur funkar då själva förrätten? Skummet är precis vad det heter - små fluffiga vita bubblor med svag doft och mer smak av just saltgurka, i sig själv en rätt entonig skarp bitter sälta. Men i kombination med äggulans mjuka varma sötma så blir det väldigt angenämt - men kanske lite väl nätt.
Bomba de la Barceloneta

Därför är det tur att Barcelonetan är lite mer matig. Denna friterade boll av potatis och fläskfärs (stor som en tennisboll) är kanske inte den vackraste skapelsen jag sett i matväg, men hur smakar den?
När jag bryter mig igenom det knapriga panko-skalet som stiger en varm väldoft upp i mina luktorgan. Den första tuggan avslöjar en lite mildare kryddning än vad jag förväntat mig. Jag tar en sipp av den öl jag valt - också tips från David - som måltidsdryck, Jack The RIPA från det Barcelona-baserade bryggeriet Cervesa Guineu. Denna mat- och dryckeskombination är mycket lyckad. Ölens fruktiga sötma gifter sig synnerligen väl med bollen mjuka smaker. I de sista tuggorna infinner sig ändå en viss kryddig hetta, men på en för mig lagom nivå. En god bomb!

Jack the RIPA
Jag avslutar med en flytande efterrätt - en imperial brown ale från det för mig tidigare okända spanska bryggeriet Companya Cervesera Montseny vid namn Castanya (av någon anledning får namnet mig att tänka på George i tv-serien Seinfeld).

Jag tolkar namnet som att ölet är smaksatt med kastanjer, och oneklig finns det en tydligt nötig ton i både doft och smak, en mycket behaglig sådan.

Xarcuterias var denna kväll fullbokad, åtminstone i den nedre sektionen (finns en övre sektion också). Jag satt i baren och käkade - det funkar det också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar